morda Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Hejka, konwertuje wlasnie 20-letniego MTB na stalowej ramie na singla i mysle o zdjeciu jednego z hamulcow. Oczywiscie mam wolnobieg wiec cos musi zostac. Pytanie tylko co, przod czy tyl? Przod chyba szybciej zatrzyma rower, ale czy mnie tez? Boje sie o loty przez kierownice Co radzicie? Moze zostawic obydwa? Pozdr. m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba206 Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 złóż se ostre, karnij się i sam do tego dojdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmi Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Jak w tym dwudziestoletnim rowerze masz dwudziestoletnie hamulce to może lepiej zostaw obydwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morda Napisano 21 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Jeden hamulec jest nowy a drugi tez dziala jak nalezy. Na razie zostaje przy singlu, ostre moze pozniej To jak, przod czy tyl? Pozdr. m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozar Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 oba, po tygodniu wybierzesz ktory zdejmiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morda Napisano 21 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2010 W sumie dobra rada, ale pytam, bo myslalem ze moze oprocz moich preferencji sa jakies reguly, ktore powinienem wziac pod uwage. Np. tyl/przod jest bardziej potrzebny, bo... m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRozpruwacz Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Rozpedz sie do predkosci przelotowej, wyhamuj najpierw samym przodem, potem samym tylem, a na koncu obydwoma. Ocen odleglosc, wyciagnij wnioski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozar Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 poza tym po co zostawiać jeden, jak można zostawić oba? generalnie przód hamuje zdecydowanie lepiej. z drugiej strony na zakretach moze byc cienko. jak to ma byc przerobka z 'gorala' to ja bym zostawil oba. Ewentualnie mozesz je sobie podpiac pod jedna klamke jak Ci wadzi nadmiar sprzetu na kierownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papista Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Szeldon pisał, że nie ma sensu najpierw singlem, później ostre, bo ludziesię rozleniwiają. U mnie to nie zadziałało:) Zostaw oba, masa jest masa i zazwyczaj ciąży w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Trudno Ci tu będzie rozstrzygnąć, bo niewielu z tutejszych użytkowników singluje mtb. Ja do singla 69'era obowiązkowo założyłem oba, w przełaju (zaostrzonym) mam oba. Ivan po złożeniu wielkokichowego singla miał ten dylemat z prostej przyczyny - miał na stanie jeden hamulec. Musiał więc odpowiedzieć na pytanie: przód, czy tył. Doszliśmy do wniosku, że jeśli teren w miarę płaski i nietechniczny, to przód, jeśli górki, interwały i kręte singletracki, to na tył. Jeśli masz na stanie oba, to nie rezygnuj z żadnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 mój Głos :Zostaw oba. Musisz mieć tylko jeden - zostaw tylny. To tak jak torpedo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Większa skuteczność jest na pewno z użyciem hamulca przedniego,gdyż cała masa(rower+kolarz) przemieszcza się do przodu,co widać mając amortyzator jak nurkuje odciążając w ten sposób tylne koło,dlatego często z tyłu stosuje się mnięjszą tarczę niż z przodu.Używając tylko jednego wydłużamy droge hamowania,korzystając z dwóch skracamy.Nie rezygnuj z drugiego,zawsze możesz użyć jednego,ale jak zajdzie potrzeba nagłego zahamowania wtedy nieodzownym będzie i drugi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morda Napisano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Ok dzieki za wszystkie sugestie chlopaki. Jestem zwolennikiem minimalu dlatego ta rozkmina, ale wyglada na to, ze pozostane jednak przy obu Pozdr. m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.