Skocz do zawartości

[napęd] slx 2010 czy 2011

Sathgart

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Według mnie też nie opłacało się dopłacać ponad 100 zeta do XT dla kilkunastu gramów zysku. Do tego SLX ciekawiej wygląda.

Możesz spokojnie dostać SLX'a z poprzednich lat na 9 rzędów. Konstrukcja jest praktycznie ta sama, tylko w modelu '11 masz już na Dyna Sys.

Napisano

Kupiłem ten łańcuch z kasetą. A do tego klamki SLX czy XT? Jest jakaś różnica? Początkowo chciałem klamkomanetki, ale XT mi się nie podobają, a na XTR nie stać mnie :]

No i przerzutki slx czy xt? Żeby działało elegancko ;)

Może inaczej. Na napęd mam do wydania 1 000 - 1 500 zł. Oczywiście, im mniej, tym lepiej. Nie chcę płacić za samą nazwę jeśli nie czuć różnicy. Na wadze też mi nie zależy zbytnio (jednocześnie by sprzęt był wystarczający do startowania w kilku amatorskich zawodach).

W razie sugestii proszę o oglądanie sprzetu na http://www.cyklotur.com/?PZTA=2 zawsze tam kupuję, a teraz można zaoszczędzić od 20 do nawet 30 kilku procent.

Mechanizm korbowy SLX FC-M660 338 zł

Kaseta Shimano DEORE XT łańcuch XTR 264 zł

Zostaje od 398 do 898 zł na manetki i przerzutki.

Napisano

W przypadku manetek słyszałem, że jest dość zauważalna różnica w działaniu, oczywiście na korzyść XT. Jeżeli chodzi o przerzutkę SLX to mam takowoą i jak do tej pory działa bez zarzutów, również w błocie dawała radę, tak więc na amatorskie zawody na pewno Ci wystarczy.

Napisano

wam też na niskich temp po jakimś czasie przerzutka zaczyna źle pracować? Muszę zrzucić linkę o 3 biegi, żeby łańcuch wszedł o jedną zębatkę niżej albo na odwrót. Właściwie mogę jechać na 3 biegach z 9... wina przerzutki czy linki?

Napisano

Wina smaru. A czy w przerzutce czy w pancerzu to nie wiem. W każdym razie tylko to są realne możliwości - ewentualnie kurczenie się i zaciskanie na lince wyściółki pancerza, która jest z tworzywa sztucznego. Metalowe elementy nie mają tak dużego współczynnika rozszerzalności cieplnej, ale za to smary mogą bardzo znacznie zwiększać swoją lepkość.

• 3 tygodnie później...
Napisano

W przypadku manetek słyszałem, że jest dość zauważalna różnica w działaniu, oczywiście na korzyść XT. Jeżeli chodzi o przerzutkę SLX to mam takowoą i jak do tej pory działa bez zarzutów, również w błocie dawała radę, tak więc na amatorskie zawody na pewno Ci wystarczy.

No właśnie wypróbowałem to na swojej skórze a raczej kciuku i rzeczywiście prawa manetka SLX jest po prostu do bani. Przerzuca ładnie ale musiałbym mieć dwa razy dłuższy kciuk żeby z niej efektywnie korzystać, a wszystko przez potężny jałowy bieg.

Tak się wkurzyłem i to tylko po tygodniu używania że albo to sprzedam i kupię XT albo srama albo może zrobię mały tuning.

• Mod Team
Napisano

Jaki tuning chcesz zrobić?

Jak coś wykombinujesz z manetką SLX to chętnie wypróbuję,

mimo że nie narzekam na ich działanie to czasem krótszy skok dźwigni może okazać się zbawienny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...