Skocz do zawartości

[koła] Czy będą mocne?

jondor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@fpierowski - To jest jakaś opcja, pieniądze i tak będą dopiero początkiem listopada, więc spodziewam się jeździć dopiero na wiosnę. Jeśli chodzi o najlepszy wybór, to masz na myśli wytrzymałość?

Są naprawdę świetnie zrobione. Od ponad półtora roku mam komplet piast Gromady (z tego co wiem, piasty dla Niego robił właśnie Mack - niczym się chyba nie różnią, tylko mają inną linię łańcucha - 45 zamiast 42). Nie widać i nie czuć żadnych śladów zużycia (poza kontrami oczywiście). No i mają tę zaletę, że mają dwie wkręcane półosie na imbus, a nie standardową oś z nakrętkami (przynajmniej według mnie to zaleta;)). Wcześniej miałem dwie inne piasty tylne od Gromady i też nie było z nimi żadnych problemów. Jeśli jesteś z Warszawy, to możemy się jakoś ustawić, żebyś sprawdził na żywo te piasty Gromady, jutro też idę na pocztę odebrać piasty od Macka.

Mam maila od Macka z przykładowymi piastami, całą dokumentacją techniczną i cennikiem. Napisz mi adres mailowy, to Ci prześlę.

Napisano

Trochę szkoda kasiory, bo jednak 200 zł a 500 zł to jest różnica. Niemniej jednak coś mi mówi, że chyba skuszę się na macki. O tym, że Pan Gromada ma macki ze swoim napisem czytałem już gdzieś jakiś rok temu. Możliwe, że na tym forum.

Za miesiąc wypłata, więc pewnie zmienię zdanie jeszcze z 5 razy, jedno co mnie zastanawia, czy to nie będzie mezalians (piasty za 460 zł + rama za 220 zł).

Napisano

bo tak naprawde to moznak upic miche wygonić łozyska i zakupic hybrydowe SKFY (bieznia nierdzewka kulki ceramiczne) cos kolo 30-40 zeta za sztuke . i mamy swietna piaste

broń Boże tej zebatki miche nakladanej ! bo to syf i klekocze

ale tak naprawde te 260 zeta za podstawowa piaste od macka to mało spojzcie na ceny phil wooda

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Jeśli jest taki sam gwint jak w miche (szerokość itp) to nie.

Moim zdaniem najlepiej używać do miche miche, do novateca / joytecha - tychże samych, itp.

Napisano

ale z tego co wiem nakręcany sprocket miche jest wyższy od klasycznego więc zwykłej zębatki może ci kontra nie dociągnąć bo będzie za głęboko siedziała

Napisano

ale z tego co wiem nakręcany sprocket miche jest wyższy od klasycznego więc zwykłej zębatki może ci kontra nie dociągnąć bo będzie za głęboko siedziała

..było chyba w "rady porady" o podkładkach w takim przypadku. Nie wiem, nie testowałem. "Męczę" teraz piaste Miche z tak krytykowanym adapterem ;-)

Napisano

Ja po okresie próbnym jestem zadowolony z nowych kółek, zaebiście się jeździ, szytki to jest to. Taśma dała radę, Miche jest ok.

• 2 tygodnie później...
Napisano

ale z tym słoneczkiem do tyłu to was chłopcy trochę poniosło, co?

nawet w kolarce od strony kasety daje się 1 krzyż

w teorii może i super się sprawuje słońce z tyłu

w praktyce super sposób na zajechanie koła

ja zawsze już będę zwolennikiem 3 krzyży do tyłu

a jak komuś jest za ciężko to niech sobie złoży rower z papieru

łatwiej go przestawiać z kąta w kąt

Napisano

potrafisz odczuć różnicę między 3x a 4x z tyłu? pytam, bo różne opinie chodzą po mieście, a na ten przykład widziałem kilka ciężkich holendrów plecionych na 4.

Napisano

odczuć różnicę?

człowieniu nie czuję różnicy pomiędzy 3 krzyżami a słoneczkiem z przodu

i pomiędzy szytką a oponą

przynajmniej podczas jazdy

ostre koło to nie tdf żeby liczyć gramy

rower ma być niezawodny, wytrzymały i nie przekombinowany

dlatego plecie się 3 krzyże, wkłada oponę w oponę do tyłu, wkłada suport na kwadrat w pakiecie i piastę z kontrnakrętką

Napisano

nie czuję różnicy pomiędzy 3 krzyżami a słoneczkiem z przodu

a ja czuję, znaczy poczułem jak założyłem sobie słoneczko po jakichś 10 latach jazdy na iluś tam krzyżach z przodu. Centralnie, 28 czerwca nigdy wcześniej nie była tak wyboista jak wtedy:)

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Podepnę się pod temat: czy kółka zbudowane na zestawie: remerx taurus + sapim/dt + piasty tiagry szosowe będą okej pod 80kg do jazdy na SS po mieście?

Napisano

A ja mam pytanie o sztywność kół bo już zgłupiałem. Czytałem kilka tematów i każdy co innego mówi.

Mianowicie chodzi o to, na czym lepiej zbudować tylne koło: piasta i obręcz na otwory czy 36 (założenie: obręcze roadrunner, piasta novatec).

Jedni piszą, że na 36 otworów koło będzie sztywniejsze bo na szprychy idzie mniejsza siła, a inni mówią, że będzie słabsze bo obręcz ma więcej otworów przed co jest mniej sztywna.

To jak to jest?

Napisano

Mam roadrunnera z novateciem na 32 dziury i nie narzekam, wydaje mi się że ważniejsze od tych 4 dodatkowych szprych jest porządne kół zaplecenie na niecieniowanych szprychach. 36 dziur to się raczej na niskie profile daje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...