Skocz do zawartości

[manetka] Jaką wybrać pod Shimano MF-TZ 20/21

Majsterkowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Jako, że to mój pierwszy post, chciałem się przywitać.

Na początku tego sezonu byłem zmuszony wymienić praktycznie cały zespół napędowy (wolnobieg + korba + łańcuch).

Nie jeżdżę jakoś wyczynowo, ani w trudnym terenie, ale szczególną uwagę zwracam na niezawodność sprzętu.

Do rzeczy.

Wolnobieg jaki zakupiłem to MF-TZ 20 firmy Shimano - 6-rzędowy. Do tego posiadam standardową jak na lata 2000. manetkę dźwigniową także firmy Shimano.

Ostatnio zaoszczędziłem nieco pieniędzy i planuje za nie zakupić manetkę do tylnej przerzutki. Problem jedynie polega na tym, że nie bardzo orientuję się jaka będzie dobrze współpracować. Czy warto zainwestować w lepszą (np. 8-rzędową), aby móc ją kiedyś wykorzystać? Oraz na koniec, czy lepiej jest zakupić tylko na tył, czy już cały komplet (przód + tył)?

Cena, jaką mogę przeznaczyć, to około 100zł za komplet

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi

Napisano
Czy warto zainwestować w lepszą (np. 8-rzędową), aby móc ją kiedyś wykorzystać?

Różnica pomiędzy 7 a 8 jest nie odczuwalna więc nie ma to większego sensu.

zy lepiej jest zakupić tylko na tył, czy już cały komplet (przód + tył)?

Lepiej zakupić zestaw gdyż kosztuje to mniej niż kupno każdej pojedynczo. Najlepsze dla ciebie to LINK.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Chyba zdecyduję się właśnie na nie.

Jednak mam jeszcze jedno pytanie, bo na tej samej stronie znalazłem nieco tańszy zestaw:

http://www.alerower.pl/index.php?p50,klamkomanetki-shimano-tourney-st-ef40-3-7-biegowe

I w czym on ustępuje temu podanego przez Ciebie?

Wiem, że dyszka więcej, to nie majątek, ale jednak chciałbym wiedzieć.

Pozdrawiam

Napisano

Jest to po prostu niższa grupa Shimano. Różnica w działaniu może nie będzie powalająca ale sądzę że nie ma co się wpinkalać w Tourney - gdyż jest to raczej osprzęt dla mało wymagających rowerzystów, montowany w najtańszych rowerach charakteryzujący się niską jakością wykonania. Manetki podane przeze mnie w linku są to manetki z grupy Altus/Acera - i na twoim miejscu właśnie takie bym zabrał.

Napisano

Wiadomo, że ciężko jest znaleźć 8-rzędowy wolnobieg. Szukałem z ciekawości na allegro, to trzeba mieć minimum 50zł, aby kupić coś sensownego.

A co do manetki 8. Jej zakup rozpatruje głównie dlatego, że w przyszłości będzie można ją wykorzystać, gdy np wymienię wolnobieg na kasetę.

Jednakże, można przecież używać manetki 8 na 6-wolnobiegu.

Pozdrawiam

Napisano

Tak samo można używać manetki 7 biegowej na kasecie 9 biegowej wystarczy wyregulować zakres pracy przerzutki na te biegi które nas interesują.

Napisano

pamiętaj że ciężko dostać wolnobieg na 8rz.

A tam, ciężko... (ewentualnie)

A autorowi tematu sugeruję się zastanowić, jakie ma hamulce, bo rozwiązanie z klamkomanetkami ST-EF 50 jest całkiem rozsądne (choć według mnie nie do końca ergonomiczne :voodoo:), ale jeśli w rowerze są hamulce canti, to nie ma sensu się w to pchać (albo kupić najtańsze fałki i jednak się pchać :P, ST-EF40 też nie muszą być złym rozwiązaniem, pewnie będą działały trochę gorzej od modelu wyżej, o wyglądzie nie wspomnę :wub:.

Na allegro można kupić starsze manetki Alivio na 7 biegów, rozsądnym rozwiązaniem wydają mi się też manetki obrotowe: dostępne są i Sram MRX (są także na 7 i 8 przełożeń) i Shimano SL-RS41 (też dostępne na większą ilość przełożeń).

Napisano
Tak samo można używać manetki 7 biegowej na kasecie 9 biegowej

Zgadza się, jednak gdy chcemy wykorzystać wszystkie przełożenia, to nie damy rady.

A tam, ciężko... (ewentualnie)

Wszystko by się zgadzało z 8-ką wolnobiegiem... Jednakże na kasecie jest bardziej ergonomiczniej, a co najważniejsze, jest możliwość dalszej rozbudowy (wymiana zębatek na lżejsze/mocniejsze). Nie mówię oczywiście, że w przypadku standardowego wolnobiegu, nie możemy takich operacji przeprowadzić, jednak coraz żwawiej wchodzący kasetowy standard przemawia na swoją korzyść.

Ale to w przyszłości.

A autorowi tematu sugeruję się zastanowić, jakie ma hamulce

Jeżdżę na popularnych V-kach. Nie jest to klasa Tektro czy jakaś lepsza, ale jakość ich wykonania oraz lekkość (aluminiowe) jest na tyle duża, że podczas 6 letniej ich eksploatacji wymieniałem jedynie klocki oraz linkę.

Klamki, jakie do nich posiadam, są praktycznie takie same jak standardowe modele Tektro. Sprawują się o niebo lepiej od poprzednich plastików...

Wiem, że można zakupić same manetki (bez klamek) z systemem rapid-fire, ale zależy mi jednak, aby obydwie te części znajdowały się w jednym elemencie.

Plan jest taki, że będę po kolei zakupywał części do składanego roweru, a w miarę możliwości korzystał z nich na obecnie eksploatowanym.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...