Skocz do zawartości

[korba] Odkręcenie śrub od tarczy w korbie XT

PiPoLiNiO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałem dzisiaj wymienić śruby od środkowego blatu w tarczy XT i mam pytanie czym to odkręcić? Niby powinno iśc zwykłym imbusem, ale nie idzie... imbus się obkręca. Mam też korbe SLX i tam tym samym imbusem wszystko idzie bez żadnego problemu. Korba XT jest nowa więc zużycie tych śrub nie wchodzi w grę.

Mam nadzieje, że ktoś pomoże bo potrzebuje tych 12 gram mniej dla lepszego samopoczucia;p

Napisano

A co to wszystko ma do rzeczy? Kominy mają od drugiej strony nacięcia na taki specjalny kluczyk - weź je przytrzymaj czymś i będzie git.

Nie kumam, są tam od drugiej wcięcia ale jak wkładam tam płaski śubokręt to nie idzie tego ruszyć. Nie mam czego przytrzymywać bo mi się nie obraca śruba w tym kapturze, tylko imbus w śrubach. Wsadziłem torxa którego używałem do tarcz i to samo...

Napisano

To przyciśnij mocno paluchem przez szmatkę od strony nacięcia i wtedy odkręć.

Tyle, że mi się obkręca imbus w śrubach więc przytrzymanie z tyłu nic nie daje.

• Mod Team
Napisano

W takim wypadku pozostaje siłowe usuniecie sruby i załozenie nowej. mozesz zrobić na srubie otwór na płaski srubokret i odkrecic a jak sie nie da to masz problem ale jest wiele sposobów np rozwiercić i lewym gwintownikiem itd...

• Mod Team
Napisano

Najprościej chyba dokupić dedykowany kluczyk, bardzo ułatwia życie. Okręcanie się śrub (w domyśle kominów razem ze śruba w gnieździe) to zjawisko zupełnie normalne, bez kluczyka można próbować jeszcze użyć kombinerek lub coś samemu dorobić ale w każdym z tych wypadków trochę "objedziesz" kominy.

Jak potrzebujesz mogę ci podać wymiary takiego kluczyka żebys mógł sobie dorobić.

Przykład takiego kluczyka: http://www.sklep.rowery.com.pl/index.php?products=product&prod_id=2304

Ja mam akurat oryginalny shimano.

Napisano

Psiknij brunoxem/wd-40 i zostaw na noc. Weź największy płaski klucz jaki masz i poproś kogoś by Ci pomógł.

Ja też myślałem, że nie sposób tego odkręcić ale jakoś mi się udało.

• Mod Team
Napisano

Ważne żeby klucz którym pracujesz (mowa o imbusie i kluczu do kontrowania) był dobrej jakości: dopasowany i twardy.

Jeśli jest przekręcone gniazdo imbusa to albo rozwiercenie śruby albo kombinowanie typu wbicie klucza typu torx z nadzieją ze może tak pójdzie albo wykrętaki i inne cuda.

Natomiast jeśli to kręci się cała śruba z kominem tak jak mówiłem wcześniej to wystarczy trochę inwencji własnej zeby unieruchomić komin i bezproblemowo puści - nie trzeba używać do tego wcale dużej siły, komin ma spore tarcie gdy śruba dociska go do tarczy.

Napisano

Przeciez tam sa chyba torxy 27? I jesli kolega w SLXie takze odkreca sruby torx 27 za pomoca imbusa to... A tego jestem pewien ze tak jest.

Jesli tak to przekrecanie na imbus usmiercilo gniazdo. Juz lepiej w takim przypadku odkrecac Torxem 25 jak sie nie ma 27. Jest takze szansa ze torx 27 ruszy w gniezdzie bo imbus nie powinien wyrobic ramion gwiazdki.

Napisano

Przeciez tam sa chyba torxy 27? I jesli kolega w SLXie takze odkreca sruby torx 27 za pomoca imbusa to... A tego jestem pewien ze tak jest.

Jesli tak to przekrecanie na imbus usmiercilo gniazdo. Juz lepiej w takim przypadku odkrecac Torxem 25 jak sie nie ma 27. Jest takze szansa ze torx 27 ruszy w gniezdzie bo imbus nie powinien wyrobic ramion gwiazdki.

No właśnie wyjdzie na to, że w XT jest TORX, tyle że 27 nie mam. Musze załatwić i spróbuje. W SLX normalnie odkręca się imbusem:)

Napisano

SLX tez ma torxa 27 na 100%, wiem bo mam.

Ja odkrecalem torxem 25 bo nie mialem 27, niestety troche zniszczylem gniazda, potem skombinowalem wszystkie torxy w pakiecie od 2 do 40 kilku, w formie nakladki na klucz dynamometryczny. Cena 12zl.

Napisano

kolega w korbie xt nie ma śrub na imbus tylko na torx... więc może i Ty tak masz?

A co to wszystko ma do rzeczy? Kominy mają od drugiej strony nacięcia na taki specjalny kluczyk - weź je przytrzymaj czymś i będzie git.

Właśnie ma to do rzeczy, że imbusem można zjechać śrubę pod torx... i jak widać kolega miał problem prawdopodobnie przez to że używał imbusa zamiast torxa

Napisano

Właśnie ma to do rzeczy, że imbusem można zjechać śrubę pod torx... i jak widać kolega miał problem prawdopodobnie przez to że używał imbusa zamiast torxa

OK, udało się torx 27:) Dzięki za oświecenie;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...