Skocz do zawartości

[Licznik] Sigma BC 1609 - rozmiar koła

LeHardi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Problem poruszany już wiele razy, ale nie znalazłem rozwiązania dla siebie. Otóż na oponach mam takie oznaczenie 42-622 (28x1,60-700x40C). W instrukcji do Sigmy jest taka pozycja: 40-622 (700x40C). Czy można wpisać do licznika wartość z tabelki, kierując się jedynie oznaczeniem 700x40C? Co z różnicą w oznaczeniu 42-622 a 40-622?

Napisano

Najlepiej jest wziąć metra i zmierzyć rzeczywisty obwód. Można też przejechać "jeden obrót" i zmierzyć długość "śladu. Wynik jest podawany w milimetrach

Napisano

Też mam BC 1609 :)

Lepiej przejechać obwód koła po płaskiej nawierzchni i zmierzyć.

Dla mojego koła 700x35c tabelki podają 2205mm, tymczasem obwód mojej opony wynosi po zmierzeniu 2135mm.

Być może wynika to z różnic w bieżnikach różnych opon. W każdym razie lepiej samemu zmierzyć i nie kierować się tabelką.

Pozdrawiam ;)

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Witam! Mam właśnie taki sam licznik i nie bardzo wiem jak obliczyć wielkość koła. Mam koła 26'' ale czujnik jest zamontowany nie na brzegu felgi, a jedynie 11 cm od osi koła. Jak mam obliczyć wtedy ten piekielny WS?

Napisano

Witam! Mam właśnie taki sam licznik i nie bardzo wiem jak obliczyć wielkość koła. Mam koła 26'' ale czujnik jest zamontowany nie na brzegu felgi, a jedynie 11 cm od osi koła. Jak mam obliczyć wtedy ten piekielny WS?

Tak samo. Zastanów się jak działa licznik :)

Napisano

To w którym miejscu na promieniu koła masz czujnik, nie ma najmniejszego znaczenia - tutaj kłaniają się podstawowe zasady fizyki :) Czy będzie na samym brzegu, czy w środku - da taki sam wynik - poprawny, jak wpiszesz odpowiedni rozmiar, a zły, jak źle podasz dane :)

P.

Ps poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale nie sądzę by to nastąpiło w tej kwestii ;)

Ps. O, już mnie ktoś ubiegł :)

Sardonista, przeczytaj dokładnie metodę pomiaru, którą opisali koledzy i ją zastosuj :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zastosuj dane z tabelki podanej przez użytkownika Sonix lub d0cent, ja z takich korzystałem i bez problemu ustawiłem licznik tak jak trzeba. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...