Skocz do zawartości

[korba] lozyska hollowtech

jasskulainen

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne, bo mam już drugi pakiet shimano i do żadnego nie dostała mi się woda. Może czyścisz rower karcherem i kierujesz strumień bezpośrednio na łożysko.

A co do planowania mufy - jest to obowiązkowa czynność przed zamontowaniem suportu. Zawsze powinno się to robić, jeżeli nie zrobił tego producent ramy.

w osiecznej bylo duzo glebokiej wody wiec pewnie tam ta korba ulegla destrukcji

pakiet aeorozine juz ogladalem

najchetniej kupibylm taki , w ktorym mozna bez problemu zmienic same lozyska, kupilem lozyska 7mm ale w shimano nie da sie ich wkrecic bez wiekszej rzezby aby wszystko pasowalo

w osiecznej bylo duzo glebokiej wody wiec pewnie tam ta korba ulegla destrukcji

pakiet aeorozine juz ogladalem

najchetniej kupibylm taki , w ktorym mozna bez problemu zmienic same lozyska, kupilem lozyska 7mm ale w shimano nie da sie ich wkrecic bez wiekszej rzezby aby wszystko pasowalo

W osiecznej strażacy myli rowery. Walili po wszystkim co tylko możliwe... tutaj zapewne złapałeś wodę.

Miałem to w ręce i nawet mam w rowerze :). Już zajeździłem 3 kpl łożysk. Wsio pasuje bez problemu. Tylko tak jak mówię, trzeba wybierać łożyska lepszej klasy.

Ile wytrzymały Ci oryginalne łożyska z accenta? I ile wytrzymują średnio dobre zamienniki?

Mój pakiet od Shimano padł po dokładnie 3100 km. Oba łożyska były całkowicie zalane i pluły rdzawą wodą. Co ciekawe - po tysiącu km-ów były w stanie idealnym. Zaglądałem w celu przeczyszczenia i zlikwidowania stuków - pomogło. Gdy operację chciałem powtórzyć po dystansie 3100 km, zastałem już totalną ruinę.

No i teraz jężdżę na Accencie BB-EX1, stąd moje pytanie.

Ja polecam Accent'y BB-EX-PRO :P 4.000km i jeszcze z nimi się nic nie dzieje, co prawda miałem wcześniej Shimano razem z korbą SLX i wytrzymały około 9.000km, a nie będę ukrywał przechodziły sporo męczarni.

Ewentualnie jakby ktoś chciał to mogę odsprzedać miski Shimano po regeneracji (przetoczone środki, że wchodzą łożyska 6805 2RS) razem z kompletem nowych łożysk.

• 7 miesięcy temu...

W teorii wymiana łożysk jest prosta. Ale tylko w teorii. W praktyce trzeba dysponować np. imadłem. Na dodatek do misek szitmano nie pasują standardowe łożyska. Są 6 mm zamiast 7 mm. Z jakiej racji płacąc duże pieniądze za HII mam się bawić w kupno zamienników accenta lub tokena? A w ogóle to macie jakiś patent na zdjęcie z miski plastikowych cieniutkich i łamliwych osłonek łożysk? Ja przy próbie podważenia śrubokrętem - złamałem :(

Najlepszym chyba wyjściem będzie wymiana suportu z powrotem na standardowy zamiast g.....nego HII. Bo nie mam zamiaru co 2000 km wymieniać misek na nowe za 80 zł. W sezonie takich wymian ze trzech musiałbym dokonać. Oprócz lanserskiego wyglądu walorów użytkowych HII nie posiada żadnych. Zwykły suport w porównaniu z tym sh*tem przejeździł 2 sezony bezproblemowo, w ciężkim terenie i dodatkowo katowany karcherem. HII to zwykłe wyrzucenie pieniędzy. Lepiej kupić coś na octalink - taniej i zero problemów.

Mam deore m590 - nikomu nie polecam, nawet największemu wrogowi.

Możesz kupić accenta i wymieniać łożyska - po 4zł za sztukę na allegro.

Ale nie o tym chciałem. Wiecie może czy jazda z luzem w suporcie nie wpływa źle na oś korby? Wyczuwam mały luz i chyba jest już pewne, że muszę oddać ramę do splanowania, jednak wcale nie uśmiecha mi się robić to w czerwcu - musi poczekać do zimy. Nie wyrobi się od tego miejsce styku łożysk z osią czy może lepiej wbić nowe łożyska?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...