DuneR Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Witam. Przymierzam się do zakupu rękawiczek rowerowych przeznaczonych na zimową część roku. Temat zapewne był już poruszany, ale głównie przewijały się najtańsze modele typu kellys które mnie wogóle nie interesują. Ja wybrałbym coś z Fox'a, Shimano, lub PRO. Co polecacie z tych firm na zimę? Cena do około 150zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Najdroższe rękawiczki zimowe shimano na allegro są za 109 zł, więc chyba cię nie usatysfakcjonują Wbij na allegro, wybierz sport, rowery, odzież, rękawiczki, wpisz shimano i sobie coś wybierz Te wyglądają OK: http://allegro.pl/shimano-rekawiczki-zimowe-wind-protector-r-m-i1244380716.html ale wiadomo, przy -5 jednym będzie w nich ciepło, innym może być zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Zobacz na oferte GoreBikeware, rekawice z membranami Windstoper lub Gore-Tex, jak to u gore materialy, stylistyka i wykonanie 'top notch' IMO te powyzsze shimanowskie rekawice wygladaja bardzo biednie, jak to u shimano bywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 E tam biednie... jeden napis, jakiś odblask i gitara, po co więcej Pasuje do reszty, jeśli kolega ma ubrania i ochraniacze shimano to te rękawice pasują idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Patrzac tylko na budzet rekawiczek mozna by sie spodziewac czegos ciekawszego niz shimanowskie wyroby, niemniej jak kolega preferuje styl shimano to jak najbardziej A biednie to moja subiektywna opinia btw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 29 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Ten sam problem miałem z wyborem rękawic. Niewiele brakowało i kupiłbym PRO X-pert WP, o których przeczytałem, że są do niczego: www.mtbnews.pl/content/view/952/39/ W końcu wybrałem sporo tańsze rękawiczki Vezuvio w wersji czarno-szarej (podobno cieplejsze). W sklepie przymierzałem czarne i świetnie leżały na dłoni, naprawdę dobrze skrojone. Na dniach przyjdzie paczka z rękawicami więc będę mógł napisać coś więcej. www.mtbnews.pl/content/view/1610/39/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Szkoda, że na mtbnews nie można dodawać komentarzy... Wystarczyło zajrzeć do katalogu, by wiedzieć i z czego są wykonane rękawiczki i że zakres temperatur jest nieco inny niż podany w teście. Mam podobne rękawiczki PRO, przeznaczone na nieco cieplejsze dni (TEAM GEL - zakres od -5 do +10), jeździłem w nich przez dwie zimy i póki co jestem zadowolony, w czasie kilkugodzinnych wycieczek przy temperaturach poniżej -5 stopni (tu było -12, tu jakieś - 5, czyli całkiem rześko, tu też raczej skwaru nie było) ręce nie zdążyły mi zmarznąć. Nie mówię, że to idealne rękawiczki, ale test wydaje się raczej średnio rzetelny. Pozostając przy temacie - wiele osób chwali sobie rękawice narciarskie, które dają może mniejszy komfort obsługi dźwigni manetek i hamulców, ale dają za to sporo większy komfort cieplny (pewnie już wkrótce do nabycia w najbliższym lidlu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garp Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Niech no kolega jeszcze napisze jak się ubrać na takie minus 12 stopni żeby w miarę ciepło było Nigdy nie jeździłem w zimie, ale w tym sezonie mam zamiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Już mówię 1. Komplet bielizny termo zakupiony w drogerii należącej do sieci na R. 2. Spodnie z czegoś a la softshell, czarne, w modnym ostatnio fasonie, rurki (kupione w czasach, kiedy modne jeszcze nie były ). 3. Bluza z cicikiem w środku, raczej cienka. 4. Kurtka - wiatrówka. 5. Skarpety - dwie pary, jedne niby oddychające. 6. Buty górskie (na zimę odkręcam pedały zatrzaskowe i przykręcam na ich miejsce zwykłe platformy). 7. Kominiarka z polaru. 8. Czepek z jakiejś, bliżej nieokreślonej, membrany. 9. Wspomniane rękawiczki 10. Okulary sportowe z wkładką korekcyjną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuneR Napisano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2010 I w takim stroju zapraszamy po wypłatę do banku ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Czuję się rozszyfrowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 1 Października 2010 Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Witam przymierzam się do zakupu rękawiczek na zimę http://e-rower.pl/rekawiczki-accent-storm-p-777.html - stąd moje pytanie czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto używa tego modelu, ewentualnie co innego byście polecali do użytku w dość niskich temperaturach. Drugie moje pytanie dotyczy czapki http://e-rower.pl/czapka-accent-membrana-p-3319.html - czy ta czapka będzie nadawała się do przejażdżek w zimowych warunkach ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 1 Października 2010 Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Grand231 polaczylem twoj temat z juz istniejacym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarbla Napisano 1 Października 2010 Udostępnij Napisano 1 Października 2010 A ja powiem tak: jeżeli masz zamiar jeździć w temperaturach -20*C kup najtańsze rękawice narciarskie i w ogóle nie rozpatruj zimowych rękawic rowerowych. W tych ostatnich palce i tak będą marzły a w nierowerowych dadzą radę. Sprawdzone na własnej skórze. Co innego jeżeli nie chcesz z domu wychodzić poniżej -5*C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Sprawa wygląda tak że gdy będzie -20 i słońce to wskakuje w moje biegówki , rękawiczki potrzebuje na dojazdy na uczelnie i na dłuższe trasy przez październik i listopad czyli sądzę że max -5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garp Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Haha żebyś się nie zdziwił, od połowy października ma padać śnieg, a w listopadzie będzie regularna zima Trzeba zaraz będzie zimówki zakładać, w samochodzie oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Zależy gdzie mieszkasz. U mnie blisko gór w listopadzie średnia najniższych temperatur w listopadzie to ledwie -1 stopnia, w grudniu -2 stopnie. Dopiero w styczniu zaczyna pizgać i średnia to -6 stopni :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Mieszkam ok 2 km od Szczyrku czyli można powiedzieć że w górach , przy czym zależy mi żeby kupić rękawiczki które będą zdawały egzamin gdy jeszcze nie będzie strasznego mrozu tzn tak do -5 *C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 8 Października 2010 Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Ostatecznie zakupione Accenty WindStorm - pierwsze parenaście km przejechane, spełniły moje wymaganie trzymają ciepło, dobrze chronią od zimnego powietrza, dobrze przylegają do ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 8 Października 2010 Udostępnij Napisano 8 Października 2010 daj jakiegoś linka na te Accenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazycode Napisano 8 Października 2010 Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Przy jakiej temperaturze w nich jeździłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 9 Października 2010 Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Ostatecznie zakupione Accenty WindStorm - pierwsze parenaście km przejechane, spełniły moje wymaganie trzymają ciepło, dobrze chronią od zimnego powietrza, dobrze przylegają do ręki. Przymierzałem je w sklepie i XL były dla mnie za ciasne na wysokości kości palców, a dość luźne na początku przedramienia. Zapięcie na rzep przydałoby się w tym miejscu. Miałbym ciągłe uczucie, że rękawiczki zaraz mi spadną. Kupiłem Chiba Windprotect, ale jeszcze nie testowałem, bo do temperatury +6/8C jeżdżę w letnich rękawiczkach z krótkimi palcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 9 Października 2010 Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Mam rękawiczki WindStar nie Storm - moja pomyłka , link do nich Link, u mnie nie mają żadnych luzów, sądzę że to kwestia odpowiedniego dobrania. Przy zakupie chciałem kupić ciepłe rękawiczki żeby dało się w nich jeździć w temperaturze -5,-10*C. Testowałem je wczoraj w nocy w Szczyrku i bardzo fajnie trzymały temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KTMrider Napisano 24 Października 2010 Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Witam przymierzam się do zakupu rękawiczek na zimę http://e-rower.pl/rekawiczki-accent-storm-p-777.html - stąd moje pytanie czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto używa tego modelu, ewentualnie co innego byście polecali do użytku w dość niskich temperaturach. Drugie moje pytanie dotyczy czapki http://e-rower.pl/czapka-accent-membrana-p-3319.html - czy ta czapka będzie nadawała się do przejażdżek w zimowych warunkach ?. Niedawno kupiłem podobny model czapki dokładnie ten: http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=2039 muszę przyznać że jestem z niej bardzo zadowolony. Nie wiem czym dokładnie różni się o Twojego modelu mój na pewno ma dodatkowy pasek odblaskowy wokół czapki. Najniższa temp w jakiej jak dotąd jeździłem to 0 st (myślę że do -5 /-10 powinna starczyć). Czapka bardzo dobrze chroni przed wiatrem, świetnie zakrywa uszy a przy tym jest na tyle cienka, że spokojnie mieści się pod kaskiem. Bardzo dobrze odprowadza wilgoć - wcześniej jeździłem z bawełnianą opaską która nasiąkała potem i była cała mokra czapka ta jet jedynie lekko wilgotna i to tylko przy bardzo dużym wysiłku. Reasumując serdeczni polecam... jedyny minus - bez kasku w tej czapce wygląda się bardzo śmiesznie buhahaha jak w czepku ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris69_ Napisano 31 Października 2010 Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Jeśli chodzi o rękawiczki na zimę. Ostatnio kręciłem się po GoSporcie i znalazłem fajne rękawiczki quicksilvera, oczywiście na narty, cena może nie atrakcyjna bo coś ponad 150zł., ale na mrozy moim zdaniem rewelacyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.