Skocz do zawartości

[opony] Zużycie opon

grubybb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam opony Schwalbe Rocket Ron 26 x 2.1 / 50EPI Performance Series. Używam je od 2 miesięcy. Przejechałem na nich ok. 750km i zauważyłem, że tylni bieżnik jest na tyle zdarty, że pojawiają się czerwone znaczki informujące o zużyciu opony. Czy to możliwe że te opony mają taką słabą żywotność, czy to może być jakaś wada produkcyjna? Staram się hamować w taki sposób, aby nie ścierać za bardzo opon. Jeżdżę głównie po górach i lasach.

W poprzednim rowerze miałem opony Michelin i wytrzymały ponad 5000km.

Tak to jest normalne, szczegolnie jesli jezdzisz na asfalcie i sporo wazysz, ewentualnie kwestia cisnien.

Moje RoRo 2.1 na tyle, po 2000km wyglada na zuzyte w 60%. Srodkowe klocki nie maja lameli w srodku, kolejne od srodka na zewnatrz powolutku takze traca lamelki na klocku.

Przejechalem na nich mnostwo km na asfalcie, waze 60kg, jazda z cisnieniami 1.5-2.3bara.

Wiele osob powiedzialoby ze taki przebieg i tak znikome zuzycie tych gumek to chyba osiagniecie. Moze wiec kwestia naprawde niskich cisnien + niska masa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...