Skocz do zawartości

[v-brake] Wymiana klocków - ale na jakie?

LrPrl

Rekomendowane odpowiedzi

Authory mi popiskują z przodu.Merida, to to samo. Meridy greenbrake, czy jakoś tak. Mają gumę hamującą osadzoną na mięciutkiej gumie, niwelującej drgania. Jest to gorsza konstrukcja np. w góry, gdzie potrzeba dużo gumy hamującej, bo klocki sie szybko zdzierają, ale do miasta czy turystyki greenbrake będą dobre i ciche.

Ogólnie przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę fakt, że dobre klocki, które mają hamować w mokrych warunkach będą piszczeć. Piszczenie jest w ogóle efektem ubocznym tego, że klocek ma dużą siłę hamowania i nie jest to jakąś tam wadą klocków, a tylko i wyłącznie świadczy to o ich sprawności, że działają.

wikrap1 to, że popiskują patrz zdanie wyżej, do tego przód przenosi większy procent siły hamowania, dlatego się to zdarza.

U mnie authory 3cc z przodu popiskują na Alexrimsie dm18 z przodu. Z tyłu jak bym nie zahamował, to cisza. Odtłuszczałem klocki i obręcze dla eksperymentu i też piszczą. Milkną po pomoczeniu obręczy wodą, błotem, albo po kilku hamowaniach, jak nabiorą trochę temperaturki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...