Skocz do zawartości

[rower] zalety poszczególnych rowerów

MMMAAACCC7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jak w temacie-moglibyście mi względem swoich doświadczeń i testów określić przewagę danych rowerów nad innymi opcjami? np sztywniak->full amor, sztywniak->amor przód, chodzi mi o to że nie mogę sięzdecydować co wziąć i czy wogóle

Napisano

Uwielbiam sztywniaki, nienawidzę pompowania amora z przodu gdy jadę na stojąco. Ale dobry, lekki amor XC, najlepiej z blokadą na manetce rozwiązuje problem, a nadgarstki są mi wdzięczne. Powiedzmy, że dobry sztywny widelec do mtb to okolice 600/500 gram, a amor 1500. Jak widzisz musisz się pogodzić z kilo masy więcej. Co do fuli to się nie wypowiadam - coś co działało by nie wywołując u mnie frustracji kosztowało by pewnie >4000 zł za ramę, a HT za 1000 jest miodne i bezawaryjne.

Napisano

Weź hardtaila. Full jest dobry tylko do jazdy w ciężkim terenie, a ty często jeździsz po szosie. Tam ciężki full będzie zwyczajnie nieporęczny.

Napisano

Ale to też zależy jak traktujesz jazdę po asfalcie. Jeżeli są to dojazdy w ciężki teren to co zrobić. Mam fulla jakiego mam, bez wielkich technologii, pompuje według ścigantów niemiłosiernie, a ja nim jeżdżę po asfalcie jak jest konieczność i nie narzekam. Prawdą jest, że nie ma roweru w pełni absolutnie uniwersalnego - zawsze trzeba iść na jakiś kompromis.

Napisano

szosą jeżdżę na długie dystanse pow 40km, a w teren żeby po prostu poszaleć i się wyżyć po szkole, podbić adrenalinę ale po takiej jeździe bolą nogi i ręce od tych drgań i w tym tkwi problem żeby tego uniknąć (mam do dyspozycji pełnorolniczy teren-błoto, rozryte drogi, wyłożone kamieniami z pola to standard, do tego znaczne podjazdy...)

Napisano

jeśli rower ma służyć do rekreacyjnej jazdy to tylko full z racji wygody

:D No chyba nie :)

Raczej odwrotnie, do rekreacyjnej jazdy nie potrzebuje skomplikowanego i ciężkiego fulla, bo wystarczy mu dobry hardtail :)

Napisano

jeśli rekreacja to wygoda = full, a ciężki full ? to chyba makrokesz

przesiadłem się z 11 kg HT na 12 kg fulla i nigdy bym nie wrócił do HT

a skoro ktoś sporadycznie korzysta z roweru to właśnie dzięki fullowi może oszczędzić

obolałego kręgosłupa i obitego tyłka tak ja pojmuję rekreację

Napisano

Co biker to inne preferencje :thumbsup:

Ja na swoim fullu robie asfaltowe trasy po 100km, czasem pojadę maraton, choć głównie katuje go po górach z kamieniami na trasie wielkości telewizorów. Rower uniwersalny :) Polecam.

Z przodu u-turn, z tyłu platforma i można zarówno po bułki jak i do parku i w poważne góry. Ja bym nie przekreślał fulla. Rok temu jak zobaczyłem na swoje statystyki to okazało się że dojazdówek asfaltowych miałem więcej niż samych tras w terenie, i żyję. Mimo iż mam "skomplikowanego" fulla, cokolwiek to znaczy.

Lekki rower to bym składał jakbym się szarpał na maratonach na całego, i miał szansę na wygranie.

Po co ujmować rowerowi możliwości kosztem wagi skoro głównie ma być do zabawy? Wycieczka z kumplem potrwa zamiast 4h, 3,51? :)

Napisano

może należałoby postawić jak zwykle sakramentalne pytanie ILE miałoby to cudo maksymalnie kosztować. bo wg mnie to jest gadanie o niczym.

Napisano

powiem tak-fulla już nie chcę, jechałem na qmpla fullu, ustawił wszystko pod moją wagę itp itd etc i ten rower nie podszedł mi jakoś (uczucie falowania, płynięcia, dziwne wybijania itp)

więc zostaje kwestia amorka do przodu...

jeżdżę rekreacyjnie w porównaniu do 90% forumowioczów, a dla wszystkich znajomych jestem "pro", choć się tak nie czuję ;)

Napisano

chyba przesadziłeś z mniemaniem, że 90% forumowiczów to "wycinaki" :-). Chęć jeżdżenia na dobrym sprzęcie czy w wypaśnych ciuchach nie musi oznaczać ambicji bycia profi. Dla wielu z nas liczy się bowiem komfort i wygoda, a nie da się ukryć, że wiele rozwiązań zbliżonych do profesjonalnych - choć oczywiście nie zawsze - podnosi przyjemność jazdy także rekreacyjnej... Więc jeśli tylko pozwala "siła nabywcza", pakujemy kasę w coraz lepszy szpej rowerowy :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...