borscik2 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Witam!! Mam pytanie do Was! A mianowicie: Kupiłem KROSS-a A2 w kwietniu tego roku. Zrobiłem nim jakieś 2,5 tys km. Korba na supporcie złapała lekki luz i przy mocniejszym kręceniu na biegach 3x8 łańcuch ociera mi sie o przedni aparat. Czy ta usterka będzie podlegała gwarancji czy lepiej pójść do serwisu i wymienić suport (łożyska maszynowe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Co to jest przedni aparat? chodzi ci na zęby czy cyfrowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinw Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Szczerze mówiąc suporty na kwadrat z łożyskami maszynowymi (podwójnie uszczelnionymi itp. bzdury) niskiej i średniej klasy są o ch*** rozbić. Osobiście doszedłem do wniosku, że w tej klasie najlepiej spisują się stare dobre kulki. Mój maszynowy de-one przetrwał "aż" 1 wypad w górach + jedno mycie z węża na lekkim strumieniu, które było dla niego sądem ostatecznym. Nazajutrz oś piszczała, skrzypiała, naleciała rdzą i obracała się z cholernymi oporami jakby miała ze 20 lat. Nie nadawała się do niczego. Założyłem z powrotem starego un26 i służy do dziś (niemal 2tys. km w terenie). Oś ta ma większe opory toczenia niż tamta na maszynach, ale nic jej nie dolega pomimo wielu kąpieli roweru po błotnistych trasach. Co do twojego problemu. Masz krzywą oś? czy luz na suporcie? Korba dobrze dokręcona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Zrobiłem nim jakieś 2,5 tys km. Nie sądzę że gwarancja obejmie ci uszkodzenie w wyniku normalnej eksploatacji sprzętu, szczególnie że uszkodzenie nie powstało z winy producenta. Najlepiej będzie udać się do najbliższego sklepu kupić odpowiedni suport i po kłopocie - zważywszy że koszt nowego suportu nie jest wysoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal93 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 A ja mam wrazenie ze to poprostu korba jest malo sztywna... Ile wazysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borscik2 Napisano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Ja waże 60 kg. Korba jest dobrze dokręcona bo ja rozkręciłem z kolega i zauwazyłem ze jedno z łozysk ma luz. W rękach nie czuć tego luzu ale jak sie mocniej pedałuje to wtedy ociera mi tak jak juz wczesniej wspomniałem o przednią przerzutkę. I moje pytanie czy to da sie na gwarancje bo póki co tylko jedna osoba mi odpowiedziała na to pytanie. P.S. Wiem że spport nie jest drogi ale pasowało by już wymienić na coś co nie wytłucze za 2 tys łożysk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Skoro nie wyczuwasz luzu rękoma na suporcie znaczy ze go tam nie ma a co za tym idzie masz na tyle wiotką korbe/rame ze przy mocniejszym depnieciu trze ci o przerzutke. Wyaje mi sie ze wymiana suportu nic nie da ale regulacja przerzutki moze pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Przy wadze 60kg to by trzeba mieć nogi Armstronga żeby giąć korbę. Lepiej sprawdź czy zębatki są proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Rower ma conajmniej rok gwarancji. Jeśli w tym czasie coś się sypie, należy to reklamować. Suport to nie jest część eksploatacjna jak napęd, opony, klocki hamulcowe. Koledze w Giancie, po tym jak mu się suport popsuł (luz ze 2 mm) w ramach reklamacji wymienili go na nowy. Nie obyło się oczywiście bez komentarzy, że katuje sprzęt (rower miał zrobione jakieś 700-800 km...). Jeśli łapiąc za ramiona korby nie wyczuwasz luzu, to nie jest to problem suportu, niedokręcenia itp. Tak jak Schwefel napisał - sprawdź czy masz proste zębatki w korbie. Nie zgodze się również z tym, że niskiej klasy suporty są do niczego. Śmigałem na eubico, nic. Odi też śmigał na eubico. Nie zrobił na nim 1000 km. Znacznie więcej. martinw, musiałem trafić na naprawdę kiepski egzemplarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borscik2 Napisano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2010 OK sprawdzę. I jeszcze jedno powiem ze po rozkręceniu jedno z łozysk mechanicznych sie rusza na boki!! NIe myślicie ze to moze mieć jakis wpływ walsnie na te ruchy korbą przy mocniejszym kręceniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 1 Października 2010 Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Oryginalna korba w A2 jest bardzo miękka, natomiast zębatkom odstają zaledwie o krok od plasetliny. Zainwestuj w korbę deore w systemie hollowtech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.