Skocz do zawartości

[artykul] Jazda rowerem pod prąd

Rekomendowane odpowiedzi

W Poznaniu niedaleko starego browaru jest taka właśnie ulica, gdzie na drodze jednokierunkowej wyznaczony został pas dwukierunkowy dla rowerów. Niestety poważną wadą tego rozwiązania są auta które wjeżdżają na ulicę z dróg podporządkowanych. Z racji tego, że jest to droga jednokierunkowa to kierowcy patrzą tylko w jedną stroną, nie zwracając uwagę, czy jakiś rowerzysta nie zbliża się jadąc "pod prąd", z tego co mi dziewczyna opowiadała już kilku rowerzystów kończyło tam na masce auta.

arroyo --> w takim przypadku wina lezy po obu stronach. Rowerzysty to ze ma pierwszenstwo nie zwalnia od myslenia. Trzeba jadac takim kontrapasem niestety mocno uwazac przejezdzajac wyloty drog podporzadkowanych, a takze na pieszych, ktorzy patrza tylko w kierunku z ktorego jada samochody, ale to nie znaczy ze to jest zle rozwiazanie. BTW, takich kontrapasow w Poznaniu jest o wiele wiecej, ale fakt ze prawo jazdy w ulicy jednokierunkowej pod prad byloby mile widziane :icon_redface:.

Taaak zaliczyłem kiedyś awaryjne hamowanie na takim pasie w Poznaniu, ale to akurat była wina mieszana, bo przyznaję, że jak koleś wyjeżdżał jak byłem 100 metrów przed nim to mnie zauważy, ale niestety na gaz nacisnął jak byłem 10 metrów przed nim. Pomysł jest bardzo dobry, ale nie wszędzie do zrealizowania z sensem. Często jednokierunkowe ulice są wąskie, więc pomysł jest dobry, ale tylko na tych mniej ruchliwych.

Jechałem właśnie tam koło browaru 3h temu :D Kurna, nie wiem co by było gdybym miał jakieś hample z marketu. Jadę w tym kierunku co biegnie ta ulica (zapomniałem nazwę, chyba półwiejska) i nagle jakaś blondynka (serio) w kabriolecie wyjeżdża nie patrząc czy ktoś jedzie, zarówno ja, jak i kiedrowcy samochodów byliśmy zmuszeni hamować. Dobrze że zauważyłem ją jak była kilka metrów po mojej lewej, bo skończyłbym na masce :)

A ja się tylko zastanawiam jak wygląda taki "kontrapas". Ma ktos może zdjęcie?

Mieszkam w Holandii, widziałem wiele dróg jednokierunkowych oznaczonych tabliczką "nie dotyczy rowerów i motorowerów", ale nigdzie nie widziałem namalowanego na jezdni kontrapasa. Z tymi samochodami parkującymi na srodku ulicy, to już jakas paranoja. Czy pasy rowerowe na jezdni będą oddzielone od pasów dla samochodów parkanem?

Tu gdzie mieszkam na drogach jednokierunkowych samochody parkują z jednej strony ulicy, jeżdżą po drugiej i nie ma problemu by samochód bezkolizyjnie minął się z rowerem jadącym z naprzeciwka.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...