ricko11 Napisano 18 Września 2010 Napisano 18 Września 2010 Witam!! Mam nastepujacy problem z ww. korba. Posiadam w rowerze treningowym rame Giant Yukon 2008. Mufa suportu ma tam 68mm. Po zakupie ww. korby i zamontowaiu jej w rowerze zgodnie z instrukcja zauwazylem, ze po prawej stronie, tam gdzie zebatki, ramie korby jest o 2,5mm dalej od ramy niz po lewej stronie. Czuc to bylo od samego poczatku podczas jazdy i widac to po lini lancucha. Zmierzylem dokladnie i wyszla taka roznica. Lozyska suportu zamontowane tak jak kaza, czyli dwie podkladki po 2,5mm z prawej strony i jedna podkladka 2,5mm z lewej. Probowalem zostawic po jednej podkladce po kazdej ze stron bo to by zalatwilo problem ale nie pozwala na to plastikowa tuleja ktora biegnie pomiedzy lozyskami w mufie poniewaz najzwyczajniej w swiecie staje sie za dluga bez tej jednej podkladki zeby wszystko skrecic prawidlowo. Macie jakies pomysly jak to zalatwic zeby bylo dobrze?? Brak symetrii na korbie jest naprawde dla mnie wciazliwy podczas jazdy. Z gory dzieki za pomoc!!
Miecho87 Napisano 18 Września 2010 Napisano 18 Września 2010 Na brak symetrii nie zwróciłem uwagi (też mam korbę z HT2) ale, że linia łańcucha jest z d*** w tych korbach wiadomo od dawna. Niektórzy zakładają podkładki odwrotnie - 2 na lewo i 1 na prawo. Możesz też spróbować złożyć z 1 po lewej i 1 po prawej po wyciągnięciu tej plastikowej tulei, ale może być tak, że sama oś będzie za długa i nie uda Ci się założyć korby na oś. No i zawsze pozostaje opcja wykonania 2 podkładek po 1,25 mm i założeniu po jednej takiej i jednej oryginalnej na każdą stronę.
ricko11 Napisano 18 Września 2010 Autor Napisano 18 Września 2010 Zakladanie podkladek na odwrot zalatwi sprawe lancucha ale bardziej drazni mnie to uczucie podczas jazdy zwiazane z brakiem symetrii. Zeby takie jaja byly zebym musial dorabiac jakies podkladki na wlasna reke zeby bylo prosto to nie do pomyslenia!!
Miecho87 Napisano 18 Września 2010 Napisano 18 Września 2010 Nie mów mi, że czujesz te 2,5 mm różnicy bo nie uwierzę.
ricko11 Napisano 18 Września 2010 Autor Napisano 18 Września 2010 Przysiegam ze czuje i to bardzo!! Od samego poczatku cos mi nie gralo, inaczej noga mi sie jakos ukladala. Wtedy razem z korba wymienilem tez pedaly i myslalem ze to moze przez to, ale z ciekawosci zmierzylem odleglosc kazdego ramienia od ramy i wyszlo ze dobrze czulem ze cos nie jest tak. Jak nikt nic nie wymysli to bede kombinowal z ustawieniem blokow zeby to zniwelowac.
Miecho87 Napisano 19 Września 2010 Napisano 19 Września 2010 Zawsze możesz dać podkładkę pod lewy pedał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.