PiPoLiNiO Napisano 23 Września 2010 Napisano 23 Września 2010 Witam. Chciałem dzisiaj wymienić śruby od środkowego blatu w tarczy XT i mam pytanie czym to odkręcić? Niby powinno iśc zwykłym imbusem, ale nie idzie... imbus się obkręca. Mam też korbe SLX i tam tym samym imbusem wszystko idzie bez żadnego problemu. Korba XT jest nowa więc zużycie tych śrub nie wchodzi w grę. Mam nadzieje, że ktoś pomoże bo potrzebuje tych 12 gram mniej dla lepszego samopoczucia;p
Kriss Napisano 23 Września 2010 Napisano 23 Września 2010 kolega w korbie xt nie ma śrub na imbus tylko na torx... więc może i Ty tak masz?
Miecho87 Napisano 23 Września 2010 Napisano 23 Września 2010 A co to wszystko ma do rzeczy? Kominy mają od drugiej strony nacięcia na taki specjalny kluczyk - weź je przytrzymaj czymś i będzie git.
PiPoLiNiO Napisano 23 Września 2010 Autor Napisano 23 Września 2010 A co to wszystko ma do rzeczy? Kominy mają od drugiej strony nacięcia na taki specjalny kluczyk - weź je przytrzymaj czymś i będzie git. Nie kumam, są tam od drugiej wcięcia ale jak wkładam tam płaski śubokręt to nie idzie tego ruszyć. Nie mam czego przytrzymywać bo mi się nie obraca śruba w tym kapturze, tylko imbus w śrubach. Wsadziłem torxa którego używałem do tarcz i to samo...
nieborak Napisano 23 Września 2010 Napisano 23 Września 2010 To przyciśnij mocno paluchem przez szmatkę od strony nacięcia i wtedy odkręć.
PiPoLiNiO Napisano 23 Września 2010 Autor Napisano 23 Września 2010 To przyciśnij mocno paluchem przez szmatkę od strony nacięcia i wtedy odkręć. Tyle, że mi się obkręca imbus w śrubach więc przytrzymanie z tyłu nic nie daje.
Mod Team Puklus Napisano 23 Września 2010 Mod Team Napisano 23 Września 2010 W takim wypadku pozostaje siłowe usuniecie sruby i załozenie nowej. mozesz zrobić na srubie otwór na płaski srubokret i odkrecic a jak sie nie da to masz problem ale jest wiele sposobów np rozwiercić i lewym gwintownikiem itd...
Mod Team Maniak Napisano 23 Września 2010 Mod Team Napisano 23 Września 2010 Najprościej chyba dokupić dedykowany kluczyk, bardzo ułatwia życie. Okręcanie się śrub (w domyśle kominów razem ze śruba w gnieździe) to zjawisko zupełnie normalne, bez kluczyka można próbować jeszcze użyć kombinerek lub coś samemu dorobić ale w każdym z tych wypadków trochę "objedziesz" kominy. Jak potrzebujesz mogę ci podać wymiary takiego kluczyka żebys mógł sobie dorobić. Przykład takiego kluczyka: http://www.sklep.rowery.com.pl/index.php?products=product&prod_id=2304 Ja mam akurat oryginalny shimano.
Miecho87 Napisano 23 Września 2010 Napisano 23 Września 2010 No tylko chodzi o to (z tego co zrozumiałem), że śruba się obraca w nieruchomym kominie - objawy zerwanego gwintu.
Mod Team Maniak Napisano 23 Września 2010 Mod Team Napisano 23 Września 2010 Jak już to chyba wyrobione gniazdo imbusa. Gwintu na śrubie raczej nie przekręcił.
ukaniex Napisano 23 Września 2010 Napisano 23 Września 2010 Psiknij brunoxem/wd-40 i zostaw na noc. Weź największy płaski klucz jaki masz i poproś kogoś by Ci pomógł. Ja też myślałem, że nie sposób tego odkręcić ale jakoś mi się udało.
Mod Team Maniak Napisano 23 Września 2010 Mod Team Napisano 23 Września 2010 Ważne żeby klucz którym pracujesz (mowa o imbusie i kluczu do kontrowania) był dobrej jakości: dopasowany i twardy. Jeśli jest przekręcone gniazdo imbusa to albo rozwiercenie śruby albo kombinowanie typu wbicie klucza typu torx z nadzieją ze może tak pójdzie albo wykrętaki i inne cuda. Natomiast jeśli to kręci się cała śruba z kominem tak jak mówiłem wcześniej to wystarczy trochę inwencji własnej zeby unieruchomić komin i bezproblemowo puści - nie trzeba używać do tego wcale dużej siły, komin ma spore tarcie gdy śruba dociska go do tarczy.
Sorcerer Napisano 23 Września 2010 Napisano 23 Września 2010 Przeciez tam sa chyba torxy 27? I jesli kolega w SLXie takze odkreca sruby torx 27 za pomoca imbusa to... A tego jestem pewien ze tak jest. Jesli tak to przekrecanie na imbus usmiercilo gniazdo. Juz lepiej w takim przypadku odkrecac Torxem 25 jak sie nie ma 27. Jest takze szansa ze torx 27 ruszy w gniezdzie bo imbus nie powinien wyrobic ramion gwiazdki.
PiPoLiNiO Napisano 24 Września 2010 Autor Napisano 24 Września 2010 Przeciez tam sa chyba torxy 27? I jesli kolega w SLXie takze odkreca sruby torx 27 za pomoca imbusa to... A tego jestem pewien ze tak jest. Jesli tak to przekrecanie na imbus usmiercilo gniazdo. Juz lepiej w takim przypadku odkrecac Torxem 25 jak sie nie ma 27. Jest takze szansa ze torx 27 ruszy w gniezdzie bo imbus nie powinien wyrobic ramion gwiazdki. No właśnie wyjdzie na to, że w XT jest TORX, tyle że 27 nie mam. Musze załatwić i spróbuje. W SLX normalnie odkręca się imbusem:)
Sorcerer Napisano 24 Września 2010 Napisano 24 Września 2010 SLX tez ma torxa 27 na 100%, wiem bo mam. Ja odkrecalem torxem 25 bo nie mialem 27, niestety troche zniszczylem gniazda, potem skombinowalem wszystkie torxy w pakiecie od 2 do 40 kilku, w formie nakladki na klucz dynamometryczny. Cena 12zl.
Kriss Napisano 24 Września 2010 Napisano 24 Września 2010 kolega w korbie xt nie ma śrub na imbus tylko na torx... więc może i Ty tak masz? A co to wszystko ma do rzeczy? Kominy mają od drugiej strony nacięcia na taki specjalny kluczyk - weź je przytrzymaj czymś i będzie git. Właśnie ma to do rzeczy, że imbusem można zjechać śrubę pod torx... i jak widać kolega miał problem prawdopodobnie przez to że używał imbusa zamiast torxa
PiPoLiNiO Napisano 24 Września 2010 Autor Napisano 24 Września 2010 Właśnie ma to do rzeczy, że imbusem można zjechać śrubę pod torx... i jak widać kolega miał problem prawdopodobnie przez to że używał imbusa zamiast torxa OK, udało się torx 27:) Dzięki za oświecenie;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.