malcu88 Napisano 21 Września 2010 Napisano 21 Września 2010 Witam! Zastanawiam sie nad zakupem roweru do 4000zl. Co sądzicie o tym: Kross Crime 3 2010 http://www.salon-rowerowy.pl/rower-kross-crime-2010-p-118.html Mam 186 cm wzrostu nie będzie za mały? Rama ma 18 cali. Macie jakieś inne propozycje jaki rower sobie kupić? Potrzebuje rower wytzymały do jazdy w terenie po lesie, górach, chciałbym czasem poskakać z jakiś chopek i posmigać po mieście.
dondavid Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 Witam! Zastanawiam sie nad zakupem roweru do 4000zl. Co sądzicie o tym: Kross Crime 3 2010 http://www.salon-rowerowy.pl/rower-kross-crime-2010-p-118.html Mam 186 cm wzrostu nie będzie za mały? Rama ma 18 cali. Macie jakieś inne propozycje jaki rower sobie kupić? Potrzebuje rower wytzymały do jazdy w terenie po lesie, górach, chciałbym czasem poskakać z jakiś chopek i posmigać po mieście. Witaj. Jeżeli chodzi o ten rower to powiem że się opłaca zważywszy na osprzęt na nim.Nieraz droższe modele rowerów posiadają porównywalny osprzęt. Rozmiar ramy powinien być ok, ja mam Crime2 i ramka pasuje na mnie a wzrostu mam 176. dodam ze niechcialem mostka Truvativ XR bo był jak dla mnie za długi, osobiście wole krótkie wiec w to miejsce poszedł mostek Truvativ Hussefelt 40mm i kierownica łamana Truvativ Holzfeller co też znacznie przybliżyło kierownice. Gdybym ja miał taką okazje to bym brał Crime3 w końcu jest w cenie Crime2.A to 1000zł w kieszeni. Co do skakania to zależy co masz na mysli?? jezeli chcesz go katować to odpada to przechodzi jego możliwości, ja na swoim zeskakiwałem z około 70cm. na płaskie podłoże i było ok wiesz pełne zawieszenie tez robi swoje..ale juz bałbym się wieszych zeskoków, odpuszczałem bo nie miałem nabitego powietrza w zawieszeniu do tego typu jazdy..
Rulez Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 To ciekawe, Ty masz 176 cm i rama (18"- innych nie robią) na ciebie pasuje, i na niego też będzie pasowała przy 186 cm ???
rastatajm Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 Miałem okazję siedzieć na Crime i cały rower był dla mnie troszkę przy mały, a też mam tyle cm wzrostu co Ty. Ogólnie rower jest spoko, ale myślę, że dla Ciebie też będzie zbyt mały w tym rozmiarze, a innego chyba nie ma. Oczywiście najlepiej żebyś się do niego przymierzył i sam ocenił.
Gość Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 To ciekawe, Ty masz 176 cm i rama (18"- innych nie robią) na ciebie pasuje, i na niego też będzie pasowała przy 186 cm ??? mam 2 rowery. wzrost 189 obie ramy 20 cali. 18 na pewno będzie za mała. nawet sztyca 400 mm nie uratuje sytuacji.
dondavid Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 Nie zapominajmy że niekażdy ma taką samą posture ciała ja na moim crime mam górną część ramy przy samych klejnotach a rama ma przecież 18'.Przy dobieraniu ramy zalecane jest chodz troche wolnego miejsca między kroczem a górną ramą więc dobrze bedzie zmierzyc dlugość po wewnetrznej stronie nogi wzdłuż od krocza do dołu(posiadając taki sam wzrost nie zawsze każdy ma taki sam wynik). Tak jak wspomniał rakers o sztycy jak i mostek tez maja duże znaczenie zbyt krotki mostek i bijesz kolanami o kierownice i przy skrecaniu tak samo,znów zbyt długi i postawa ciała na roweże jest leżaca(dlatego wolałem krótszy mostek tylko że w moim przypadku nie mam problemu z odległością kolan od kierownicy) najlepszym rozwiązaniem bedzie osobiste przymierzenie roweru przy zakupie i ewentualne zmiany takie jak sztyca,mostek,kierownica itp.bez dopłat(gdyż przy zakupie możemy poprosić o rabat a zamiast niego wymienią wam części jeżeli nie różnią sie zbyt wielką kwotą)
Rulez Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 Jesteś świeżo po przeczytaniu jakiegoś informatora o doborze ram ? Zapas odległości ramy od krocza osobnika o wzrośie 186 cm. jest jak "Droga Mleczna" i nawet sztyca 500 mm będzie zbyt mała, żeby taki osobnik dosiadł tej ramy Za to długość górnej rury będzie zdecydowanie zbyt mała i nie zastąpo tego żaden mostek, ponieważ rower powinien być "wyważony" względem wzrostu,a wyważenie uzyskuje się poprzez odpoeiednie rozmiary ramy. mostek służy tylko do drobnych korekt, chyba nie wsadzi mostka 150 mm
Tormentor Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Jesteś świeżo po przeczytaniu jakiegoś informatora o doborze ram ? Zapas odległości ramy od krocza osobnika o wzrośie 186 cm. jest jak "Droga Mleczna" i nawet sztyca 500 mm będzie zbyt mała, żeby taki osobnik dosiadł tej ramy Fulle mają nieco inną "numerację" niż sztywniaki. Mój ojciec ma rower na ramie Kross Crime 18 cali i przy 180 cm wzrostu na sztycy 350 mm ma jeszcze trochę zapasu do znacznika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.