Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] TEKTRO AURIGA a Shimano Deore

kubzik123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.

Upatrzylem sobie hamulce i chce kupic jednak nie wiem ktore z nich na dluzej wytrzymią tzn ze bez problemu beda hamować a hamować ;P

(chce kupić do przodu - żeby bylo jasne :P... )

HAMULEC HYDRAULICZNY TEKTRO AURIGA 203 P czy hamulec tarczowy Shimano BR-M445 przód ( 160mm)

znalazlem dokladniejszy opis produktu;

Shimano Deore BR-M445

Nowości ze strefy hamulców tarczowych Shimano. Nowy systemy hamulców dla rowerów terenowych z przeznaczeniem do jazdy rekreacyjnej BR-M445 / BL-M445 z okładzinami żywicznymi. Dwuczęściowy zacisk hamulca tarczowego posiada dwa przeciwległe tłoczki i jednokierunkowy układ odpowietrzania.

* model 2011

* system otwarty

* tarcz nie ma w komplecie, można dokupić je oddzielnie szczegóły w dziale "akcesoria do hamulców" -> "tarcze"

* technika przeciwległych tłoczków zapewnia ogromną siłę hamowania i przeciwdziała wibracjom

* hamulec pracuje na oleju mineralnym

* długość przewodów: przód 100 cm (przewody są skracalne)

* hamulec jest zalany i odpowietrzony, gotowy do montażu

* w cenie nie zawierają się adaptery

* zacisk wykonany w systemie Post Mount 160 mm

* w przypadku problemów z doborem odpowiedniego adaptera - prosimy o kontakt telefoniczny

TEKTRO AURIGA 203 P;

Auriga to system dwu-tłoczkowy pracujący na oleju mineralnym, który w przeciwieństwie do syntetycznych płynów hamulcowych nie wymaga częstej wymiany (można stosować olej Shimano) więc hamulce są praktycznie bezobsługowe.

Zacisk jest mocowany w standardzie post mount ( ten standard bywa nazywany duży post mount) - kupujesz bez adapteru.

Do zacisku pasują klocki hamulcowe od Shimano serii 475/495/525 oraz wszystkie inne zamienniki, które są dostępne w każdym sklepie w Polsce.

Klamka Aurigii może być zakładana zarówno na prawą jak i na lewą stronę a dzięki temu, że obejma jest przykręcana na dwie śruby to nie trzeba zdejmować wszystkiego z kierownicy.

Tarcza w rozmiarze 203 mm potrafi postawić rower na przednim bez większego problemu a dzięki licznym otworom jest zagrzanie jest bardzo trudne.

Za śmiesznie niską cenę dostajesz bardzo dobry hamulec, który łączy ze sobą zacisk Shimano i klamkę od Avida a do tego nie wymaga częstego serwisowania.

Zestaw obejmuje: zacisk, przewód, klamkę, tarczę 203 mm oraz śruby do tarczy.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

SHIMANO

shimano-deore-br-m445-pr_3772.jpg

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tektro Auriga

tektro.jpg

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

dodam tyle ze przy shimano nie ma adaptera ani tarczy.

które wg Was bedzie lepszy?

Czekam na odpowiedź i z góry dziękuje za pomoc ;P

Kliknij w to pole, aby otworzyć szybką odpowiedź

Napisano

Ani ten ani ten nie jest powalający - bardzo przeciętne hamulce, z drugiej strony wszystko zależy od funduszy jakimi dysponujesz - sądząc po cenach tych elementów sądzę że ok 200 zł. Z mojej strony polecałbym ci Deore M595 - bardzo chwalone hamulce, sam używam i polecam. Jeżeli jednak masz wybór pomiędzy tymi dwoma to zdecydowani Shimano, Tektro nie polecałbym najgorszemu wrogowi :icon_mrgreen: , nie dość że w wielu przypadkach z nich cieknie to siła hamowania i modulacje leży i kwiczy.

Napisano

mam pytanie.

wlanie zakupilem te deore br m595 i mam teraz takie WAŻNE pytanie.

jak mam tarcze 160mm i ten hamulec a chcielbym zmienić tarcze na 20#mm no po roku uzytkowania na 160mm to co bym musial zrobic zeby mi pasowalo? jakies adaptery czy cos? czy poprostu przykrecic tarcze a wszystko bedzie ok? bo Teoretycznie jest ona wieksza a ja zbytnio nie jestem w temacie nie wiem jak to wygląda;/

Napisano

Kuba chodzi ci o 203mm? jak tak to wystarczy zmienić adapter i wszystko gra ;)

P.S. ale się męczyłem odgadnie niem twojego zdania tylko przez to że pojawiło sie "#"

pozdrawiam ;)

Napisano

po pierwsze zobacz czy większa tarcza wejdzie w amora jak wejdzie to tarcze montujesz do piasty a do amora przykręcasz odpowiedni adapter a do niego zacisk

Napisano

Kuba chodzi ci o 203mm? jak tak to wystarczy zmienić adapter i wszystko gra ;)

P.S. ale się męczyłem odgadnie niem twojego zdania tylko przez to że pojawiło sie "#"

pozdrawiam ;)

dziękuje za odpowiedź i przepraszam za pomyłke tam miala być 3jka ok juz wszystko wiem ;) na allegro 20-30zł taki adapter ;)

Napisano

Ani ten ani ten nie jest powalający - bardzo przeciętne hamulce, z drugiej strony wszystko zależy od funduszy jakimi dysponujesz - sądząc po cenach tych elementów sądzę że ok 200 zł. Z mojej strony polecałbym ci Deore M595 - bardzo chwalone hamulce, sam używam i polecam. Jeżeli jednak masz wybór pomiędzy tymi dwoma to zdecydowani Shimano, Tektro nie polecałbym najgorszemu wrogowi ;) , nie dość że w wielu przypadkach z nich cieknie to siła hamowania i modulacje leży i kwiczy.

Nie wiem czy jeździłeś na tekro ja posiadam u siebie i jeżeli chodzi o siłę to na tarczy 160 i wadze 66kg stawiam rower na kole dwoma palcami bez większego wysiłku więc nie jest źle

a wytłumacz mi co rozumiesz przez "modulacje leży i kwiczy" jeżeli chodzi o zblokowanie koła to spokojnie można wyczuć moment kiedy kolo zostanie zblokowane

mam przejechane na nich 1000km i nic nie cieknie

za tą cenę nie ma co narzekać

Napisano
mam przejechane na nich 1000km i nic nie cieknie

Może trafiłeś na dobry model, ja miałem okazję na nich jeździć i raczej nie zakupiłbym je do swojego roweru. Zresztą gdy wybierałem hamulce do mojego roweru naczytałem się wiele negatywnych opinii odnośnie hamulców Tektro.

Napisano

Też wlasnie wyczytalem duzo negatywnych opini na temat Tektro ze slabe szybko sie zuzywają itd. nie wiem ile w tym prawdy bo nie uzywalem ale skoro wiekszosc opinii jest negatywnych to chyba cos w tym musi być aczkowiek mogę sie mylić.

Napisano
chielbym zmienić tarcze na 203mm no po roku uzytkowania

Taka zmiana nie ma sensu szczególnie w przypadku przodu, 203mm w przodzie może ci uszkodzić amor bo do większości amortyzatorów zalecany rozmiar tarczy to 180/185 mm. Jeżeli zamontujesz taką dużą tarczę to będzie pewne że amorek złapie luzy i wcześniej się zużyje. Według mnie max na przód to 180mm więcej po prostu nie trzeba(oczywiście nie mówię tu o DH czy Freeride).

Napisano

Taka zmiana nie ma sensu szczególnie w przypadku przodu, 203mm w przodzie może ci uszkodzić amor bo do większości amortyzatorów zalecany rozmiar tarczy to 180/185 mm. Jeżeli zamontujesz taką dużą tarczę to będzie pewne że amorek złapie luzy i wcześniej się zużyje. Według mnie max na przód to 180mm więcej po prostu nie trzeba(oczywiście nie mówię tu o DH czy Freeride).

aha moj amor jest tak juz do niczego ma luzy i jest prawie martwy - rusza sie z max 3cm, Chce kupic nowy ale to na koncu pierw hamulce ja jeżdze wlasnie DH i freeriding ale na tym amoru to masakra a wiec niemartwie sie o to ze go popsuje

Napisano

Grand231, nie polecił byś większemu wrogowi? Sam nie miałeś tych hamulców więc nie pisz po tym co widziałeś u kogoś :icon_mrgreen: Może kolega ma zatłuszczoną tarcze/klocki, może źle zalał układ (głupota ludzka nie zna granic). A właśnie przez takich ludzi jak Ty, powstają głupie legendy. "Bo kolega kolegi powiedział..." Nie testowałeś sam to nie pisz - proste ;)

Mój komplet ma ponad 10kkm, nic nie cieknie. Siła jest zadowalająca (jednym ruchem palca bez problemu można zrobić OTB). Modulacja - biedna, ale za te pieniądze nie ma się co dziwić.

Gdybym za podobną jak Ty kwotę miał kupić hample, zdecydował bym się na nowe Deorki.

Napisano

ja mam shimano 486 i tektro auriga

Modulacja lepsza u shimano ale siła hamowania w tektro. Shimano bardziej eksploatowane przebieg 10 tys km tektro ok 3 tys km. Oba hamulce bezawaryjne, tektro chyba tańsze. Ale do dh to one sie nie nadają

Napisano

to, że do DH tekro się nie nadają to chyba każdy wie poza tym nawet na stronie producenta jest napisane, że to hamulce do MTB i tutaj świetnie dają sobie radę

Napisano

ogolnie ja jezdze roznie i na tzw trial street czyli wskakiwania na lawki itd Dh troche freeriging jak jest miejsce w sumie probuje wszystkiego po trochu bo wszystko daje frajde xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...