Skocz do zawartości

[skuwacz do łańcucha] Jaki skuwacz wybrać?

Matrixowo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję od was informacji, który wybrać skuwacz do łańcucha? Moje propozycje są takie jak poniżej:

http://allegro.pl/skuwacz-lancucha-bike-hand-i1231652689.html

http://allegro.pl/rozpinacz-skuwacz-rozkuwacz-lancucha-yc-324-ct-i1232820331.html

http://allegro.pl/profesjonalny-skuwacz-do-lancucha-wyciskacz-pro-i1231288779.html

Jeśli uważacie, że któryś jest lepszy lub zainwestować więcej kasy to mówcie. Oczywiście mile widziane wasze propozycje...

Do tego zapytam się tak, bo przeczytałem kilka wątków na temat skuwania czyszczenia łańcucha, że już sam nie wiem, co lepsze.

Dodam, że rower jest używany praktycznie w 90% w terenie, a od wiosny będzie ostro katowany na maratonach...

Czy lepiej jest założyć spinki do łańcucha i go nie skuwać, rozkuwać do czyszczenia itd, tylko pytanie wtedy, czy takie spinki są dobre do maratonów? czy jednak lepiej na maratony zdjąć spinkę i skuć normalnie...

Która wersja jest lepsza, bo jak by nie patrzeć, to pewnie do treningów lub jazdy w terenie spinka wystarczy, a skuwanie stałe po częstszym czyszczeniu mocno osłabia łańcuch...

Co polecacie jakie macie propozycje...

Jeśli w złym dziale założony wątek proszę o wyrozumiałość i przeniesienie...

Dzięki i pozdrawiam.

• Mod Team

Jeśli szukasz skuwacza, to nawet ten najtańszy będzie dobry, tego się nie używa dość często szczegówlnie jak masz spinkę. A w spinkę zdecydowanie zainwestować kilka zł, znacznie to ułatwia sprawę a jest zdecydowanie bardziej wytrzymałe, niż skuwane ogniwko, jak prawidłowo zepniesz to nie ma prawa nic pęknąć/puścić ani się zepsuć.

Używam spinek SRAM Power Chain i ani razu mnie nie zawiodły (raz łańcuch zerwałem, ale nie na spince, więc jest ok :thumbsup:)

skuwacz jest przydatny - ja wożę zawsze ze sobą.

to prawda ze spinka powinna być aczkolwiek jeżeli w drodze łańcuch pęknie to i tak musisz go rozkuć bo inaczej spinki nie założysz:-)

http://allegro.pl/skuwacz-rozkuwacz-lancucha-futura-czerwony-i1229042454.html

ja mam ten i jestem zadowolony - wcześniej miałem inny i pękł na ząbkach trzymających ogniwka łańcucha (był podobny do tego z pierwszego Twojego linku)- okazało się że to jakiś mosiądz sh*t!!!

dzięki za odpowiedzi. Co do kupna skuwacza to nie podlega to dyskuzji bo zawsze trzeba go mieć chociażby na maratony.

Co do tych linków, to też zdecydowałem się do tego trzeciego linka.

spinki wiem, że muszę kupić do mojego łańcucha czyli 9-cio rzędowego.

Pozdro.

• Mod Team

Też miałem tandetę z pierwszego linka i można powiedzieć, że była to jednorazówka. Uważam, że jeśli już wydawać kilkadziesiąt złotych na skuwacz to lepiej kupić narzędziownik ze skuwaczem bo częściej się przyda a wiele droższy nie będzie.

problem w tym, że już mam zestaw narzędzi ale bez skuwacza. Teraz kupiłem już ten z 3 linku. Zobaczymy jak to będzie się sprawowało.

dodam, że nigdy wcześniej nie bawiłem się takimi przyrządami ale jak przyjdzie to i tak będę musiał rozkuć łańcuch i wymyć go i założę sobie spinkę:P

Jak użyję to dam wam znać jak się on sprawował :voodoo:

Pozdro i dzięki za pomoc.

Ja mieszkam na bardzo stromej górce. Pewnego razu(jeszcze nie kellysem) jak wyjeżdżałem to łańcuch tego nie wytrzymał. Potrzebowałem coś szybko z tym zrobić. Sam bez specjalnych przyrządów(młotek i parę rzeczy) złączyłem łańcuch :D . Już jeżdżę od tamtej pory 2 lata i się trzyma ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...