Gość Napisano 1 Października 2010 Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Ej ja mam takie pytanie.Jak wytrenować szybką jazdę na szosie?.Bo ostatnio coś mi się wydaję,że szybciej jeżdżę na MTB niż na szosie:DI dla tego myślałem o sprzedaniu szosy(a mam ją już 4 miesięcy) i ciągle mi się dętki przebijają nie wiem może mam zły styl jazdy i dlatego mi się tak przebijają?.Np jechałem mtb to była taka fajna prosta chyba z 3 km miała i trzymałem cały czas prędkość 35km/h tak niem więcej bo raz miałem 39 a raz 30 przy 30 odpoczywałem .Także nawet na szosie tak nie mam często Raz mi się udało na puławskiej utrzymać prędkość 45km/h od stacji Służew aż do Piaseczna.Ale to tyko raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 1 Października 2010 Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz z@pierd@l@ć Koła dopompować, unikać dziur. Ćwiczyć siłę na ciężkich przełożeniach i kadencję na niższych. A potem połączyć siłę z dużą kadencją i wydolnością, która przyjdzie sobie od dużej ilości przejechanych kilometrów. Ah jakie to proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 1 Października 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Np jechałem mtb to była taka fajna prosta chyba z 3 km miała i trzymałem cały czas prędkość 35km/h tak niem więcej bo raz miałem 39 a raz 30 przy 30 odpoczywałem .Także nawet na szosie tak nie mam często Raz mi się udało na puławskiej utrzymać prędkość 45km/h od stacji Służew aż do Piaseczna.Ale to tyko raz. Wiesz, takich jednorazowych przejazdów nie ma co porównywać, wystarczy mocniejszy podmuch wiatru w plecy i czujesz jakbys frunął za to jedziesz na sszosie, masz wiatr w twarz i jedziesz 10km/h wolniej niez moglbys jechac. A oprócz tego to co napisał kolega powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Października 2010 Udostępnij Napisano 1 Października 2010 heh no tak cały czas ćwiczę,ale jak widać trzeba więcej ćwiczyć.A z tymi dziurami to co chwila jest jakaś dziura eh te Polskie nasze drogi.Nawet miałem dopompowywane czyli do 9 barów heh,ale nawet pod wiatr też czasem szybko jadę jak złapie dobry rytm,ale dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 1 Października 2010 Udostępnij Napisano 1 Października 2010 heh no tak cały czas ćwiczę,ale jak widać trzeba więcej ćwiczyć.A z tymi dziurami to co chwila jest jakaś dziura eh te Polskie nasze drogi.Nawet miałem dopompowywane czyli do 9 barów heh,ale nawet pod wiatr też czasem szybko jadę jak złapie dobry rytm,ale dzięki wypracju sobie moc np zapnij najciezsze przełozenie na szosie i przez 10km jedz na stojaco ani razu nie siadaj na siodło i nie przekraczaj 30km/h i nie łam sie bo poczatki moga byc trudne:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexdorozala Napisano 1 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Szybkość kolarze ćwiczą jadąc za samochodem, skuterem. Taki trening fundują sobie często przed kryteriami, które są cholernie szybkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mekp Napisano 2 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Wiem z własnego doświadczenia że to co opisujesz zdarza się Sam gdy wsiadłem na szose długo nie moglem wypracować tak dobrego tempa jak na góralu( w sumie dalej nie mogę), Ja osobiście tłumaczę to trochę innymi partiami mięsni które pracują przy MTB a przy szosie oraz tym że na szosie oddycha sie trochę inaczej. Wszystko spowodowane jest inna geomatrią roweru. Możesz też wziąc pod uwagę rożnice sprzętowe jeśli takie istnieją. Pamietaj o tym że klasyczna szosa (nawet z dużymi wąskimi kołami) może dawać sumarycznie większy opór niż karbonowe MTB z rocznika 2010 xD Poprostu trzeba jeździć! Powoli wypracujesz to co na MTB (a i tam się przyda i na odwrót). pozdrawiam xMekpx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.