Skocz do zawartości

[Rama] przesiadka z 20" na 17.5"

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Witam

Przymierzam sie do kupna nowej ramy ale moja obecna ma 20" i jeździ mi sie na niej całkiem wygodnie mimo ze lekko przydużawa jest.

http://img710.imageshack.us/f/ramax.jpg/ takie ma dokładnie wymiary. Moje pytanie czy 17.5" nie będzie na mnie za mała bo tego sie obawiam. Mam 175cm wzrostu.

Nowa rama ma takie wymiary http://img163.imageshack.us/i/848972191109.jpg/

Chciałbym 19.5" ale nie jest dostępna czy 17.5" bedzie dobra?

Ja mam 176 wzrostu i jeżdżę na 18 calowej na której jest mi wygodnie. Mostek 100mm/+6st, sztyca bez setbacku. Wcześniej jeździłem na 19.5 calowej na której, do momentu przesiadki na 18" też było mi dobrze (sztyca z setbackiem, siodło max w przód, mostek 80mm/+10st).

Moim zdaniem będzie Ci pasować ale...

• Mod Team

Rozmiar rozmiarem ale odradzam Ci taką ramę ze względu na zawieszenie, już lepiej złożyć sztywniaka. Na tej będziesz marnował sporo energii na bujanie.

Wiem wiem niestety budżet jest ograniczony a rame wymieniam z konieczności. Do ramy chce wścibić dobry damper co powinien to bujanie zminimalizować w pewnym stopniu. Dodam ze na stojąco jeżdżę sporadycznie wiec az tak bujać chyba nie będzie.

Mostek mam 90mm ustawiony na -6* sztyca z setbackiem. sztyca tez oczywiście pójdzie do wymiany gdyż ta by była za krotka w tej konfiguracji.

Jezdzilem sporo czasu na meridze z takim zawiasem i wcale wiecej nie buja niz w klasycznym horscie. Wszystko zaezy od lini lancucha. Jesli chodzi o rozmiar, to swego czasu przesiadalem sie z 21" sztywniaka na 17" sztywniaka - niesamowicie lepiej sie jezdzilo na mnijeszej ramie (przy wzroscie 175). Teraz mam fulla 18" i jakbym mial brac drugi raz ta sama rame kupilbym 16"

• Mod Team

No dzięki wszystkim za swoje spostrzeżenia, coraz bardziej jestem przekonany do 17.5". Co do bujania to z tego co rozmawiałem z ludźmi dość już obeznanymi w temacie najważniejsze jest odpowiednie dobranie tłumika.

Co do mojego 20" to fakt jest taki ze jak jade jest ok :whistling: ale zsiadanie czy wsiadanie jest raczej gimnastyczne :thumbsup:

• Mod Team

Niestety taka prawda ze tłumik moze kosztować tyle co rama ... Dlatego przeglądam allegro ebay i inne strony gdzie można cos wyhaczyc.

Ogolnie mam wahania, czy złożyć pierwszy full ( nie koniecznie jakiś wypasiony) czy moze za te pieniądze kupić lekką rame HT. W zasadzie chce złożyć najlżejszy rower za "rozsądne" pieniądze co troche nie trafia w pomysł z fullem ale i full moze być lekki jak sie postarac :036:

Jeszcze 10 lat temu w katalogach producentów na ileśtam rowerków były 2-3 z pełną amortyzacją. Dziś jest już prawie na odwrót. Przed rowerami z pełną amortyzacją chyba nie uciekniemy (poza BMX i innymi wyspecjalizowanymi konstrukcjami i szosą). Złóż lekkiego fulika i śmigaj.

• 5 miesięcy temu...

jeżeli chodzi o ramę to 17,5 spokojnie da rade ja mam 185 cm i na xc jeździłem na 20' teraz mam endurówke HT 18' i jest ok

uważam że lepiej mieć ramę trochę za mała (można zawsze podregulować mostkiem i sztycą) niż za dużą

liczy się przede wszystkim efektywna długość górnej rury..........

Damper damperowi nierówny niestety. Kupując ramę lepiej od razu nabyć cały set z damperem, bo poźniej dobranie pasującego - i nie pisze o długości - może byc trudne ( np. tłumienie i kompresja w foxach na które wiele osób nie zwraca uwagi ). Przyzwoita rama z RP2 to wydatek ok 1700 pln np ta:

http://allegro.pl/jamis-dakar-xcr-expert-rama-i1500370997.html

gdzie lżejsza o ok 1 kg rama ht np. xtc, scale jest niewiele tańsza - ok 1500 pln

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...