jasskulainen Napisano 24 Września 2010 Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Witam na poczatku lipca kupilem sobie deorke z zewnetrznym lozyskami moja radosc nie trwala jednak dlugo bowiem wczoraj zauwazylem ze lozyska juz wyraznie grzechocza i teraz moje pytanie, na jakie wymienic ? http://allegro.pl/suport-shimano-sm-bb70-deore-xt-miski-lozyska-i1243919998.html http://allegro.pl/suport-shimano-sm-bb51-ht-ii-deore-lx-slx-xt-i1244273480.html http://allegro.pl/wklad-suportu-do-korb-xtr-xt-slx-lx-niebieski-i1232112615.html a moze ? http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_Wk%B3ad+suportu+BB-EX-PRO.html?PT=53152839&PZTA=8&HNT=T&PD=53010534&WSZDZ=T lub ewentualnie http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_Wk%B3ad+suportu+SAINT+SM-BB80__P_53162026-53010001__PZTA_8__PD_53010538.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Września 2010 Udostępnij Napisano 24 Września 2010 najpiers splanuj mufę suportu. Jeżeli tego nie zrobisz to kolejne łożyska pójdą do śmieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Fakt że jeżeli po tak małym przebiegu padły to krzywa ściana mufy jest najbardziej prawdopodobną przyczyną. Bez tego szkoda kasy na nowy zestaw. Nie cytujemy postow pod ktorymi bezposrednio odpowiadamy.1415chris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2010 rozebralem calosc i lozysko od strony napedu jest w bdb stanie natomiast drugie zardzewialo i nie bylo w nim praktycznie wcale smaru takze wasze teoria nie okazala sie prawdziwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Ale mimo wszystko lepiej splanować, taniej wyjdzie na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2010 problem tkwi w kiepski uszczelnieniu shimano dostala sie woda i bloto, i lozysko dostalo w dupke w czy ma pomoc splanowanie mufy ? skoro drugie lozysko jest w idealnym stanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 W prawidłowym osadzeniu ośki. Lepiej chuchać na zimne, przeczytaj to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 pomysl nad pakietem aerozina, nawet ten podstawowy kreci sie duzo lepiej niz shimano, same dekle sa wytrzymalsze, co ma znaczenie przy wyciskaniu ich w celu czyszczenia lozysk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Dziwne, bo mam już drugi pakiet shimano i do żadnego nie dostała mi się woda. Może czyścisz rower karcherem i kierujesz strumień bezpośrednio na łożysko. A co do planowania mufy - jest to obowiązkowa czynność przed zamontowaniem suportu. Zawsze powinno się to robić, jeżeli nie zrobił tego producent ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi333 Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Potwierdzę ze do pakietu schimano dostaje sie woda,miałem dwa i w obu było to samo po jezdzie w błocie i deszczu. Teraz mam pakiet tokena i jest lepiej wody nie widac ale brud się dostaje.Plus tokena jest jeden łożyska zastępcze pasują idealnie nie to co w schimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2010 w osiecznej bylo duzo glebokiej wody wiec pewnie tam ta korba ulegla destrukcji pakiet aeorozine juz ogladalem najchetniej kupibylm taki , w ktorym mozna bez problemu zmienic same lozyska, kupilem lozyska 7mm ale w shimano nie da sie ich wkrecic bez wiekszej rzezby aby wszystko pasowalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Najpierw splanuj mufę i wsadź nowe łożyska (same łożyska, nie cały pakiet). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2010 lozyska pasujace do shimano sa nie do dostania przesmarowalem to kulejace lozysko i jest lepiej , dojezdze pazdziernik na tym co mam , na nowy sezon kupie jakis nowy wklad ale raczej juz nie shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalK Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Kup wkład Accenta, Tam pasują normalne łożyska 6805. Tylko trzeba uważać na jakość łożysk które tam wciskamy. U mnie dłużej pracują tylko łożyska od NSK i KG , reszta rdzewiała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2010 sprawdziles to doswiadczalnie, tzn miales to w rece ? bo nie chcialbym miec lekcji z lozysk za okolo 100zl ? jesli pasuja zwykle lozyska to kupie accenta dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalK Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Miałem to w ręce i nawet mam w rowerze . Już zajeździłem 3 kpl łożysk. Wsio pasuje bez problemu. Tylko tak jak mówię, trzeba wybierać łożyska lepszej klasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2010 http://velo.pl/produkty/?m=1&id=185 ktora wersje masz ? BB-EX czy BB-EX PRO ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalK Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 BB-EX1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2010 dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloom Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 w osiecznej bylo duzo glebokiej wody wiec pewnie tam ta korba ulegla destrukcji pakiet aeorozine juz ogladalem najchetniej kupibylm taki , w ktorym mozna bez problemu zmienic same lozyska, kupilem lozyska 7mm ale w shimano nie da sie ich wkrecic bez wiekszej rzezby aby wszystko pasowalo W osiecznej strażacy myli rowery. Walili po wszystkim co tylko możliwe... tutaj zapewne złapałeś wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 2 Października 2010 Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Miałem to w ręce i nawet mam w rowerze . Już zajeździłem 3 kpl łożysk. Wsio pasuje bez problemu. Tylko tak jak mówię, trzeba wybierać łożyska lepszej klasy. Ile wytrzymały Ci oryginalne łożyska z accenta? I ile wytrzymują średnio dobre zamienniki? Mój pakiet od Shimano padł po dokładnie 3100 km. Oba łożyska były całkowicie zalane i pluły rdzawą wodą. Co ciekawe - po tysiącu km-ów były w stanie idealnym. Zaglądałem w celu przeczyszczenia i zlikwidowania stuków - pomogło. Gdy operację chciałem powtórzyć po dystansie 3100 km, zastałem już totalną ruinę. No i teraz jężdżę na Accencie BB-EX1, stąd moje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalK Napisano 3 Października 2010 Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Około 4000km na oryginalnych. Później jakieś 800-1000km na badziewnych łożyskach które zardzewiały. Na KG mam nabite jakieś 3000km i kręcą się tak samo jak nówki. Dodam, że często mi się zdarza jeździć w błocie. Szosę omijam szerokim łukiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 3 Października 2010 Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Ja polecam Accent'y BB-EX-PRO 4.000km i jeszcze z nimi się nic nie dzieje, co prawda miałem wcześniej Shimano razem z korbą SLX i wytrzymały około 9.000km, a nie będę ukrywał przechodziły sporo męczarni. Ewentualnie jakby ktoś chciał to mogę odsprzedać miski Shimano po regeneracji (przetoczone środki, że wchodzą łożyska 6805 2RS) razem z kompletem nowych łożysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 W teorii wymiana łożysk jest prosta. Ale tylko w teorii. W praktyce trzeba dysponować np. imadłem. Na dodatek do misek szitmano nie pasują standardowe łożyska. Są 6 mm zamiast 7 mm. Z jakiej racji płacąc duże pieniądze za HII mam się bawić w kupno zamienników accenta lub tokena? A w ogóle to macie jakiś patent na zdjęcie z miski plastikowych cieniutkich i łamliwych osłonek łożysk? Ja przy próbie podważenia śrubokrętem - złamałem Najlepszym chyba wyjściem będzie wymiana suportu z powrotem na standardowy zamiast g.....nego HII. Bo nie mam zamiaru co 2000 km wymieniać misek na nowe za 80 zł. W sezonie takich wymian ze trzech musiałbym dokonać. Oprócz lanserskiego wyglądu walorów użytkowych HII nie posiada żadnych. Zwykły suport w porównaniu z tym sh*tem przejeździł 2 sezony bezproblemowo, w ciężkim terenie i dodatkowo katowany karcherem. HII to zwykłe wyrzucenie pieniędzy. Lepiej kupić coś na octalink - taniej i zero problemów. Mam deore m590 - nikomu nie polecam, nawet największemu wrogowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Możesz kupić accenta i wymieniać łożyska - po 4zł za sztukę na allegro. Ale nie o tym chciałem. Wiecie może czy jazda z luzem w suporcie nie wpływa źle na oś korby? Wyczuwam mały luz i chyba jest już pewne, że muszę oddać ramę do splanowania, jednak wcale nie uśmiecha mi się robić to w czerwcu - musi poczekać do zimy. Nie wyrobi się od tego miejsce styku łożysk z osią czy może lepiej wbić nowe łożyska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.