pelopidas Napisano 22 Września 2010 Napisano 22 Września 2010 Witam Krótkie pytanie: Jaką ramę wybrać kupując rower crossowy - mam ok 95 kg wagi 190 cm wzrostu i z wszelkich kalkulatorów(pomiar dł. nogi itp) wychodzi mi, że dla roweru crossowego najbardziej dla mnie optymalną byłaby rama 22. Problem w tym, że większość producentów oferuje ramę w rozmiarze 21 lub 23. I tu rodzi się dylemat - lepsza rama ciut za mała -21 czy ciut za duża - 23? Dodam, że chciałbym jeździć głównie po drogach twardych(dojazd do pracy), ewentualnie czasem jakaś parkowa ścieżka Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Dodam jeszcze tylko, że interesuje mnie ten rowerek Mój odnośnik Może ułatwi to dobranie rozmiaru;)
tor23 Napisano 22 Września 2010 Napisano 22 Września 2010 Ja przy twoim wzroście bym brał 23". Mam 181cm i rama Authora 22" była dla mnie w sam raz. Teraz mam 21" i też jest dobrze, ale do Ciebie brakuje mi jeszcze 9 cm, tak więc spokojnie bierz 23". Poza tym szwagier ma rower z taką ramą i nie jest to jakiś kolos. Często nim jeżdżę i nie ma problemów.
tor23 Napisano 22 Września 2010 Napisano 22 Września 2010 Czy będziesz ten rower kupował w sklepie stacjonarnym czy przez internet? Jeśli w stacjonarnym to po prostu się na nim przejedź. Który wygodniejszy ten bierz.
pelopidas Napisano 22 Września 2010 Autor Napisano 22 Września 2010 Na wstępie przepraszam za bajzel z postami. Nie ukrywam, że w internecie jest taniej - za różnicę w cenie mogę dokupić sporo przydatnych rzeczy. Druga sprawa, że trudno te unibike'i upolować gdzieś niedaleko mnie - przeglądając strony okolicznych sklepów rowerowych nie natknąłem się na niego niestety. Chyba, ze polecicie coś o podobnych bądź lepszych "właściwościach" w podobnej cenie:)
fw66 Napisano 23 Września 2010 Napisano 23 Września 2010 Jeśli nie jesteś do końca pewien ,to zawsze lepiej wziąć mniejszą. 23" na pewno będzie za duża. Max 22" ale 21" też będzie dobra. Ja mam 188cm i 22" to dla mnie absolutne max (a mam dosyć długie nogi). Wcześniej miałem ramę 21" innej firmy i była idealna. Następnym razem raczej wrócę do 21".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.