Skocz do zawartości

[Rozmiar ramy] Rower crossowy - wybrać 21" czy 23" przy 190 cm wzrostu?

pelopidas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Krótkie pytanie:

Jaką ramę wybrać kupując rower crossowy - mam ok 95 kg wagi 190 cm wzrostu i z wszelkich kalkulatorów(pomiar dł. nogi itp) wychodzi mi, że dla roweru crossowego najbardziej dla mnie optymalną byłaby rama 22. Problem w tym, że większość producentów oferuje ramę w rozmiarze 21 lub 23. I tu rodzi się dylemat - lepsza rama ciut za mała -21 czy ciut za duża - 23?

Dodam, że chciałbym jeździć głównie po drogach twardych(dojazd do pracy), ewentualnie czasem jakaś parkowa ścieżka

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Dodam jeszcze tylko, że interesuje mnie ten rowerek

Mój odnośnik

Może ułatwi to dobranie rozmiaru;)

Napisano

Ja przy twoim wzroście bym brał 23". Mam 181cm i rama Authora 22" była dla mnie w sam raz. Teraz mam 21" i też jest dobrze, ale do Ciebie brakuje mi jeszcze 9 cm, tak więc spokojnie bierz 23". Poza tym szwagier ma rower z taką ramą i nie jest to jakiś kolos. Często nim jeżdżę i nie ma problemów.

Napisano

Czy będziesz ten rower kupował w sklepie stacjonarnym czy przez internet? Jeśli w stacjonarnym to po prostu się na nim przejedź. Który wygodniejszy ten bierz.

Napisano

Na wstępie przepraszam za bajzel z postami.

Nie ukrywam, że w internecie jest taniej - za różnicę w cenie mogę dokupić sporo przydatnych rzeczy. Druga sprawa, że trudno te unibike'i upolować gdzieś niedaleko mnie - przeglądając strony okolicznych sklepów rowerowych nie natknąłem się na niego niestety. Chyba, ze polecicie coś o podobnych bądź lepszych "właściwościach" w podobnej cenie:)

Napisano

Jeśli nie jesteś do końca pewien ,to zawsze lepiej wziąć mniejszą.

23" na pewno będzie za duża.

Max 22" ale 21" też będzie dobra.

Ja mam 188cm i 22" to dla mnie absolutne max (a mam dosyć długie nogi).

Wcześniej miałem ramę 21" innej firmy i była idealna.

Następnym razem raczej wrócę do 21".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...