Skocz do zawartości

[przerzutka przód] korba FC-M191 48/38/28 + tył kaseta 7 rz. 28/11 T

tymenus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie witam wszystkich :)

Po kilku latach odnawiam mój bicykl, potrzebuję bardzo porady odnośnie przedniej przerzutki.

Jaką wybrać? Osprzęt to korba Shimano FC-M191 48/38/28 oraz 7 rzędowa kasety 28/11 T z tyłu? Dodam, że z tego co jeszcze pomierzyłem to zacisk 31,8mm.

Będę wdzięczny za wszystkie porady. :)

Napisano

No właściwie dowolną możesz wybrać. Ideałem byłoby gdyby była do blatu 48T, choć te do mniejszych też współpracują, choć nie ma gwarancji na to, poza tym dobrze by było gdyby była do napędów 8 biegowych, ale te dla 9 biegowych też będą działać (poza tym nie wiem czy jest w ogóle różnica w szerokości prowadnicy między 8 a 9 biegowymi). Lepsza będzie przerzutka typu DownSwing, ponieważ wolniej łapie luzy. Ważne jest kupienie przerzutki przystosowanej do ciągnięcia linki z odpowiedniej strony (z góry lub z dołu) - zależy to od ramy. Co do średnicy to są 3 standardy - możesz kupić 31,8 lub 34,9 z redukcją do 31,8. A co do konkretnego modelu to chyba najlepiej coś z okolic Alivio.

Napisano

Dzięki Miecho87 za odpowiedź. Podjąłem decyzję. Sprzętu profi mi nie trzeba, dlatego wezmę Alivio FD-M413 ewentualnie DeoreLX FD-M581 bo są porównywalne cenowo przynajmniej.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

(poza tym nie wiem czy jest w ogóle różnica w szerokości prowadnicy między 8 a 9 biegowymi). Lepsza będzie przerzutka typu DownSwing, ponieważ wolniej łapie luzy. Ważne jest kupienie przerzutki przystosowanej do ciągnięcia linki z odpowiedniej strony (z góry lub z dołu) - zależy to od ramy.

Rożnica jest moze nie wielka ale wystarcza aby był problem z zestrojeniem przerzutki przedniej pod 9 z lancuchem 8. Fakt downswing duzo wolniej łapie luzy ale tez wymaga wiekszej siły by zmienić biegi. Co do systemu ciągu linki jeżeli nie ma sie przerzutki obsługującej oba można sie pokusić o mały "kołowrotek" który odwróci ciąg linki. Sam takie cos stosuję.

Jeżeli masz do wyboru alivio a LX ja brał bym LXa bo:

- Jest sporo lżejszy

- jest wyższej grupy mimo ze starszy powinien być wytrzymalszy (downswing)

Choć jak pisałem moze sie pojawić mankament regulacji przerzutki ale stosując sie do instrukcji na forum, mając dopasowany suport do korby i niewielką dozę cierpliwości idzie to wyregulować idealnie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...