Silver400 Napisano 20 Września 2010 Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Zacznę od tego że chciałbym zmienic ramę, obecnie posiadam rame od Krossa hexagona v4 ktora nadaje sie do eee... no wlasnie. Chcialbym zacząc swoją przygodę ze streetem, jeśli tak to mozna nazwac (mam na myśli głownie zjezdzanie przez miasto, ze skokami typu schody, murki itp. W żadnym wypadku nie wybieram sie na skate-park), ale chcialbym tez aby ta rama nadawała się do wyjazdu w teren i to ciężki ( błoto, korzenie, 30cm wody itp). Nie mam zielonego pojecia ile na ten cel powinienem przeznaczyc pieniedzy (ile bedzie trzeba tyle zarobie) ale nie chce wydawac jakies niesamowitej kasy na super rame, moje wymagania sa tylko takie zeby to sie nie rozpadło jak mi do głowy przyjdzie skoczyc z 5-6 schodów. Amortyzator w planach (xcm mi sie rozpadł) mysle o skoku 100-130mm. Obecnie waże 60kg mam 170 cm wzrostu i 18 lat jak to ma znaczenie Proszę o wyrozumiałośc bo ja sie dopiero kształce w niektórych sprawach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toluz Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Nie ma takiej ramy aby pasowała i pod street i pod teren.Streetowa rama im mniejsza tym właściwie lepsza.A rama pod teren musi być dość duża.Musisz się zdecydować w czym chcesz jeździć.Ten temat był wiele razy omawiany na forum ,ludzie chcieli dirtowe ramy którymi by mogli jeździć XC i dirt.Poza tym jak się domyślam jesteś początkującym?Bo niektórzy mówiąc street mają na myśli nawalanie 360 ze schodów .A co do wytrzymałości ramy to ja kiedyś skakałem 2 miesiące na ramie unibike mission i nic się jej nie stało.(tylko nie pisać mi że jestem debilem że ją tak użytkowałem-po prostu jedna mi pękła i nie miałem na czym jeździć dopóki nie uzbieram kasy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C00BA Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Cos na octanie void i amor z u-turnem. Bardziej uniwersalnie sie chyba nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toluz Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Ja na octanie w terenie bym się bardzo męczył .Ale to zdecydowanie najbardziej uniwersalne rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2010 a coś takiego ?? http://www.rowerowy.com/czesci/ramy/dirt_street/street_fighter ?? nadaje sie ta rama do czegos ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumbolt Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 powiem Ci tak. fighter jest dobra rama jeśli chcesz jedzić w 4x/fr/lekkiego DH, ale jest ciezka wiec do tzw. streetu sie nie zabardzo nadaje.Musisz sie zdecydować czy chcesz rame do streetu czy do XC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toluz Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 W tym linku ta street fighterka jest jakoś dziwnie droga Normalnie kosztuje coś koło 400.Sam jeżdzę na street fighterze i ją polecam ale nie do streetu a do lekkiego DH i 4x tak jak powyżej napisał kolega bumbolt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2010 a da sie na tym przejechac kawalek po asfalcie ? czy umre z wycienczenia ? noo i jaki rozmiar ? widze ze na allegro duzo jest 14", ja mam 170 cm wzrostu i rame 17" (z hexsagona v4) czy taka 14" albo 16" nie bedzie troche mała ? chyba ze sie nie znam i im mniejsza tym lepiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toluz Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 No generalnie jak bierzesz rame do skakania to im mniejsza tym lepsza.A zdecydowałeś już czy chcesz jeździć street czy XC?? Bo jak chcesz XC to wybór takiej ramy mija się z celem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 to tak jakbyś zakładał firmę przewożącą ludzi i zamiast autokarów tiry kupował praktycznie da się przewieźć ludzi ale jaki będzie komfort ? odpowiedz sobie sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lollex Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 16" bedzie idealne jezeli chodzi o sf. http://allegro.pl/nowa-rama-dartmoor-street-fighter-niebieska-16-i1209531590.html Do streetu nie bardzo, ale jak chcesz xc i czasami gdzieś poszaleć poskakac po lesie z jakiejs hopy to jest idealna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2010 no wiec zostaje przy xc, pytanie pozostaje co z resztą cześci ? na pewno wiem ze chcialbym miec jedne blat z przodu, z jakimiś fajnymi napinaczami, na tyl mysle ze moje deore shadow wystarczy. Hamulce BB5 p 185 t 160 tez chyba dadza rade. Nie wiem tylko jak z kołami i amortyzatorem, koła obecnie mam na obręczy Trilogy X5 piasta tez jakies Trilogy, a amortyzator to w tym momencie lekko zmasakrowany XCM ( 80-100mm ?! ) dobity miliard razy, z gigantycznymi luzami. Co z tego się nada, a co moge odrazu wymienic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaroS Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Rama XC i korba jedno blatowa z napinaczem to wg mnie pomyłka, co ma to dać? za napięcie łańcucha w XC odpowiada przerzutka a po za tym za mały zakres przełożeń, 2 blaty to minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2010 strasznie mnie irytuje obijający sie łańcuch o wózek przerzutki przedniej, a mam dobrze naciagnięta sprzezyne z tylu, jedynie moge nowych lańcuch kupic ale nie wiem czy to cos da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaroS Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Zawsze można skrócić łańcuch do optymalnej długości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2010 dobra dziękuje wszystkim za pomoc wybieram street fightera, darta 3 i reszta stara XD myśle ze temat do zamkniecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.