yarek12 Napisano 19 Września 2010 Napisano 19 Września 2010 Jestem początkującym riderem, ale przejeździłem już swoje, na northtec blade niestety teraz przy coraz wyższych skokach i cięższych trasach ten rowerek sobie nie radzi, wszyscy odradzają mi dokupywanie do jego ramy części więc postanowiłem złożyć nowy rower. Chcę teraz kupić ramę tak do 1400 zł. chodzi mi o coś między dual'em a slope'm, nie znam się na tym dokładnie więc proszę o wyrozumiałość, interesuje mnie rama na kształt dirt'owej ale dość wytrzymałej na 2m dropy i konkretne hopki w terenach zasypanymi korzeniami i kamieniami.
zwolek Napisano 21 Września 2010 Napisano 21 Września 2010 Jestem początkującym riderem, ale przejeździłem już swoje, na northtec blade niestety teraz przy coraz wyższych skokach i cięższych trasach ten rowerek sobie nie radzi, wszyscy odradzają mi dokupywanie do jego ramy części więc postanowiłem złożyć nowy rower. Chcę teraz kupić ramę tak do 1400 zł. chodzi mi o coś między dual'em a slope'm, nie znam się na tym dokładnie więc proszę o wyrozumiałość, interesuje mnie rama na kształt dirt'owej ale dość wytrzymałej na 2m dropy i konkretne hopki w terenach zasypanymi korzeniami i kamieniami. A chcesz hardtail czy fulla ??? Jak sztywnego to moze rama Ns Capital 2 ? Ns Surge ? A moze cos z scotta np voltage wytrzymałe ramy (sam mam to wiem) Moze kona ?? tylko ciezko rame kona hardtail moze rama kona stinky Chyba ze niechcesz fulla tak ci proponuje Ale jak ty tak jezdzisz to bardzie polecam fulla
Lollex Napisano 21 Września 2010 Napisano 21 Września 2010 za taka kase to i big hita by sie kupilo ale z tego co sugeruje autor to musi byc sztywniak.
zwolek Napisano 21 Września 2010 Napisano 21 Września 2010 za taka kase to i big hita by sie kupilo ale z tego co sugeruje autor to musi byc sztywniak. nom big hita by kupiłł moze jeszcze kona shred albo stuff ???
yarek12 Napisano 21 Września 2010 Autor Napisano 21 Września 2010 Hmmm. kasa.. i to problem w tym sporcie, no niby mam trochę kasy ale zawsze może braknąć. Tak jeszcze pytam niektórych i mają zmienne zdanie jedni mówią że do tej ramy od northteca nic się nie opłaca dodawać, a zaś inny że to dobra rama i żebym zmienił korbę, ślimaka kupił dobre platformy i będzie można śmigać, a co wy o tym myślicie?
zwolek Napisano 21 Września 2010 Napisano 21 Września 2010 Hmmm. kasa.. i to problem w tym sporcie, no niby mam trochę kasy ale zawsze może braknąć. Tak jeszcze pytam niektórych i mają zmienne zdanie jedni mówią że do tej ramy od northteca nic się nie opłaca dodawać, a zaś inny że to dobra rama i żebym zmienił korbę, ślimaka kupił dobre platformy i będzie można śmigać, a co wy o tym myślicie? northteci to dobre ramy jak chcesz my ci tylko podsuwamy inne marki :)To ty wiberasz
yarek12 Napisano 21 Września 2010 Autor Napisano 21 Września 2010 northteci to dobre ramy jak chcesz my ci tylko podsuwamy inne marki :)To ty wiberasz Wiem wiem, tylko pytam was co byście myśleli o drugim wariancie tzn. zostawieniu ramy northteca i wymienieniu części
Artursx1 Napisano 21 Września 2010 Napisano 21 Września 2010 Na ramę masz 1400zł jak przeczytałem , a zastanawiasz się nad sztywniakiem ? Opanuj się . Slope dirt fr - ogarniesz na ramie z małym skokiem , amorkiem powietrznym , 1 zawias starczy . Skok hmmm 100-140 tak mi się wydaje że będzie dobrze . Na kumpla DC Akicie z jakimś powietrzniakiem , i amorkiem pike 140mm fajnie się ogarniało slope , i FR , na dirt zmniejszasz amora . Poczekaj jeszcze z ramą trochę , niedługo będzie ich "wysyp " to coś dobierzesz .
zwolek Napisano 22 Września 2010 Napisano 22 Września 2010 Na ramę masz 1400zł jak przeczytałem , a zastanawiasz się nad sztywniakiem ? Opanuj się . Slope dirt fr - ogarniesz na ramie z małym skokiem , amorkiem powietrznym , 1 zawias starczy . Skok hmmm 100-140 tak mi się wydaje że będzie dobrze . Na kumpla DC Akicie z jakimś powietrzniakiem , i amorkiem pike 140mm fajnie się ogarniało slope , i FR , na dirt zmniejszasz amora . Poczekaj jeszcze z ramą trochę , niedługo będzie ich "wysyp " to coś dobierzesz . No nawet duzo producentów szykuje nowe ramy typu hardtail
Artursx1 Napisano 22 Września 2010 Napisano 22 Września 2010 zwolek hardtaile kupują tyko i osoby których nie stać na fulla . HT ma swoje zalety , ale dopiero na fullu pokazuje się pazur . 1400 zł przeznaczyć na sztywniaka to tylko i włącznie strata pieniędzy . Do 1400 zł DC Akite , Specializeda BigHit Sport . Do tego amortyzator z regulacją skoku i opanujesz slope,fr, i jakoś dirt .
lukaszs Napisano 22 Września 2010 Napisano 22 Września 2010 zwolek hardtaile kupują tyko i osoby których nie stać na fulla . HT ma swoje zalety , ale dopiero na fullu pokazuje się pazur . 1400 zł przeznaczyć na sztywniaka to tylko i włącznie strata pieniędzy . Do 1400 zł DC Akite , Specializeda BigHit Sport . Do tego amortyzator z regulacją skoku i opanujesz slope,fr, i jakoś dirt . mocne słowa !!! ja kupiłem HT nie dlatego że mnie nie stać na Fulla tylko dlatego że po prostu nie chciałem go kupić:-) jeżdzę AM/Enduro więc teoretycznie "dyscypliny "zdominowane przez FS a ja sobie spokojnie radze na sztywnym stalowym rowerze. tak ze Twoja teroja w moim przypadku się nie sprawdza
Artursx1 Napisano 22 Września 2010 Napisano 22 Września 2010 lukaszs słowa mocne , ale to prawda . Podkreślam że odnosi się to do dyscyplin grawitacyjnych ( dh , fr ,slope ,dirt, itd ) . Niestety jest tak że kto nie ma kasy na fulla jest skazany na sztywniaka , i nie znam osoby która przy budżecie np 1400 zł kupiła by sztywniaka zamiast fulla . Przy jeździe ostrzejszej niż enduro full daje nam więcej możliwości , nie będę wymieniał tu bo było już masa tematów HTvsFULL .
zwolek Napisano 22 Września 2010 Napisano 22 Września 2010 lukaszs słowa mocne , ale to prawda . Podkreślam że odnosi się to do dyscyplin grawitacyjnych ( dh , fr ,slope ,dirt, itd ) . Niestety jest tak że kto nie ma kasy na fulla jest skazany na sztywniaka , i nie znam osoby która przy budżecie np 1400 zł kupiła by sztywniaka zamiast fulla . Przy jeździe ostrzejszej niż enduro full daje nam więcej możliwości , nie będę wymieniał tu bo było już masa tematów HTvsFULL . Przeczytaj dobrze z tekstu wynika ze on chce ht Moze dla ciebie to strata pieniedzy ale jak on chce ht to jego sprawa
Artursx1 Napisano 22 Września 2010 Napisano 22 Września 2010 zwolek a może nie wie co to full , lub myśli że w tej cenie nie kupi ? Pozatym " 2m dropy i konkretne hopki w terenach zasypanymi korzeniami i kamieniami. " nie jest do dobry scenariusz na hardtaila . HT dobry jest na sezon max dwa , potem nie będziesz miał progresu , pomaga zmiana na fulla . Full to całkiem inna bajka , drop 2 metry na fullu to pestka , trudny zjazd staje się prosty a latanie to finezja . Masz 1400 zł , wybór pomiędzy HT lub FS . Full doda Ci 'skrzydeł' i właśnie tą opcje Ci polecam .
zwolek Napisano 22 Września 2010 Napisano 22 Września 2010 zwolek a może nie wie co to full , lub myśli że w tej cenie nie kupi ? Pozatym " 2m dropy i konkretne hopki w terenach zasypanymi korzeniami i kamieniami. " nie jest do dobry scenariusz na hardtaila . HT dobry jest na sezon max dwa , potem nie będziesz miał progresu , pomaga zmiana na fulla . Full to całkiem inna bajka , drop 2 metry na fullu to pestka , trudny zjazd staje się prosty a latanie to finezja . Masz 1400 zł , wybór pomiędzy HT lub FS . Full doda Ci 'skrzydeł' i właśnie tą opcje Ci polecam . No masz racje ze full jest lepszy ale Hardtail jest duzo lepiej uczyc sie trików itp Ale do 2 metrów to lepiej fulla miec bo ma sie peewnosc ze kasa nie poszła na marne
yarek12 Napisano 25 Września 2010 Autor Napisano 25 Września 2010 Już zdecydowałem po zobaczeniu DC Akity, tego właśnie szukałem. Na następny sezon rowerek mam nadzieję będzie już poskładany. Dzięki wszystkim za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.