koscian96 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam drogich forumowiczów , jestem nowym użytkownikiem forum i zarejestrowałem się po to aby ktoś pomógł w wyborze roweru. Mam 180cm wzrostu i ważę 70kg szukam roweru do weekendowych wypadów i dłuższych tras . Zależy mi na dosyć szybkiej jeździe ,jeśli to ma jakieś znaczenie. Na początku interesowałem się Krossem z serii Level i Crow Prerią jednak jestem nadal niezdecydowany ponieważ chce dobrze wydać tę pieniądze rower ma się mieścić w cenie do 1500zł . Jestem otwarty na propozycje innych rowerów. Pozdrawiam Kościan96 Z góry dziękuje za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Łask w górach raczej nie leży więc jesli chcesz jeżdzić w swojej okolicy ,a do tego szybko , rower crossowy będzie lepszym rozwiązaniem . Było troche takich tematów więc pisze z pamięci : - Kross crow preria ciżki , jesli kross to jakis Evado - Unibike - dobry osprzęt - Romet Rx 5oo - Merida - Scott - Mbike Jeśli chcesz kupować w tym roku to zorientuj się najpierw co jeszcze jest w sklepach . Ja preferuję te stacjonarne . Wklej linki do konkretnych modeli . Generalnie szukaj rowerów z 24biegowym napędem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koscian96 Napisano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Dzięki za odpowiedź . Myślałem też nad kellysem saphixem ale nie zdecydowałem się bo mi się nie podoba. Mam zamiar dopiero zacząć przygodę z rowerami także nie wiem zbyt wiele i nie nastawiam się na jakieś konkrety . Może w sobotę pojadę do Łodzi i tam poszukam Sorki że pisze jeden pod drugim ale nie wiem dla czego nie mogę edytować... ;/ powiem szczerze że Romet ma całkiem fajny osprzęt i ciekawie się prezentuje . Może mi ktoś coś więcej o nim powiedzieć ,jakieś opinie albo doświadczenia z nim ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Ten Kellys http://rower-sport.pl//index.php?products=product&prod_id=262&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-09&utm_content=262 ? Nie wiem co ci się w nim nie podoba ? Moim zdaniem własnie tego typu rower powinieneś mieć . Romet jest podobnej klasy , ciut lepszy osprzetowo . Niestety nie da się na podstawie katalogu stwierdzić na którym bedzie sie lepiej jeżdzić .Myśle że każdy lubi swój rower . Wybór podobnych rowerów jest spory - np http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=106&id=951 ,albo http://www.scott.pl/product.php?id_cat=244&id_prod=1359 , a tu kross http://www.mudserwis.com/rower-kross-evado-12-2010-p-422.html itp,itd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koscian96 Napisano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Przeczytałem opinie na temat Rometa i były pochlebne . Tylko jego mankamentem było siedzonko które jest podobno niewygodne i że najlepiej sztyce by było wymienić na amortyzowaną ale to są małe koszty więc można zainwestować . ; ) Czytałem też o tym że w tym Romecie przednia przerzutka przednia (Shimano Altus bodajże) jest kiepska . Osobiście o wiele bardziej z wyglądu podoba mi się Romet ale to już kwestia gustu. Jeszcze się o jedno spytam. Gdyby porównać Rometa do Crow Rubble to Romet byłby dużo gorszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 25 Września 2010 Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Gdyby je porównać to romet wcale nie będzie gorszy . Romet ma lepszy amortyzator i klasyczne hamulce V . Kross ma lepszą przednią przerzutkę i hydrauliczne V-ki . Może i dobre ale na pewno bardziej kłopotliwe do serwisowania niż normalne . Reszta części jest podobna , taka sama lub trudna do porównania . Jako całość Kross jest ok 2 kg cięższy , a to sporo . Fakt że ma nóżkę i regulowany mostek ale to nie tłumaczy tak dużej różnicy wagi . Moim zdaniem to rama jest ciężka . Wadą Rometa jest cena - katalogowo 2kzł ,ale ktoś na forum znalazł poniżej 1500 . Amortyzowanej sztycy nie polecam ,a napweno nie jakąś tanią . Opiniami o siodełku nie przejmuj się - to bardzo indywidualna sprawa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koscian96 Napisano 25 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Dzięki wielkie , bardzo mi pomogłeś ; ) Byłem wczoraj w Łodzi w takim jednym rowerowym i dało by rade go wyrwać za 1300 także cena bardzo fajna ;] Kolega chciał się ze mną zamienić sztycami z mojego starego roweru bo on byl na nia za ciezki (miał właśnie crow rubble) I się zastanawiałem czy się nie zamienić Oczywiście chodziło mi z tym 1300 o Rometa ;] Ja już się chyba zdecydowałem na Rometa . ;] Tylko jeszcze przy moim wzroście i wadze jaka rama będzie najlepsza ? mi się osobiści wydaje że 20 bo ciągle rosnę. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 25 Września 2010 Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Myślę że 1300 to dobra cena za ten rower . Co do rozmiaru - najpierw przeczytaj i policz http://www.forumrowerowe.org/topic/56033-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/ , a potem sprawdź w sklepie ! Stojąc nad ramą musisz mieć prześwit - w crossowym wystarczy 8-10cm ( 4 palce ). Jeszcze kwestia długości- jedni lubią wyprostowana pozycję inni pochyloną . Przymiarka ! Tu jest geo Rx500 http://www.bikes.romet.pl/rowery/cross/#tabs - porównaj ze swoim starym rowerem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koscian96 Napisano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Sprawdze to jeszcze ;] Widziałem dzisiaj Kellysa Coach i on jest PIĘKNY ;D Musze jeszcze je jakoś porównac i na pewno wybiorę któregoś z nich ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROomnix Napisano 26 Września 2010 Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Coach?? Chłopie też takiego chciałem kupić ale teraz wiem że najlepszym wyborem do 1500zł będzie Kellys Axis 2008 Jest jeszcze piękniejszy oraz Lepszy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koscian96 Napisano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Z tym czy ładniejszy to bym się kłócił ;] kwestia gustu. Nie podoba mi się kolorystyka Axis'a . Podobają mi się białe rowery ;] I mam problem . Bo Romet lepszy ale Coach bardziej mi się podoba ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 26 Września 2010 Udostępnij Napisano 26 Września 2010 koscian, pytanie pomocnicze: Rower będziesz oglądał, czy na nim jeździł? Naprawdę, jak będzie ten rower "zawodził" to nie będziesz mógł na niego spojrzeć. Znajomy, który ma sklep z rowerami kiedyś sprzedawał Kellysy ale przestał bo ludzie ciągle na gwarancję oddawali i kupowali u niego Meridę albo KTM'a i z tych rowerów byli zadowoleni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 26 Września 2010 Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Coach bardziej mi się podoba ;] Jedyne co jest w nim fajnego to wygląd, bo od strony technicznej Coach, w porównaniu do Rometa wypada dennie. Poza tym Rometa też możesz mieć białego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koscian96 Napisano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Wiem ;] Ale ja kombinuje we wszystkie strony bo chce wszystkie oferty porównać i wybrać najlepszą i macie racje co do tego Kellys'a , jak o nim poczytałem to mi się odechciało ;] Na razie faworytem jest Romet i we wtorek dokonam wyboru ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 26 Września 2010 Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Coach ma 21 biegowy napęd z nakrecanym wolnobiegiem . To o klasę niżej . Słaby konkurent dla rometa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koscian96 Napisano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Kurcze no, jeszcze mam wątpliwości co do Rometa. To jest nowy model i strasznie mało o nim opinii. Trochę się boje że pojeżdże na nim sezon i się rozleci ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koscian96 Napisano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Dziś zakupiłem Rometa Serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc w wyborze roweru. Pozdrawiam Kościan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.