Skocz do zawartości

[Stery] Problem z dostaniem sterow (Rockrider 8.2)

dumel20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !!

Jest to moj pierwszy temat wiec prosze o wyrozumialosc.

Mam taka sprawę ze kupiłem amortyzator Recon SL i okazało sie ze jest za krótka rura sterowa o 2 cm(dospawanie nie wchodzi w gre). Pomyślałem o tym zeby zmienic stery poniewaz mam strasznie wysokie okolo 4 cm, a jak bym mial okolo 1 cm to by bylo świetnie, ale jest problem z dostaniem takich sterów do mojej ramy rockrider 8.2. Moje stery maja srednice osadzenia 40,2 mm.

Co bym mógł zrobić w takiej sytuacji?

Widzielem stery o stednicy 41,2mm normalne z miskami i chcialbym je stoczyc na tokarce te 10 mm. Czy to by bylo bezpieczne ?

Sa tez stery zintegrowane 41 mm ale to są same łożyska i raczej stoczyć się nie da, ale można poszerzyć główkę ramy do tych sterów.

I takie same pytanie czy to byłoby bezpieczne ?

Proszę o podsuniecie może jeszcze innego sposoby żeby "wydłużyć rurę sterowa"

Napisano

Według zdjęcia na stronie Decathlonu masz po prostu stery niezintegrowane. Ale pomiar to nie wiem jak, gdzie i czym robiłeś. Stery zintegrowane na rurę 1 1/8" mają średnicę osadzenia w ramie 41 mm, półzintegrowane 44 mm, a niezintegrowane 33,9 mm.

Tak samo jak nie wiem jak te stery mogą mieć 4 cm wysokości. Jesteś pewny, że nie zmierzyłeś ich wysokości razem z podkładkami? Znalezienie niższych sterów to dobry początek, potem znalezienie niższego mostka. Są też pewne patenty typu przedłużacz, ale to raczej ostateczność.

Pomijam już, że wszelkie prawidła z logiką na czele mówią, że najpierw się mierzy, a potem kupuje.

Napisano

pomiar dokonałem suwmiarką, zmierzyłem średnice, tego co wchodzi do główki ramy. Może przesadziłem z tymi 4 cm ale 3.5 cm to na pewno. W serwisie mi powiedzieli ze te stery to jest jakiś standard tylko Decathlonu i nigdzie takich nie dostane ;) A co z tym toczeniem i powiększaniem główki ramy ? Jest to jakiś wyjście czy lepiej nie bawić się w to ?

Napisano

Suwmiarką dokonałeś pomiaru i nie wiesz czy 4 cm czy 3,5 cm? Ładnie... Standard Decathlonu... jest to jakaś myśl - musiałby się wypowiedzieć jakiś właściciel, który wie co ma. Rozwiercanie główki o te parę dziesiątek może być całkiem bezpieczne, ale życzę powodzenia w znalezieniu firmy, która to wykona. To są rozwiązania ostateczne.

No i nadal nie przekonują mnie stery o wysokości 4 cm - to jest naprawdę dużo.

Napisano

Te 4 cm czy tam 3.5 to jet wysokość sterów, jutro powiem dokładniej jak zmierzę, a 40.2 mm to średnica osadzenia steru w ramie i to jest bardzo dokładny pomiar

Napisano

przecież to są normalne stery 1 1/8 cala wciskane do ramy. te wąskie elementy które mają 'ścięcie' na końcówce są wprasowywane do ramy i nie wystają przez co nie zajmują miejsca.

PS. polecam kurs obsługi suwmiarki

Napisano

To nie są podkładki na pewno - te stery tak wyglądają. Ale foty przekonują mnie, że autor jednak umie obsługiwać suwmiarkę - wystarczy spojrzeć na proporcje miski steru do kołnierza i widać, że jest znacznie inny niż w sterach 1 1/8". Tym samym nie mam pojęcia czy można dostać zamienniki tych sterów.

Napisano

Widzę ze mam niezły problem z tymi sterami, nie można ich dostać, na razie są sprawne ale jak się kiedyś rozlecą to nie wiem gdzie takie kupie :036: Mam jeszcze taki pomysł żeby wytoczyć na tokarce własne stery pod łożyska kulkowe są niższe od maszynowych.

Napisano

Powodzenia. Miski pod zwykłe łożyska na wiankach są jednocześnie bieżniami, więc trzeba by je obrobić cieplnie i szlifować. Znacznie lepiej zrobić miski pod maszynowe, a najlepiej pod jakieś maszynowe, ale w miarę standaryzowane, bo czasem dostać takie od sterów graniczy z cudem.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pracuje w Decathlonie. Po co mieliby tam wsadzać jakieś niestandardowe stery, zwłaszcza ze wsadzają je do prawie wszystkich lepszych rowerków, tez z tego co kojarzę to są zwykłe stery nie zintegrowane są wysokie dość tu się zgodzę, wiec chyba najlepiej poszukać jakiś sterów na zwykłych łożyskach a nie „maszynowych” bo zazwyczaj są niższe, można jeszcze po prostu splanować główkę ramy; wiadomo tracisz gwarancje jak zauważą; po prostu rura która tworzy główkę ramy jest dłuższa u mnie w RR 8.1 XL wystaje gdzie około 4mm na dole i 4 mm na górze co daje już 8mm, idę do pracy z ciekowości pomierzę stery i coś spróbujemy poradzić.

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...