Skocz do zawartości

[buty] Pęknięta karbonowa podeszwa

Patryke

Rekomendowane odpowiedzi

p1030914.jpg

Niestety ta chwila nadeszła, zbyt długo odkładałem zakup metalowych podkładek pod bloki pedałów Time Atac Alium i oto tak pękła podeszwa.

Zdaję sobie sprawę, że to jest moja wina, nie zamierzam narzekać na jakość butów, bo te naprawdę bardzo dobrze mi służą [sic!]. Temat bardziej jest tak "ku przestrodze".

Nawet z pęknięciem da radę w nich spokojnie jeździć, praktycznie nie czuć różnicy. Jedynie podczas chodzenia zrobiły się takie trochę bardziej elastyczne, takie "turystyczne" :D

Pytanie... Da radę coś z tym fantem zrobić? Czy warto? Na razie w niczym mi to nie przeszkadza, szpara się nie powiększa.

Wydawalo sie ze problem specyficzny tylko dla crankow.

W m/w podobny sposob zalatwilem swoje obuwie, naszczescie podeszwa plastikowa, pekniecie duzo mniejsze i buty juz mialy pare sezonow.

Od tamtej pory nie zakladam blokow bez podkladek, szczegolnie tych metalowych.

Jezdzic mozna ale jak sam piszesz z idea carbonowej czyli sztywnej podeszwy juz nie bardzo....

Niestety Time Alium z tym się boryka, nie wiem jak jest z wyższymi modelami.

Podeszwa dopiero pękła po dwóch sezonach użytkowania, oby jeszcze tak jeden wytrzymały i następnym razem już nie popełnię tego błędu.

Teoretycznie masz rację co do sztywności, ale jakoś w praktyce nie poczułem różnicy. Pęknięcia też od razu nie zauważyłem. Będę musiał to sprawdzić pod konkretnym obciążeniem.

Może to też zależy od użytkowania. Mi tak jakby w Alium'ach korpus w miejscu oparcia gumowych klocków buta lekko się wytarł (zrobił się delikatnie wklęsły). Może przez to klatka pedałów bardziej opiera się na bucie i w rezultacie wyciera podeszwę.

lajtspid, kontroluj po prostu podeszwę. Jak zobaczysz, że zaczyna się wycierać to myśl o kombinowaniu metalowych podkładek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...