Wroner Napisano 25 Września 2010 Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Witam, chciałbym kupic lub złozyć jakiś rowere typu XC Jaki mi polecacie? A może pomoglibyście mi wybrać części? Lepszy full czy HT? Pozdrawiam Jestem prawie na 100% zdecydowany na Cube AMS PRO RX - dobry wybór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rastatajm Napisano 25 Września 2010 Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Napisz gdzie i jak będziesz jeździł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wroner Napisano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Będę go uzywal glownie do długich tras leśnych (piach, błoto, korzenie jak i lekkie i większe zjazdy) zdecydowałem się praktycznie już na cube ams pro rx - dobry wybór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 26 Września 2010 Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Polecam tą lekturę. http://www.forumrowerowe.org/topic/22298-rowerskadaae-czy-kupiae/ Co do tego roweru co wybrałeś, to rower za 5 tysięcy złotych nie może być zły. Na takich drogich sprzętach się nie znam. Z wyglądu mogę ocenić, że amortyzator tylni ma położony w dobrym miejscu, bo nie będzie zbierał żadnego syfu głównie z koła jak i z łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wroner Napisano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Ten Cube troszke przekracza założony budżet dlatego ciekaw jestem Waszych opinii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Września 2010 Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Jestem prawie na 100% zdecydowany na Cube AMS PRO RX - dobry wybór? Skoro przekracza to dlaczego jesteś na niego zdecydowany ? Ten praktycznie nie przekracza : http://www.bike-arena.pl/index.php?p1055,viper-nitro-xt-slx-fox-2010-na-zamowienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wroner Napisano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2010 bo stac mnie na powiększenie tego "budżetu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gilevich Napisano 26 Września 2010 Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Z każdego roweru za 5000 będziesz zadowolony... Co do Cuba, co można powiedzieć? Sprzęt z wysokiej półki, bardzo dobry osprzęt, dobra waga, świetny wygląd. Często zamierzasz jeździć? Jakie dystanse? Bo rower za 5 tys. to sprzęt który szkoda żeby stał w garażu. Do Jazdy mniejszej niż 1000 km na sezon po takim terenie, dobry będzie też rower za 2000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sambolime Napisano 26 Września 2010 Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Witam , podłącze się pod temat,mieszkam w górach i przymierzam się do kupna roweru mam na oku dwa następujące modele Cannondale Rize 4 model 2008 i Radon Stage 5.0 model 2010 ma to być rower w miarę uniwersalny do dojechania do pracy leśna drogą w dół a także na dłuższe wypady 20% droga utwardzona reszta las no i czasami jakieś ostrzejsze wygłupy z kumplami ewentualnie jakaś alternatywa dla tych rowerków w kwocie do 7000 zł proszę o porady osoby obeznane w temacie z góry dziękuje i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wroner Napisano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Tak zamierzam robić około 5tyś. km rocznie (tylko w sezonie - zimę zostawiam dla samobójców ) Jak widać rower, który już prawie wybrałem kosztuje około 7000zł http://www.skiteam.pl/rower/Cube/ams-pro-rx/ więc za tyle tez chce dokonać jak najlepszego zakupu... Teraz mam pytanie jaki licznik i oświetlenie do niego dokupić? nie chce zakładac kolejnego tematu... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 5k km to juz naprawde sporo krecenia wiecej niz weekendami ile zrobiles w tym roku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wroner Napisano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Dobrze zapytam się w ten sposób czy kupno dobrego roweru = duże przebiegi? Mam w założeniu tyle kręcić, chcę kupić taki a nie inny rower - czy jest to dobry wybór biorąc pod uwagę koszt 7 k zł? Przypominam Cube Ams Pro RX Pozdrowko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Według mnie nie jest dobry, ale po ostatnim wyścigu mniej lubię fulle. Wolałbym Reaction Gtc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacekddd Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Na podstawie doświadczeń z tych kilku udziałów w wyścigach XC, w jakich startowałem uważam, że do tego typu jazdy: układ tras, stopień trudności, profil, w takich cenach lepiej kupić solidny lekki HT. Oczywiście świetnie byłoby móc sobie pozwolić na full'a o wadze do 10kg ale to nie są kwoty z tego tematu. To tylko moje zdanie, nie twierdzę bynajmniej, że modele, które podajecie nie są warte zainteresowania tylko chcę napisać, że raczej nie tędy droga. Jeśli natomiast chodzi tylko o to by się bez parcia na czas powozić wygodniej w terenie to może i tędy droga. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gilevich Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 sprzęt sam nie jeździ, to że wyłożysz kupe kasy nie oznacza że będziesz miał ochotę czy siłę na zrobienie 5 tys km. A 5 tys km to naprawdę dużo! Wszystko zależy czego potrzebujesz, możesz za te pieniądze kupić lekkiego HT, szybka jazda z ambicjami do jakichś startów. Możesz kupić fula (ja polecam) Waga będzie wyższa ale przyjemność z jazdy w terenie (trudnym) dużo większa. Z tymi pieniędzmi masz ogromne pole do popisu, pytanie czego potrzebujesz. Jeśli nie chcesz sie ścigać, śmigać po górach a jedynie mieć lekki i trwały rower do jazdy to spokojnie zmieścisz się do 3 tys. więcej nie ma sensu dawać. Skoro masz taki budrzet a nie masz sprecyzowanych oczekiwań to kup coś tańszego na sezon, załap bakcyla, oceń ile pokonujesz km i czego oczekujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 5.000 km w ciągu roku, to aż tak wiele nie jest, wystarczy od marca do listopada jeździć regularnie co 2-3 dzień po około 50 km, czasem trochę więcej. Jak masz budżet 5.000PLN to na Twoim miejscu składałbym porządne HT od podstaw, dobra aluminiowa rama, amorek np. Reba, do tego pełne XT (z drobną ewentualną wstawką XTR na tył)(może poza piastami i tarczami chyba, że lubisz kuleczki Shimano i ich tarczówki na CL), koła na obręczach Mavic'a, szprychy DT, piasty Novatec ablo też DT, hample Avid, Formula ewentualnie Hayes. Jak chcesz dobry wypasiony licznik do takiego wypasionego roweru kup sobie np. Sigma Rox 9.0, albo trochę bardziej budżetowo Sigma 2209. Lampka dobra przednia np. CatEye HL-EL530 (najlepiej takie dwie ze sobą sprzężyć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wroner Napisano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Fludi własnie o taka odp. mi chodziło! Nie jestem jeszcze na tyle doświadczony żeby samemu złożyć rower, wydaje mi się ze ten cube ma dobre komponenty... W ski teamie na 17 stycznia jest wersja tego roweru z amorem reba race (koszt 7500zl) wiec chyba go kupię i podziele się z opiniam... Na licznik chciałbym wydać maksymalnie 200 zł... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Mimo wszystko nie bawiłbym się tego full'a... Teoretycznie płacisz mniej za rower niż gdybyś samemu go składał od podstaw, ale nie wszystkie komponenty masz dopasowane pod siebie, a nawet jeśli nie dopasowane, to w rowerze za taką kwotę mogłyby być wstawione bardziej "rozsądne" części. Jak się uparłeś, że chcesz wydawać taką kasę na rower, to kup lepiej coś na ramie z włókna węglowego, będzie "prawie" jak full Co do licznika to przemyśl zakup tej Sigmy 2209, może maratonu dzięki temu nie wygrasz, ale masz w niej poza podstawowymi parametrami, altimetr, termometr, pulsometr i kadencje, co jak poczytasz trochę o treningu na rowerze, może Ci pomóc, jak będziesz znał swoje możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Cube AMS jest dobry, dopóki człowiek nie przejedzie się na czymś lepszym A carbon to może wytłumić co najwyżej wibracje pochodzące od terenowych opon czy kostki brukowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gilevich Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Co drugi dzień po 50 km... zazdroszcze, dużej ilośći wolnego czasu i samozaparcia. Wroner jak skończysz swój pierwszy sezon z takim wynikiem to gratulacje ale ja tego nie widzę. Zresztą zakładacie, że Wroner chce się ścigać choć jeszcze wogóle nie jeździ i nie wie czego chce. Ja przerabiałem na własnej skórze fascynacje szosą, xc a teraz enduro. Tego co Ci się spodoba nie da się przewidzieć. Jedyny pozytyw HT to duża uniwersalność ale po co amatorowi osprzęt XT/XTR? Szkoda pieniędzy, to co zostanie lepiej przeznaczyć na dwu tygodniowy urlop w górach z rowerem, a po sezonie na skromniejszym sprzęciwe będziesz już lepiej wiedział czego Ci potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wroner Napisano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Jak będę chciał pojechac w góry to, to zrobię Na pewno nie kosztem roweru, na szczęście mam taką możliwośc W piatek zamierzam podjąć decyzję, czy ktoś mógłby mi złozyc jakis rower (w sensie podac na jakich czesciach) w granicach 7000~7500zł... Z góry dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 W takim celu skontaktuj się ze sklepem Fun Sport . https://ssl.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1684167 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Jak będę chciał pojechac w góry to, to zrobię Na pewno nie kosztem roweru, na szczęście mam taką możliwośc W piatek zamierzam podjąć decyzję, czy ktoś mógłby mi złozyc jakis rower (w sensie podac na jakich czesciach) w granicach 7000~7500zł... Z góry dziekuje Problem polega na tym, że sam nie do końca wiesz czego chcesz, czy fulla czy HT. Nikt za ciebie decyzji nie podejmie, bo i jedna i druga opcja ma swoich zwolenników. To czy tobie będzie sie lepiej jeżdziło na HT czy fullu, nikt nie zgadnie. Sam musisz najpierw spróbować i podjąć decyzję w którą stronę chcesz iść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wroner Napisano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Dobrze, podjąłem decyzję, że chce fulla W takim razie "złoże" sobie rower z lepszych czesci niz ten Cube (jest tam reba race i osprzet xt/xtr - troche sie rozni od opisu...) za 7500zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 W fullu to czy będziesz mieć osprzęt xt/xtr czy "tylko" xt jest sprawą drugorzędną. Najważniejsza jest rama i jej system zawieszenia. Moim zdaniem warto kosztem osprzętu wysupłać więcej na ramę. Wolałbym chyba Anthema na gorszym osprzęcie niż tego AMSa. Skoro masz parę tysięcy na rower, to chyba będziesz mógł sobie pozwolić na stopniowy upgrade w pzyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.