MarcinN Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Witam, niedawno siedząc przed telewizorem wieczorową porą i popijając monte drink wpadłem na pewien pomysł, jak się okazało całkowicie możliwy do wykonania. Chodzi oczywiście o zrobienie top cap'a z czerwonego kapsla/wieczka z buteleczki monte drink. Tak więc przystąpiłem do odpowiedniego wymodelowania tego kawałku plastiku: 1.Wyciąłem z kapsla środek wzdłuż żółtej przerywanej linii, wystarczą do tego zwykłe nożyczki. 2. Następnie zrobiłem dziurkę za pomocą gwoździa i młotka, najlepiej jest to zrobić od strony zewnętrznej kapsla, gdyż fabrycznie znajduje się tam mały rowek(zaznaczony żółtą strzałką), co bardzo ułatwia precyzyjne wbicie gwoździa dokładnie na samym środku kapsla. Datę przydatności do spożycia można bez problemu zetrzeć palcem. 3. Potem należy z wyczuciem rozszerzać zrobiony otwór okrężnymi ruchami gwoździa do momentu, aż będziemy w stanie przecisnąć przez niego śrubę top cap'a. Z kapslem warto obchodzić się delikatnie przy tej operacji, gdyż łatwo go zgnieść/rozciągnąć. 4. Gdy powyższe czynności zostaną wykonane można delikatnie przejechać pilnikiem nierówne boki nowego top cap'a, aby nadać mu lepszy wygląd. Waga wyskalowana co 1g, na której położony był top cap, wskazała wartość 0g, czyli można po prostu wnioskować, że top cap waży poniżej 1g. Efekt końcowy: Przypominam, że ten top cap, to tak naprawdę bardziej zaślepka rury sterowej i najpierw należy kasować luz sterów, nałożyć mostek, skręcić normalny metalowy top cap, skręcić mostek i dopiero gdy wszystko ładnie się trzyma, wykręcić metalowy top cap i podmienić go na ten plastikowy. Pozdrower. MarcinN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Siekierą byś to równiej wyciął. Załóż ten kawałek plastiku na wiertarkę zamiast wiertła i przystaw na chwilę do papieru ściernego żeby mieć z tego okrąg, a nie unikalne dzieło przedszkolaka. Zamień śrubę na plastikową, bo po co metalowa, ciężka przecież. A najlepiej przyklej to jakimś klejem skoro i tak pełni funkcję zaślepki. A skoro nie pełni żadnej funkcji - to po prostu nie montuj topcap'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 FAKT estetyka tego Top Capu powala , jednak ciutkę zabawy z pilnikiem lub papierem ściernym i może nawet dobrze wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Zgadzam się z hudym :) Ja bym takiego czegoś na rower nie założył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Pomysł oryginalny, ale bezpieczniej czułbym się z normalnym top capem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Bezpieczniej to nawet z normalnym mocno odchudzonym przy pomocy wiertarki Ale z drugiej strony to jaka jest szansa, że zakręcony mostek przesunie się do góry bez topcap'a? Swoją drogą, skąd czerpałeś inspirację do zrobienia czegoś takiego? W życiu mi by do głowy nie przyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2010 (edytowane) Mnie osobiście obecna estetyka tego top cap'a nie przeszkadza, szczególnie biorąc pod uwagę że był to kompletny spontan i wykonanie zajęło mi zaledwie moment. Inspiracja przyszła ze spojrzenia na buteleczkę i dojścia do wniosku "czy przypadkiem średnica tego kapsla nie jest podobna do 1 i 1/8 cala?", a także przypomnienia sobie podobnych projektów z forum LB (top cap z opakowania po płytach cd itp.). @hudy, najwyraźniej masz problem ze zrozumieniem co to znaczy lightbike... Edytowane 29 Września 2010 przez MarcinN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Ale z drugiej strony to jaka jest szansa, że zakręcony mostek przesunie się do góry bez topcap'a? Nie ma szansy w przypadku odpowiednio mocno przykręconego mostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Ależ rozumiem, tylko można to robić z głową, lub też bez. Takie moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Nie ma szansy w przypadku odpowiednio mocno przykręconego mostka. W takim razie mało rzeczy widziałeś jeszcze. Co do top capa to wolę przemilczeć popracował bym nad kwestią wizualną, nie wiem czemu ale jeszcze nie spotkałem light bike'a który by mi się podobał, rower musi też wyglądać, a nie przedstawiać sobą twórcze dzieła z wycinanek przedszkolaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Szczerze to ciezko to nazwac top cupem, a na zaslepke to zdecydowanie za ciezkie biorac pod uwage srube i gwiazdke. Byloby dobrze podac wage ze sruba, a tu juz tak rozowo nie jest. Sruba alu M6 bedzie wazyla ok 2.5g plus ta plastikowa czesc 1g = 3.5g. Dla przykladu top cup kozaka 4.3g ktorym mozna spokojnie skrecic stery. Nie wspomne o estetyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4ngus Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Mi się podoba pomysł. Przynajmniej wykminił coś zdecydowanie oryginalnego. Wielki plus za pomysłowość! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Ja bym to zamienił na krążek z kartonu. Jakby się dobrze zakręcić przy tym to można by zakupić cały blok kolorowych papierów i na każdy dzień tygodnia zakładać inny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Taniej wyjdzie zakręcić się przy podstawówce czy gimnazjum lub za jakimś monopolowym i poszukać kapsli od tymbarka. Za darmo i dodatkowe "motywatory" na co dzień pod kapslem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Spoko zajawka, takie pomysły warto realizowac dla samego fanu, ale mogłeś się trochę postarac z obróbką. Ja nie mógłbym jeździc z takim farfoclem przed oczami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 bezpieczniej czułbym się z normalnym top capem bezpiecznie czuję się bez topa a jeżdżę tak już drugi sezon nie mam też gwiazdki. tak jest jeszcze lżej a dziura IHMO wygląda lepiej z drugiej strony to jaka jest szansa, że zakręcony mostek przesunie się do góry bez topcap'a? raczej szanse ku temu są niewielkie. kolega używa mostka 93g na carbonowej rurze też bez top cupa i daje rade nie wiem czemu ale jeszcze nie spotkałem light bike'a który by mi się podobał, rower musi też wyglądać bo jeszcze nie widziałeś mojego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 (edytowane) Marudzicie. Nie jestem fanem lajtbajków, uważam też, że ważna jest fukcjonalność, której tu nie ma, a dużo mniej waga i wygląd, ale podoba mi się bardzo kreatywność kolegi Edytowane 30 Września 2010 przez GdyniaBiker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Ja mu zazdroszczę wolnego czasu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 bo jeszcze nie widziałeś mojego Pokaż to Ci odpowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Boże tu same Pedały:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Wg mnie to jakaś marna prowokacja i argument do nabijania sobie post count. PS. +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Boże tu same Pedały:) To przeciez forumrowerowe!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawojabike Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 lajtłejt rulez bicz.. A tak powaznie to nie spełnia to żadnych zadań które ma spełniać topcap (głównie trzymać stery w kupie). Jak już wolisz beeez a koniecznie chcesz zatkać dziure to przyklej sobie taśme klejaca. W takich przypadkach powtarzam, szybka kupa przed startem, a jaka oszczednosc na masie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 A ja polecam 3K - Kupa Kreska Kawa i po zwyciestwo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawojabike Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 (edytowane) To już może być uznawane jako doping Monte? Młody znowu górą... ;/ Edytowane 30 Września 2010 przez zawojabike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi