Skocz do zawartości

[rower, opinia i...] author solution disc - 1250 zł

hajdi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przymierzam się do kupna rower w granicach 1300 zł który służył by mi do jazdy po asfalcie ale również do spokojnej jazdy po lesie.

Początkowo myślałem o Merida Matts 20-V za 1200 zł, ale natrafiłem na okazje - author solution disc za 1200 zł (na allegro są za 1400zł).

I tu pytanie - co powiecie o obydwu rowerach i który wybrać a może coś innego?

merida matts 20-v

author solution disc

Jeszcze jedno pytanie odnośnie amortyzatora ewentualnie całego roweru.

Z powodu siły wyższej mam wstawiony drut w miejsce piętnasto centymetrowego ubytku (podczas operacji) kości piszczelowej nad kostką prawej nogi, co za bardzo nie pozwala mi na jazdę na wyprostowanych nogach, więc jakieś 95% jazdy odbywa się na siodle nawet pod górę, z czasem będzie lepiej.

Może ktoś zna taki przypadek ewentualnie sam tak ma, chodzi mi oto czy konkretny amortyzator/rower polepszył by komfort jazdy.

Pozdrawiam

Napisano

Hej,

Co do Authora: Kupiłem ten rower w wersji z v-brake'ami rok temu. Przez ten czas miałem z nim kilka problemów:

1. Rozpadła się przerzutka przednia (Shimano Acera). Co prawda to nie produkt authora ale może lepiej poszukać lepszej klasy osprzętu.

2. Ciągłe problemy z łańcuchem przeskakującym na najmniejszej zębatce kasety. Ustały dopiero po wymianie kasety i przerzutki na deore.

3. Urwana przelotka/mocowanie pancerzyka nad przednią przerzutką (okazało się, że przelotki są plastikowe!!!).

Naprawdę nie katowałem tego roweru. Przejechałem ok. 1000 km w terenie nizinnym. Gdybym miał jeszcze raz kupować poszukałbym innego sprzętu, właśnie np. merida lub mangoose.

Jakie ma zalety? Sztywna, wzmacniana rama, no i nic więcej się nie popsuło :).

Pozdrawiam

Napisano

Mozesz jeszcze obejrzec GT avalanche 3.0 ma chyba minimalnie lzejszy amor i troszke lepsze przerzutki od Maridy. Ponadto marka GT slynie raczej ze sztywnosci i wytrzymalosci (kosztem nieco wiekszej wagi)

Napisano

Heh, z tą wagą mógłbyś się zdziwić :)

Jeździłem na Autohrze Basicu, którego rama ważyła ponad dwa kilogramy (2,2 kg z zaciskiem i sterami) i była jakimś ewenementem: była mniej sztywna od sporo lżejszej ramy wykonanej z teoretycznie mniej sztywnego stopu. Rama w Avalanche waży około 1950 gram - bez zacisku, ze sterami, czyli jest lżejsza od ramy Authora. A przy tym sztywniejsza. Ciężkie to są opony z tego GT :)

Ogólnie to GT z allegro jest chyba najrozsądniejszą propozycją.

Napisano

Patrząc na specyfikację nie wiem dlaczego ten author miałby być droższy od Meridy . Żadnych cudów tam nie ma a ramy w tanich Authorach takie sobie .

Nie widzę żeby Merida była gorsza . Może opony . Na tym forum tradycyjnie poleca sie Krossa - no i faktycznie specyfikacja nie wygląda źle -http://www.t-bike.pl/go/_info/mod2.php?id=2369&item=2#menu. Levele mają sportową geometrię wiec mogą być niezbyt wygodny do jazdy rekreacyjnej .

A tak wogóle jesteś pewien że chcesz mieć rower MTB ? Do jazdy jaka opisałeś teoretycznie lepsze są rowery crossowe np http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=106&id=953 , albo http://www.mudserwis.com/rower-kross-evado-12-2010-p-422.html .

Co do amortyzatorów to w tej cenie żaden nie będzie rewelacyjny . Cóż dobry amor kosztuje tyle ile ty chcesz wydac na cały rower ( albo wiecej ).

O jazdę pod górę to lepiej zapytaj lekarza - to nie kwestia wygody tylko b.dużych obciązeń .

Nie wchodzi link do tego Levela - poszukaj w T-bike .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.