Skocz do zawartości

[Rozpoczęcie przygód] Plan zakupu

852emil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem, otóż planuję kupić rower typu MTB i... czy na takim rowerze można robić jakieś triki na skate parku lub innych miejscach? Czy to jest (jak już czytałem w internecie) rower tylko do maratonów, jazd w terenie leśnym itp?

Ogólnie w rowerach jakiegokolwiek typu jestem kompletnym laikiem. Dotychczas jeździłem wyłącznie na góralu i to tak rekreacyjnie, z kolegami jeżdżąc bez celu.

Ciekawi mnie też jaki rower (w razie gdybym zdecydował się już kupić) mam wybrać akurat dla mnie jeśli:

- Mam 188cm wzrostu

- Ważę 110kg

- I dopiero zaczynam przygodę z MTB (może ^^)

Aha... i pytam o rower typu MTB, ponieważ na BMX-a jestem za duży ;(

Ja wprawdzie nie interesuję się skakaniem, ale kolega bardzo lubi tę dziedzinę jazdy na rowerze.

Posiada aktualnie takirower. Na osprzęt nie narzeka, za to dla niego waga roweru jest trochę za duża. skakanie na zwykłym MTB może być problematyczne. Dałem mu raz mojego MTB. Opinia: siedzonko jest za wysoko ( a było max nisko) i nie da się przechylając do tyłu przy wybiciu podnieść przodu roweru do góry.

Skakanie na żadnym rowerze nie jest problematyczne (włączając w to składaki i kolarzówki) - może najwyżej wymagać więcej chęci (treningu). Co do problemu autora tematu. Nie jesteś za duży na BMXa, tzn. nie ma książkowych ram wymiarów na BMXa. Ale z MTB to faktycznie chyba najlepsze byłyby hardtaile do enduro typu Author A-Gang i podobne.

A co polecacie amortyzator czy widelec?

Co jest lepsze patrząc pod kątem wykonywania różnego rodzaju trików?

Ok, najbardziej pasuje mi ten.

http://allegro.pl/dirt-street-prodigy-9-81-ns-octane-one-dartmoor-i1245960735.html#gallery

Dzięki Lollex, jeszcze raz . :icon_mrgreen:

Ostatnie (chyba) pytanie:

Czy opłaca się kupować rower z allegro czy raczej iść do rowerowego sklepu i znaleźć akurat na siebie?

Z allegro może być za mały i w ogóle. może mi nie pasować ale z wyposażenia to jest zbliżony do moich zachcianek i potrzeb: mała zębatka, brak przerzutek, hamulec tylko na tył, jeszcze koła mogły by być 24" ale reszta pasi.

Więc jak: allegro czy sklep rowerowy?

Po 1. Na allegro nie kupisz takiego roweru jak ten ponieważ?

ktos kto sklada rower robi go pod siebie a tam im wszystko jedno.

2. To jest uzywany rower. Za taki nowy w sklepie zaplacisz duuuzo dzuuuuzo wiecej. A co do gabarytow, ja jak zaczynalem wazylem 90kg (obecnie 80:D) 187cm wzrostu i rama 16" jest dla mnie idealna. A do trickow to rozmiar nie ma znaczenia.

proponowałbym też pomyśleć o utracie masy własnej, rowery ogólnie nie lubią ciężkich jeźdźców, bez względu na dyscyplinę.

pewnie nigdy filigranową baletnicą nie będziesz ale przy 3 cm więcej niż ja wazysz 30 kilo więcej niż moje optimum przy którym byłem "w sam raz" ani zbyt okrągły ani zbyt "wylajtowany".

kupując budżetowy rower i nie mając szczególnie na początku umiejętności (zyczę ci żebyś się w tym względzie rozwijał) twoje dwa kółka dostaną konkretnie po dupie i najprawdopodobniej nie skończy się na wydaniu sugerowanej kwoty. do tego uprawiając dyscypliny "trickowe" warto zainwestować również z choćby kask i rękawiczki; wiem że street-luzaki nie kochają ochraniaczy ale to wg mnie wcale nie jest taka głupia rzecz...

pytales takze o amortyzator. tu trzeba rozwazyc rownanie:

amortyzator=wygoda/cena

Niewątpliwie do twojej masy lepszy bylby rower z jakims amorkiem, rower dostał by mniej po dupe. I zawsze z nim wygodniej chodzby nawet po te bułki. Natomiast jezeli chcesz amorek musisz zwiekszyć budżet, lub z czasem jak cie bedzie stac zamienic sztywny na amortyzator.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...