Skocz do zawartości

[rower] Mtb czy Cross,

pelopidas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu planuję kupno roweru i do tej pory wydawało mi się, że najlepszym wyborem będzie rower crossowy. Im dłużej jednak szukam tym mniej pewny jestem. Mam 190 cm wzrostu, ok 96 kg wagi, rower miałby służyć póki co do rekreacji, jazdy po parku, lesie oraz po asfalcie. Z racji tego, ze mieszkam w mieście jazda po twardych drogach będzie przeważała. Wiadomo jednak jak wyglądają nasze dziurawe drogi o krawężnikach nie wspominając. Z czasem, wraz ze wzrostem wydolności organizmu(ze 3 lata nie jeździłem na rowerze)chciałbym jeździć rowerem do pracy - ok 40 km dziennie w miejskich warunkach. I tu pojawia się dylemat - zostać przy pierwszym pomyśle kupienia crossa, który lepiej spisze się na asfalcie, czy jednak wybrać mtb. Czy ewentualne mtb można jakoś usprawnić, by dobrze spisywał się w jeździe po mieście(zmiana opon itp), czy z takich usprawnień niewiele wyjdzie? Może ktoś ma podobne doświadczenia.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Napisano

Jeżeli nie zamierzasz się zapuszczać w teren (czytaj: zjazdy po kamieniach większych niż pięści, taplanie się w błotku po piasty czy też podjeżdżanie pod pionowe ściany), ale tylko tam, gdzie pisałeś, a maratony chcesz co najwyżej oglądać, to cross będzie dla Ciebie dużo lepszym rozwiązaniem. Co prawda 'emtebe' usprawnisz inną kasetą, oponami i innymi pierdołami, ale cross będzie miał lepszą geometrię i przede wszystkim większe koła - dużo wydajniejsze w mieście.

Napisano

Dokładnie do tego samego służyć będzie mi rower, który za 2-3 godziny powinien być do mnie dostarczony. Wybrałem crossa ze względu na wygodę i styl jaki preferuję, więc na twoim miejscu wybrałbym crossa chyba, że zamierzasz kiedyś ruszyć w cięższy teren.

Napisano

Jasne że cross.

Poza tym przy twoim wzroście lepiej przerobić crossa na mtb (wstawić grubsze opony, korbę mtb i dobry amortyzator) niż odwrotnie (do górala założyć cienkie opony i korbę 48z.)

My przystojni (czyt. wysocy ;)) jakoś dziwnie wyglądamy na kołach 26".

Sam składałem crossa w taki sposób, aby wszędzie dawał radę.

I udało się - tylko jakaś pionowa ściana i głęboki piach stanowią problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...