Skocz do zawartości

[naped] Zmiana wielotrybu na singlespeed

niedzwiedziao

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Na tylnym kole roweru mam wielotryb nakręcany (6 trybów). Przerzutka to shimano acera.

Używam tylko jednego przełożenia (codzienna jazda po mieście + ścieżki w lesie) więc jako że

przy ruszaniu często przeskakuje (mimo regulacji) chciałbym wymienić cały układ na single speed.

Jak to zrobić?

EDIT:

Czy wystarczy na tylne koło nakręcić wolnobieg jednorzędowy, skrócić łańcuch (ew. dodać napinacz), a przy supporcie zmienić korbę na taką z jedną tarczą?

Napisano

Z dużego grubsza tak. A dokładnie będą problemy z linią łańcucha, ale można to rozwiązać stosując krótszy suport, przesuwając piastę w prawo (co wiąże się z rozkręcaniem piasty i przesuwaniem obręczy), a w dalszych perspektywach wymianą piasty / koła.

Napisano

Z dużego grubsza tak. A dokładnie będą problemy z linią łańcucha, ale można to rozwiązać stosując krótszy suport, przesuwając piastę w prawo (co wiąże się z rozkręcaniem piasty i przesuwaniem obręczy), a w dalszych perspektywach wymianą piasty / koła.

Czy lepszym rozwiązaniem będzie wymiana koła na takie z piastą pod kasetę i założenie pojedynczej tarczy/reduktora?

(przepraszam za upierdliwość, ale jestem zielony i dopiero się szkolę)

Napisano

Sama piasta będzie lepsza niż piasta pod wolnobieg taka klasyczna i dużo łatwiej będzie uzyskać dobrą linię łańcucha. Więc rozwiązanie całkiem dobre, ale dochodzi zaplatanie koła i być może wymiana szprych.

Napisano

Dzięki za pomoc. Chyba kupię po prostu używane koło z odpowiednią piastą. To co mam i tak jest mocno wątpliwe.

edit:

Uprościłem sprawę maksymalnie. Zdjąłem łańcuch i przerzutki. Skróciłem łańcuch do wybranego przełożenia i naciągnąłem dodatkowo cofając koło w ramie (musiałem przez to zdjąć błotnik). Koszt pomijalny (skuwacz do łańcucha). Wynurzam się, gdyby ktoś miał ten sam kłopot. Pozdrawiam.

Napisano

Zasadniczo tak.. Środkowa koronka przy korbie i najmniejsza (6) na wielotrybie. Musiałem jednak spartaczyć łączenie łańcucha, bo dziś po 10km zerwał się i zafundował mi dłuugi spacer do domu. Poszedłem do pobliskiego serwisu i tam fachowiec założył nowy łańcuch (SRAMowski). Pytałem o linię łańcucha, powiedział, że jest git.

Napisano

To cię chyba naciągnął na nowy łańcuch bo mógł tylko skuć :thumbsup: chyba że sam chciałeś a co do linii łańcucha to co miał powiedzieć?

Napisano

Poprosiłem o nowy :) - mój był już ostro wyeksploatowany. O linie pytałem w kontekście poważniejszej modernizacji, więc chyba doradziłby wymianę zrytej korby/wolnobiegu, gdyby chciał wycisnąć kasę. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...