Majsterkowicz Napisano 27 Września 2010 Autor Napisano 27 Września 2010 Przepraszam że pod postem... Chciałbym wszystkim zakomunikować, że dzisiejszego dnia przesłałem już pieniądze za zakup ramy oraz wspomnianego amortyzatora. Paczki dojdą niebawem, testy oraz oceny wkrótce. Jeszcze raz dzięki za pomoc w wyborze części Jednak muszę niektórych zasmucić, bo do szczęścia potrzebuję jeszcze sterow, mostka oraz zacisku. Chciałbym ze wszystkim zmieścić się w kwocie 100zł, ale głównie zależy mi na tym, aby wszystko kupić w jednym miejscu - koszt przesyłki będzie niższy. Pozdrawiam wszystkich
moznaitakk Napisano 28 Września 2010 Napisano 28 Września 2010 "bo do szczęścia potrzebuję jeszcze sterow, mostka oraz zacisku. Chciałbym ze wszystkim zmieścić się w kwocie 100zł" Kupujesz takie tanie rzeczy ze zobaczysz ze ci sie nie oplaci ja kupie raz a dobla czesc a ty masz zamiar cco jakis czas je wymieniac ? Zastanow sie ...Pozycz od rodzicow i najwyzej potem oddasz jak ci tak na czasie zalezy
Majsterkowicz Napisano 28 Września 2010 Autor Napisano 28 Września 2010 Można powiedzieć, że to orientacyjna cena podana przeze mnie. Kilka postów wyżej, kolega napisał , że warto zainwestować w maszynowe łożyska sterów. To również wziąłem pod uwagę. Do tego zostaje około 40zł na zacisk i mostek (licząc, że za całość zapłacimy około 100zł). Szczerze, to w jakiej cenie dostanę dobrej jakości te części? Nie zależy mi na jakimś wypasionym mostku, ale żeby przynajmniej nie był stalowy. Pozdrawiam
moojmisiu Napisano 28 Września 2010 Napisano 28 Września 2010 Za 50 PLN widziałem stery Futura na maszynach, za 15 PLN kupisz całkiem przyzwoity zacisk PRO/BBB, do tego jakiś używany mostek i się mieścisz
Majsterkowicz Napisano 28 Września 2010 Autor Napisano 28 Września 2010 Ok, to już mam mniej więcej rozpoznanie za ile trzeba czego szukać. Jutro po zajęciach w szkole, wybiorę się do pobliskiego rowerowego i zapytam o części. W przeciwnym razie zamówię przez internet. Pozdrawiam
enussss Napisano 28 Września 2010 Napisano 28 Września 2010 proponuje rame kross a2 tlyko mniejszy rozmiar 19,5 to zdecydowanie za duzo. amor tak jak wczesniej albo raidon albo reocn, odrzuc sobie te xcr i darty bo to ku... nie amor, juz lepiej na sztywniaku jezdzic.
Majsterkowicz Napisano 29 Września 2010 Autor Napisano 29 Września 2010 Z xcr i dartem tak właśnie zrobiłem, bo mój kolega na właśnie xcr'a lo i po niecałym roku użytkowania coś zaczyna mu klekotać Ramę oraz amortyzator już kupiłem. Rama to kross z linku kilka postów wyżej, a amor to bomber. Jeżeli wszystko dobrze pójdzie to jeszcze dzisiaj dostanę ramę, a amortyzator w piątek. Pozdrawiam
Majsterkowicz Napisano 1 Października 2010 Autor Napisano 1 Października 2010 Przepraszam, że znów pod postem, ale coż... Już dzisiaj mam obydwa zamawiane produkty (czyt. ramę oraz amortyzator). Rama przyszła solidnie zapakowana w tekturowym pudełku, podobnie jak i sam amortyzator. I tutaj mam w niego sprawie kilak pytań. Do zestawu została dołączona instrukcja po polsku, a w niej pokazane wszystko, na temat wszystkich dostępnych amortyzatorów do 2007 roku (bo przypuszczalnie z tego roku jest amortyzator, jednakże data jego zakupu to 31.01.2008). I tutaj wszystkie dostępne konfiguracje z systemami tłumienia itp. Teraz pojawia się pytanie, jaki dokładnie system został zastosowany w moim amortyzatorze? Jeżeli chodzi o dane, jakie mogę podać to: - po jednym plastikowym korku zaślepiającym na górze obydwu goleni; - pod korkami znajdują się zawory ze standardem samochodowym, czyli samochodową maszynką; - na dole prawej goleni znajduje się pokrętło do regulacji tłumienia powrotu - rebound - na dole lewej goleni znajduje się metalowa zakrętka z zasłoniętym gwintem śruby. - średnica goleni górnych to 30mm - skok to już wspominany 85mm Kolejne pytanie jest takie, bo podczas prób spuszczania powietrza z jednego oraz drugiego zaworu, wydostaje się razem z powietrzem biały, mleczny olej. Czy to jest jego normalne zachowanie? Bo jakby nie było, jest on trochę zbyt drastycznie podrasowany, jak na moją wagę i trzeba będzie nieco powietrza spuścić. Teraz, jakie powinno być mniej więcej ciśnienie w jakiej komorze. Wiem, że w komorze naprężenia wstępnego powinno być nieco więcej jak w tej drugiej (której nazwy zapomniałem)? Pozdrawiam i czekam na szybką odpiwiedź
Majsterkowicz Napisano 3 Października 2010 Autor Napisano 3 Października 2010 Na początku, proszę moderatorów o scalenie moich postów, ażeby było wygodniej przeglądać temat. Do rzeczy... Przez ponad pół soboty szukałem odpowiednich specyfikacji co do mojego amortyzatora i... Jedynie udało mi się go znaleźć u autoryzowanego dystrybutora w Polsce gregorio.pl > marzocchi.com.pl Oto adres: Link Z tego co można wyczytać, ma on jedynie regulację siły tłumienia na dole prawej goleni (rebound). Jednakże, jak można zauważyć, posiada on zawory u góry każdej z goleni. Wg mądrej książki dołączonej do amortyzatora, w prawej goleni znajduje się główna komora powietrzna, w której ciśnienie powietrza powinno wynosić (wg mojej wagi) nie więcej jak 2 bary (30 psi). Co do drugiej komory to nic nie wiadomo. Nie wiem, czy ma ona mieć takie samo ciśnienie jak główna. Nie jestem także pewien, co do działania obydwu komór. Czy działają one w tej samej fazie kompresji, czy jedna w początkowej + SAG, a druga w końcowej (z zabezpieczeniem przed dobiciem)? Dla zainteresowanych pomocą, wstawiam kilka fotek: Pozdrawiam serdecznie
GozDD Napisano 9 Października 2010 Napisano 9 Października 2010 W sumie to istnieją dwie możliwości. Albo tak jak podałeś, albo w jednej goleni normalna sprężyna powietrzna, a w drugiej jakaś platforma. Tylko pozostaje pytanie, która jest która i jakie ciśnienie tam ładować
Majsterkowicz Napisano 13 Października 2010 Autor Napisano 13 Października 2010 Dzięki za podpowiedź Na innym forum, dowiedziałem się, że w obydwu goleniach znajdują się pozytywne komory powietrzne. Czyli można powiedzieć, że ciśnienia powinny być możliwie równe i powinny wynosić minimum 2 bary. Jeszcze dzisiaj powinny przyjść stery accenta, a do końca tygodnia - mostek. Do kompletu zakupię jeszcze zacisk podsiodłowy, ale to już na miejscu. Wkrótce dodam zdjęcia. Pozdrawiam
Majsterkowicz Napisano 31 Października 2010 Autor Napisano 31 Października 2010 Wkrótce dodam zdjęcia. Pozdrawiam Witam po przerwie! W końcu udało mi się złożyć cały rower i przeprowadzić kilka jazd próbnych. Całość została złożona 21 października, ale dopiero dzisiaj udało mi się zrobić kilka fotek (ze względu na stan zdrowia). Części, jakie zostały jeszcze do wymiany to: (w kolejności od najpotrzebniejszej) 1. Korba 2. Suport 3. Tylna przerzutka 4. Przednia przerzutka 5. Manetki przerzutek 6. Piasta + kaseta 7. Klocki hamulcowe Ad.1. Na obecną korbę nie narzekam, ale nie jest ona nie wiadomo jakiej firmy. Postanowiłem więc ją zmienić na lepszą, z wymiennymi zębatkami. Jednak to nie wszystko. Po zamontowaniu okazało się, że wał suportu jest za krótki po stronie korby o jakieś 3-5mm i trzeba było spiłować najmniejszą koronkę niemal do połowy grubości. Średnią nie trzeba było aż tak masakrować, ale jednak, piłowanie było potrzebne. Najgorszym skutkiem tego wszystkiego jest zdarty lakier do żywego metalu, co widać na poniższym zdjęciu. Korba, jaką mam na oku to produkt Shimano z grupy Alivio. Co i niej myślicie? Link Nie potrzebuję jakiegoś kosmosu za 200zł, tylko dobrą korbę do około 100zł. Ad.2. Może nie widać go tutaj zbyt dobrze, ale wszyscy mogą się domyślić, że to zwykły suport na koronkach. O nim nie będę się wypowiadał, bo to już przeżytek. Na oku mam wkład suportu z Shimano oznaczony kodem BB-UN54. Znaleziony na allegro egzemplarz to: Link Jedynie co zastanawiam się nad długością wału. Tutaj to instynktownie brałbym najdłuższy, ale jaki będzie najlepszy to nie wiem. Ad.3. Co do tylnej przerzutki to wszystko widać na zdjęciu. Jako, że miałem dostępną tylko z mocowaniem na oś, musiałem sobie jakoś z tym poradzić. Po drugie nawet nie wiem, do jakiej klasy Shimano powinno się ją zaliczyć, jednakże jakoś daje radę. W planach jest zmiana na Alivio/Deore. Wszystko zależy od funduszy, jednakże chciałbym usłyszeć od Was opinie na temat obydwu tych przerzutek. Alivio Deore Ad.4. Przednia podobnie jak tylna; Alivio/Deore. Alivio Deore Ad.5. O manetkach założyłem już temat. Dla zainteresowanych: Link Ad.6. Co do piasty to muszę przyznać, że słabo się orientuję, jednakże preferowałbym piastę z mocowaniem pod tarczę. Na początku nie będę montował tarczy, ale jakiś zaczątek na przyszłość już będzie. Kasetę, za którą się rozglądam będzie miała 8 zębatek, bo więcej to wg mnie przesada w normalnym użytkowaniu roweru, czasami w terenie leśnym. Dużo słyszałem o kasecie z rodziny Acera/Altus HG-30 Link, ale zależy mi na jak największej niezawodności sprzętu i czy jest sens kupowania z grupy wyżej oto takiej: Link ? Pozostałe zdjęcia: Podsumowując, chciałbym usłyszeć od Was opinie na temat mojego roweru. Niezależnie od treści krytyki, jestem gotowy ją przyjąć. Co do części, to proszę o podpowiedzi, czy mój tok myślenia jest prawidłowy oraz czy warto kupować daną część, czy lepiej zaoszczędzić i zakupić produkt z grupy wyżej (Shimano). Pozdrawiam wszystkich serdecznie
GozDD Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 Trochę odgrzewany temat ale pozwolicie, że się wypowiem. Powiem tak - rama całkiem ładna, amor również ale dalej... szkoda gadać. Myślałem, że na takiej podstawie powstanie naprawdę fajny sprzęt ale się zawiodłem. Ad.1 Korba - kosmos dla większości z nas to raczej XTR czy temu podobne (>1200zł). Za około 200zł dostaniesz Shimano Deore M590, a niżej za około 100zł M442 na której już da się jeździć. Ad. 2 Kupując chociażby wspomnianą M590 suport jest w zestawie (zintegrowana oś), w przypadku czegoś niższego możesz wybrać jakiś suport od Accenta. O ile mnie wzrok nie myli to ten Shimano ma plastikową nakrętkę (!). Ad. 3 Shimano Deore albo SLX Ad. 4 i 5 Polecam coś od SRAM'a. SX-5 albo X-5 które można kupić za rozsądne pieniądze. Ad. 6 Co do piast to nie będę się wypowiadał ale ja jednak poszedłbym w 9-rzędową kasetę. Jeśli już chodzi o samą kasetę to dołożyłbym do HG50. Obowiązkowo do zmiany jeszcze koła i pedała.
Majsterkowicz Napisano 19 Listopada 2010 Autor Napisano 19 Listopada 2010 Dzięki za odpowiedź Od razu przejdę do rzeczy, a mianowicie: Usprawniłem praktycznie cały suport, poprzez dodanie podkładki po stronie korby, aby ją oddalić od ramy. Podkładka ma około 2mm grubości, co w zupełności wystarcza (odległość pomiędzy ramą a najmniejszą koronką to >5mm). Do tego przeczyściłem obydwie miski oraz wałek, a na koniec założyłem po dwa oringi na stronę, w celu uszczelnienia całości. Wiem, że warto zainwestować w lepszą korbę (ogólnie wszystkie komponenty), dlatego na razie nie chciałem inwestować w acerę czy alivio, żeby później nie żałować. Zmiany zaszły także w obydwu przerzutkach. Tylna została przeprojektowana na mocowanie na hak oraz dokładnie przeczyszczona i nasmarowana (tak samo jak manetka). Przednia przerzutka, otrzymała przejściówkę na naciąg górny i działa bez zarzutów. Jeszcze jedno zdanie o kasecie. Mówiłem, że w planach mam 8-r, a to ze względów na dodatkową masę. Jednak myślę, że 50 gramów więcej nie będzie czymś strasznym w diecie nowego roweru. Po nieco dokładniejszej lekturze dowiedziałem się, że już zwykła Deorka obsłuży 9 przełożeń, także o to bać się nie będę. Jedynie co zastanawiam się nad zakupem używanych komponentów z wyższych grup np XT. Czy jednak warto zakupić nową część i nie bawić się w używki? Dla zainteresowanych, jutro wrzucę zdjęcia. Pozdrawiam
Cyprian Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 Wiesz jak to bywa z używkami..różnie, ale gdybym miał podobny problem jak Ty i znalazł dobrą ofertę to bym się nie zastanawiał i kupił używaną część..Z tego co piszesz masz ten plus, że nie musisz mieć wszystkiego naraz i już na teraz. Szukaj w sieci, a na pewno dużo dobrych ofert znajdziesz.
GozDD Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 Ja na pewno nie kupiłbym używanego napędu, znaczy kasety czy korby. Chociaż w przypadku tego drugiego zawsze można wymienić tarcze. Ale używane manetki, przerzutki czy heble można zaryzykować
Majsterkowicz Napisano 20 Listopada 2010 Autor Napisano 20 Listopada 2010 Poniżej zamieszczam wspominane wczoraj zdjęcia. Tym razem robione aparatem, także jeżeli kogoś interesuje jakaś część, to chętnie prześlę więcej fotek. http://img695.imageshack.us/g/ss852121.jpg Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.