Skocz do zawartości

[Poradnik] Jak wybrać opony rowerowe

Konr4d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Często powracające pytania natchnęły mnie do napisania poradnika na temat wyboru typu lub rozmiaru opon którym chciałbym się z Wami podzielić.

Poradnik jak wybrać opony rowerowe

aktualna wersja - proszę kliknąć

Prawdopodobnie będę jeszcze wielokrotnie zmieniał informacje zawarte w poradniku dlatego wklejam link zamiast kopiować treść na forum.

Dla mnie jak i zapewne z was informacje w nim zawarte to podstawy podstaw, docelowym odbiorą jest osoba która np dopiero kupiła sobie rower lub stoi dopiero przed wyborem.

Proszę o komentarze :)

Napisano

Początek o rozmiarówce pomija bardzo wiele rzeczy, jak np. różne rodzaje klasyfikacji i standardów (przykład: opony calowe z szerokością w ułamku zwykłym i dziesiętnym - to nie jest to samo), tak samo sekcja o szerokości opon. Nie jest w ogóle poruszona kwestia mieszanki gumowej i jej wpływu na zużycie / przyczepność oraz zastosowanie w specyficznych warunkach. Warto by też napisać o gęstości oplotu (TPI lub EPI). Itp itd. tongue.gif tzn. temat jest bardzo długi jeśli do niego porządnie podejść.

Prawdę mówiąc wystarczyłoby jakbyś przetłumaczył i lekko uwspółcześnił artykułu Sheldona Browna o oponach.

Napisano

Początek o rozmiarówce pomija bardzo wiele rzeczy, jak np. różne rodzaje klasyfikacji i standardów (przykład: opony calowe z szerokością w ułamku zwykłym i dziesiętnym - to nie jest to samo), tak samo sekcja o szerokości opon. Nie jest w ogóle poruszona kwestia mieszanki gumowej i jej wpływu na zużycie / przyczepność oraz zastosowanie w specyficznych warunkach. Warto by też napisać o gęstości oplotu (TPI lub EPI). Itp itd. tongue.gif tzn. temat jest bardzo długi jeśli do niego porządnie podejść.

Prawdę mówiąc wystarczyłoby jakbyś przetłumaczył i lekko uwspółcześnił artykułu Sheldona Browna o oponach.

Faktycznie o TPI zupełnie zapomniałem, odpowiednią informację dodam.

Kwestię rozmiarów - wg. moich informacji - w zupełności rozwiązuje wymiar ISO, zależało mi aby czytający znalazł tylko i wyłącznie potrzebne informacje a nie referat o historii opon niczym z lekcji w liceum którego nikt nie słucha :)

Sprawę mieszanek gum będę musiał trochę przestudiować bo nie chcę tego ograniczyć do pisania "twarda i miękka", ale też nie chcę czytających zanudzić.

Napisano

Ale taki poradnik mocno zawęża grupę docelową, bo odnosi się tylko do współczesnych rowerów. Teraz wiele ludzi "zaczyna" przygodę z używanymi szosówkami i holendrami z allegro i innych targów, których współczesne normy nijak się nie trzymają, dlatego uważam, że informacje o przestarzałych standardach są dużo ważniejsze, z tego prostego względu, że ciężej je znaleźć. Do tego przydałyby się porady w stylu "wtopiłem i kupiłem turbo niestandardowe koło - jakie mam możliwości".

Standard ISO oparty o ETRTO owszem wystarcza, ale pod warunkiem dołączenia tabelki z "tłumaczeniem" typu 20-622 = 700x20c itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...