Skocz do zawartości

[opony] Geax AKA vs Saguaro

Rychlapl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Testowałem Geaxy AKA zarówno 2.0 jak i 2.2, zwijane dętkowe. Co do rozmiarów, to: Wersja 2.0 ma realnie 47mm (1,8") i ok. 530g. Dla mnie trochę za chude, po kilku przejazdach po lesie po korzeniach odpuściłem je sobie na rzecz ciut większego balona 2.2. Rozmiar 2.2 to w rzeczywistości 53mm (2.1"), waga ok. 610g. Wrażenia z jazdy (wersja 2.2): W suchym, w miarę płaskim terenie - rewelacja, moc pokazują zwłaszcza przy luźniejszym podłożu (piasek, ściółka leśna, trawa, żwir). Na trasach Mazowsza spisują się idealnie. Po asfalcie też ciągną całkiem nieźle, ale są miękkie, więc nie polecam, szkoda zedrzeć. Cudnie jest do momentu, gdy zrobi się mokro. Na twartym mokrym ślisko, luźne mokre zalepia bieżnik, najgorzej z błotem i gliną - tu od ręki gwarantowany slick :) Dla sprawdzenia pojechałem na nich raz w Beskidy na Wielką Raczę - niestety w teren z większymi kamieniami, korzeniami itp. to one się zupełnie nie nadają, małe klocki nie łapią dobrze takiego podłoża.

inną opcją, którą ja będę rozważał są nowe Continentale z serii racesport czyli tubeless ready ze stopką UST, ale trzeba je zalać mlekiem, odpowiednik roro czyli x-king 2,2 to 490 gr a mountain kingi 2,2 530 gr, testy w niemieckiej prasie przeszły dobrze, o x-kingach dobrze też piszą na mtbr;

Kto wie, gdzie dostać te X-Kingi w wersji Racesport???

Napisano

Jeszcze pytanie do jeżdżących na Saguaro - jaką realną szerokość mają w wersji 2.0? Bo jeśli są takie same, jak AKA 2.0 (realne 1.8"), to trochę byłoby cieniutko...

• 2 miesiące temu...
Napisano

A ja znów nie wiem, na czym chciałbym jeździć w tym sezonie. Ciekawa seria Conti Racesport, ciężka dostępność Saguaro i problem gotowy;/ Jak co sezon z resztą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...