Skocz do zawartości

[tempo] Jak uzyskać szybkie tempo na szosie :)?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Ej ja mam takie pytanie.Jak wytrenować szybką jazdę na szosie?.Bo ostatnio coś mi się wydaję,że szybciej jeżdżę na MTB niż na szosie:DI dla tego myślałem o sprzedaniu szosy(a mam ją już 4 miesięcy) i ciągle mi się dętki przebijają nie wiem może mam zły styl jazdy i dlatego mi się tak przebijają?.Np jechałem mtb to była taka fajna prosta chyba z 3 km miała i trzymałem cały czas prędkość 35km/h tak niem więcej bo raz miałem 39 a raz 30 przy 30 odpoczywałem :D.Także nawet na szosie tak nie mam często :036:

Raz mi się udało na puławskiej utrzymać prędkość 45km/h od stacji Służew aż do Piaseczna.Ale to tyko raz.

Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz z@pierd@l@ć :036:

Koła dopompować, unikać dziur.

Ćwiczyć siłę na ciężkich przełożeniach i kadencję na niższych. A potem połączyć siłę z dużą kadencją i wydolnością, która przyjdzie sobie od dużej ilości przejechanych kilometrów. Ah jakie to proste :D

• Mod Team

Np jechałem mtb to była taka fajna prosta chyba z 3 km miała i trzymałem cały czas prędkość 35km/h tak niem więcej bo raz miałem 39 a raz 30 przy 30 odpoczywałem :D.Także nawet na szosie tak nie mam często :036:

Raz mi się udało na puławskiej utrzymać prędkość 45km/h od stacji Służew aż do Piaseczna.Ale to tyko raz.

Wiesz, takich jednorazowych przejazdów nie ma co porównywać, wystarczy mocniejszy podmuch wiatru w plecy i czujesz jakbys frunął za to jedziesz na sszosie, masz wiatr w twarz i jedziesz 10km/h wolniej niez moglbys jechac.

A oprócz tego to co napisał kolega powyżej.

heh no tak cały czas ćwiczę,ale jak widać trzeba więcej ćwiczyć:036:.A z tymi dziurami to co chwila jest jakaś dziura eh te Polskie nasze drogi.Nawet miałem dopompowywane czyli do 9 barów heh,ale nawet pod wiatr też czasem szybko jadę jak złapie dobry rytm,ale dzięki :D

heh no tak cały czas ćwiczę,ale jak widać trzeba więcej ćwiczyć;).A z tymi dziurami to co chwila jest jakaś dziura eh te Polskie nasze drogi.Nawet miałem dopompowywane czyli do 9 barów heh,ale nawet pod wiatr też czasem szybko jadę jak złapie dobry rytm,ale dzięki :D

wypracju sobie moc

np zapnij najciezsze przełozenie na szosie i przez 10km jedz na stojaco ani razu nie siadaj na siodło i nie przekraczaj 30km/h

i nie łam sie bo poczatki moga byc trudne:P

• 1 miesiąc temu...

Wiem z własnego doświadczenia że to co opisujesz zdarza się :icon_lol:

Sam gdy wsiadłem na szose długo nie moglem wypracować tak dobrego tempa jak na góralu( w sumie dalej nie mogę),

Ja osobiście tłumaczę to trochę innymi partiami mięsni które pracują przy MTB a przy szosie oraz tym że na szosie oddycha sie trochę inaczej. Wszystko spowodowane jest inna geomatrią roweru.

Możesz też wziąc pod uwagę rożnice sprzętowe jeśli takie istnieją. Pamietaj o tym że klasyczna szosa (nawet z dużymi wąskimi kołami) może dawać sumarycznie większy opór niż karbonowe MTB z rocznika 2010 xD

Poprostu trzeba jeździć! Powoli wypracujesz to co na MTB (a i tam się przyda i na odwrót).

pozdrawiam

xMekpx

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...