Skocz do zawartości

[tarczowe]Tłoki nie wsuwają się z powrotem

traktor90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam Avid Elixir CR.

W tylnym hamulcu standardowo tłoki są trochę wysunięte z zacisków i hamulec obciera. Gdy wyjmę klocki i wsunę tłoki z powrotem i potem włożę klocki to nic nie obciera(po poprawnym ustawieniu zacisku).

Ale gdy nacisnę klamkę hamulca i ją zwolnię to tłoki znowu są zbytnio wysunięte z zacisku.

Dodam, że kiedyś wyjmowałem sobie tłok i go ponownie włożyłem.

Czy to może być wina zapowietrzenia czy czegoś innego?

Napisano

Tak. Spróbowałem maksymalnie odsunąć tłoczki od tarczy również za pomocą regulacji(były w tym czasie oddalone również ręcznie), ale i tak zbliżyły się do niej po wciśnięciu klamki.

Napisano

Czy to może być przyczyną etgo, że kiedyś wyjąłem tłoczek i ponownie go włożyłem, bo chciałem zobaczyć czy to coś pomoże, że tłoczki się równo wysuwały? Wtedy właśnie wyciekło trochę płynu.

Napisano

No to w takim wypadku powinieneś w pierwszej kolejności go odpowietrzyć. Rozszczelniłeś układ, dostało się powietrze. Wciskając tłok wytworzyłeś w układzie ciśnienie, które teraz nie pozwala na cofanie się tłoczków.

Napisano

For models equipped with Reach Adjust, ensure that the reach is not adjusted so far out that it causes the lever blade to bottom out on the lever body. Doing so can make bleeding the brake impossible.

Czy ktoś może mi wyjaśnić co w tym chodzi? Chce zabrać się za odpowietrzanie moich hamulców, ale jak to czytam po już kilkanaście razy to nie wiem o co autorowi chodzi. Jak ta klamka powinna być ustawiona?

Martwi mnie to bo jest napisane że może być odpowietrzanie niemożliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...