Guerreiro Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Mam stosunkowo nowy łańcuch, zrobiłem na nim może ze 150km i już mam ogromny problem z rozkuciem. Założyłem raz na górne widełki rozkuwacza to wygiąłem jedno ogniwo, a na dolnym nie ma siły by cokolwiek wypchnął. Próbowałem na starym łańcuchu to nawet po wkręceniu maszynki w imadło i waleniu młotkiem po (malutkich) skrzydełkach nic nie chciało się ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti95 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 ja łańcuch tak rozkułem: gdy już był ściągnięty z roweru (ale jeszcze nie rozkuty) to położyłem go na betonie, i wziąłem gruby płaski śrubokręt i jakiś około 2 kg młotek i tak uderzałem aż puściło i później kupiłem spinkę (jak nie zrozumiesz to zrobię to z zdjęciem) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guerreiro Napisano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Udało mi się go rozkuć polewając na zmianę benzyną ekstrakcyjną i olejem, po czym przecierając i czyszcząc szmatką wybrane ogniwo. Teraz chce go wyszejkować w benzynie - ile powinno się jej dać do butelki i czy nie niszczy się od tego bardzo? Wstępne szejkowanie zrobiłem w płynie do naczyń. Wcześniej już kilkakrotnie przecierałem i czyściłem całość, ale wszędzie piach strzela z opiłkami metalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 23 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Do czyszczenia łańcucha nie używaj wody z płynem! Nalej tyle benzyny, by zakryło łańcuch, u mnie zwykle jakieś 200ml wystarczy. A rozpuszczalnik nie niszczy łańcucha. Wsadź do tej benzyny, wyszejkuj, zostaw na kilak minut i tak ze 2 razy, aż będzie czysty (w środku oczywiście) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlyjogurt Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Mógłbyś mi powiedzieć, dlaczego wody z płynem do mycia naczyń nie można używać? Ja zawsze najpierw wstępnie w tym myje, dopiero potem w benzynce. Jakoś do tej pory działa a nie dość, że taniej to i proekologicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 23 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Hmm, bo później może zardzewieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 A jak jeździ po deszczu to też może zardzewieć. Ja też tak myję i nic nie rdzewieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 23 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2010 No to ja nie wiem, raz tak umyłem, wysuszyłem, przemyłem rozpsuzczalnikem i po łańcuchu (SRAM PC 830). No, w deszczu łańcuch jest nasmarowamy, więc może to też forma ochrony? Róbcie jak uważacie, ja tak już nigdy nie zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Czegoś tu nie rozumie, wymyłeś łańcuch i go nie nasmarowałeś? Bo rdza nie wychodzi w 5 minut od mycia. I co to znaczy po łańcuchu? Taka powierzchniowa rdza zetrze się po pierwszej jeździe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 23 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2010 No jasne, że nasmarowałem. Umyłem tak jak w benzynie, tylko pierwszy szejk z wody i mydła był. Że powierzchowna rdza się zetrze to wiedziałem, tyle, że łańcuch pękł po 100 metrach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 No to akurat na pewno nie od wody z płynem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guerreiro Napisano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Po wyszejkowaniu w benzynie zostało mi sporo osadu, więc przepłukałem wodą i pojawiła się jakby lekka rdza czy jakiś pomarańczowy osad trudny do starcia. Nakładać na to olej do piły łańcuchowej czy próbować coś jeszcze zrobić? (ponoć dobry i tani, a właśnie taki mam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti95 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Hmm olej do piły łańcuchowej? Nie próbowałem i nie wiem jak jest a nie masz normalnego oleju do łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guerreiro Napisano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Nie mam, ale słyszałem, że jest najlepszy pod względem ceny do możliwości. Bardziej mnie martwi ten syf na łańcuchu, ale może się zetrze podczas jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobo77 Napisano 24 Września 2010 Udostępnij Napisano 24 Września 2010 ludzie mniej młotka! dobry rozkuwacz (nie musi być drogi)i musi pójść. gorzej idzie zakucie, wówczas przed użyciem rozkuwacza można ścisnąć mocno kombinerkami ogniwo aż bolec wskoczy i dopiero kończyć rozkuwaczem. łańcuch myć najlepiej w benzynie albo rozpuszczalniku. zostawić na noc żeby chemia smar i brud rozpuściła... apotem to już gotowanie w smarze pozostaje i łańcuch jak nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guerreiro Napisano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Z rozkuwaczem miałem taki problem, że ma nie ma za co złapać do kręcenia - wajcha jest tak mała, że nawet nie mieszczą się na niej 2 palce Poradziłem sobie z tym oplątując wszystko szmatami i polecam ten patent. Dzisiaj będę go właśnie zakuwać, więc może sięgnę po kombinerki gdy standardowe procedury zawiodą. najbardziej mnie tylko zdziwiło wygięcie ogniwa na górnych widełkach. Szczęśliwi i tak jedno miałem ściągać bo łańcuch zbytnio skakał, a oryginalnie było właśnie jedno mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.