Konr4d Napisano 19 Września 2010 Napisano 19 Września 2010 Często powracające pytania natchnęły mnie do napisania poradnika na temat wyboru typu lub rozmiaru opon którym chciałbym się z Wami podzielić. Poradnik jak wybrać opony rowerowe aktualna wersja - proszę kliknąć Prawdopodobnie będę jeszcze wielokrotnie zmieniał informacje zawarte w poradniku dlatego wklejam link zamiast kopiować treść na forum. Dla mnie jak i zapewne z was informacje w nim zawarte to podstawy podstaw, docelowym odbiorą jest osoba która np dopiero kupiła sobie rower lub stoi dopiero przed wyborem. Proszę o komentarze
Miecho87 Napisano 19 Września 2010 Napisano 19 Września 2010 Początek o rozmiarówce pomija bardzo wiele rzeczy, jak np. różne rodzaje klasyfikacji i standardów (przykład: opony calowe z szerokością w ułamku zwykłym i dziesiętnym - to nie jest to samo), tak samo sekcja o szerokości opon. Nie jest w ogóle poruszona kwestia mieszanki gumowej i jej wpływu na zużycie / przyczepność oraz zastosowanie w specyficznych warunkach. Warto by też napisać o gęstości oplotu (TPI lub EPI). Itp itd. tzn. temat jest bardzo długi jeśli do niego porządnie podejść. Prawdę mówiąc wystarczyłoby jakbyś przetłumaczył i lekko uwspółcześnił artykułu Sheldona Browna o oponach.
Konr4d Napisano 19 Września 2010 Autor Napisano 19 Września 2010 Początek o rozmiarówce pomija bardzo wiele rzeczy, jak np. różne rodzaje klasyfikacji i standardów (przykład: opony calowe z szerokością w ułamku zwykłym i dziesiętnym - to nie jest to samo), tak samo sekcja o szerokości opon. Nie jest w ogóle poruszona kwestia mieszanki gumowej i jej wpływu na zużycie / przyczepność oraz zastosowanie w specyficznych warunkach. Warto by też napisać o gęstości oplotu (TPI lub EPI). Itp itd. tzn. temat jest bardzo długi jeśli do niego porządnie podejść. Prawdę mówiąc wystarczyłoby jakbyś przetłumaczył i lekko uwspółcześnił artykułu Sheldona Browna o oponach. Faktycznie o TPI zupełnie zapomniałem, odpowiednią informację dodam. Kwestię rozmiarów - wg. moich informacji - w zupełności rozwiązuje wymiar ISO, zależało mi aby czytający znalazł tylko i wyłącznie potrzebne informacje a nie referat o historii opon niczym z lekcji w liceum którego nikt nie słucha Sprawę mieszanek gum będę musiał trochę przestudiować bo nie chcę tego ograniczyć do pisania "twarda i miękka", ale też nie chcę czytających zanudzić.
Miecho87 Napisano 19 Września 2010 Napisano 19 Września 2010 Ale taki poradnik mocno zawęża grupę docelową, bo odnosi się tylko do współczesnych rowerów. Teraz wiele ludzi "zaczyna" przygodę z używanymi szosówkami i holendrami z allegro i innych targów, których współczesne normy nijak się nie trzymają, dlatego uważam, że informacje o przestarzałych standardach są dużo ważniejsze, z tego prostego względu, że ciężej je znaleźć. Do tego przydałyby się porady w stylu "wtopiłem i kupiłem turbo niestandardowe koło - jakie mam możliwości". Standard ISO oparty o ETRTO owszem wystarcza, ale pod warunkiem dołączenia tabelki z "tłumaczeniem" typu 20-622 = 700x20c itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.