802220540 Napisano 18 Września 2010 Napisano 18 Września 2010 Witam serdecznie! Ostatnio, z przyczyn mi niewiadomych, powrocilem do starego hobby - smigania na rowerze. W ogole nie wiem jak moglem zaprzestac jezdzic. Ale stalo sie, szkola, silownia, komputer, samochod .. bla bla bla. Nie wazne. Odkopalem swoj stary rower "komunijny" i przejechalem nim pare kilometrow po niewielkich gorkach, wyzynach, ale w wiekszoscic czasu poruszalem sie po miescie. Mam zamiar podejmowac sie coraz to ciekawszych ekspedycji rowerowych i wlasnie tutaj zaiskrzyla mysl, zeby kupic nowy rower. Przymierzam sie do tego juz od jakichs 3 tygodni. Poszperalem troche w google, znalazlem kilka odpowiedzi na moje pytania tj. jaki rower chce kupic. Jednym z pytan bylo : Full czy HT, i tutaj z pomoca otworzyla sie strona tego forum a mianowicie: http://www.forumrowerowe.org/topic/33276-rower-full-czy-hardtail/ , przeczytalem chyba 13 stron tego tematu.. pozniej bylo tylko powtarzanie tego samego wkolo :x , nie wazne. Waze 97 kg mam 189 cm wzrostu i czaje sie, zeby kupic jakiegos uzywanego fulla. Jak na razie moje preferencje dotyczace jazdy nie sa zbyt ekstremalne, ale nie bede toczyl sie jak babcia w niedziele do kosciola, wiec jesli chodzi o rame, mysle , ze 19-20". Znalazlem cos takiego na allegro, i jesli mnie ktos pozytywnie nastawi postaram sie wygrac ta aukcje: http://allegro.pl/haibike-full-fox-magura-xt-scott-trek-od1zl-bcm-i1219762526.html Nie jestem pewny co do skoku amortyzatora, tzn. nie ukrywam, ale chcialbym cos ok. 120mm. Z tego co wyczytalem to lepiej miec cos o wiekszym skoku by zwiekszyc komfort podczas jazdy w grozniejszym terenie. Aha, teraz planuje co weekend wyjezdzac gdzies w okolice Warszawy, chyba, ze w tym samym promieniu (od Bialej Podlaskiej) w innym miejscu znalazlbym "fajniejsze" miejsca do jazdy.. ale o tym pozniej. Na razie chce kupic rower Pozdrawiam , i mam nadzieje , ze nie zlamalem regulaminu piszac tak dlugi post :x
Schwefel Napisano 18 Września 2010 Napisano 18 Września 2010 To jest świetny sprzęt jak na start ale rama jest za mała. Powinno być 20-21". Co do skoku amora to celuj w okolice 120-140mm do jazdy typowo turystycznej. Ile możesz wydać na rower?
802220540 Napisano 18 Września 2010 Autor Napisano 18 Września 2010 Mam do wydania 4000 zl napalilem sie tez na http://allegro.pl/show_item.php?item=1233325305 .. Troche mnie koles chyba robi w wala, albo mi sie wydaje. Wiem, ze aukcja jest juz zakonczona, bralem w niej udzial, i maks. dalem 4050zl z tym, ze "osoba" ktora wygrala aukcje zaproponowala nie wiem jaka cene... ale kiedy zobaczylem pierszy raz ten rower oferta wynosila 2900 zl ..bylo 2 dni do konca aukcji. Napisalem do sprzedajacego, ze interesuje mnie ten rower ale pieniadze bede mogl wplacic dopiero 4-go pazdziernika, gdyz jestem teraz w Szwecji i przelewy bede mogl robic dopiero po powrocie. Sprzedawca odpisal mi na maila o jakiejs 20:50 ,ze spoko, jak wygram aukcje, poczeka do 4-go. Tego samego wieczoru zobaczylem, ze cena podskoczyla do 2950 zl przez innego uzytkownika allegro. W sumie myslalem, ze spoko, dal pewnie 3k. Dam przed koncem aukcji(wypadala nastepnego dnia) 3500 i mialbym , chyba, dobry rower. Przed koncem aukcji wrzucam swoje 3500-jestem nadal przebity przez tego uzytkownika, daje 3800-to samo , dalem 4050 i to byla moja ostatnia propozycja , ale nadal bylem 2. A teraz sprzedawca pisze do mnie z propozycja sprzedazy tego roweru.. Mysle, ze mial kogos do podbicia ceny.. ale w sumie nie boli mnie to tak bardzo, bo w Polsce tak sie dzieje.. Ale nie jestem pewny czy brac ten rower za 4000zl, troche stracilem poprostu zaufanie do sprzedawcy Tak czy owak czekam na jakies fajne propozycje naprawdę 19 dla mnie to za malo ? Czytalem tutaj na forum, ze sporo uzytkownikow mojego wzrostu jezdzi na 19". Z kalkulatora wychodzi mi jakies 19.5 niby, wiec nie wiem czy bedzie to az tak duza roznica. Prosze o podpowiedzi, bo nie wiem czy angazowac sie w cokolwiek z 19" :x Lekka pomylka, wychodzi mi jakies 20.5 cala nie wiem czy dobrze mierzylem, ale wyszlo mi, ze dlugosc nogi wynosi 92cm. Tak czy owak, powielam pytanie, czy 19" to naprawdę malo ?
Schwefel Napisano 18 Września 2010 Napisano 18 Września 2010 naprawdę za mało i dobrze ci wyszło. 19" to ja przy wzroście 185cm bym nie kupił, chyba że jakąś z długą górną rurą. Co do tego sprzedawcy to się nie ma co dziwić. Handlował już na tym forum i oszukał wiele osób. Zdecydowanie odradzam kupować u niego czegokolwiek. Scenariusz był praktycznie taki sam jak opisujesz, czyli podbijanie ceny. Już nie mówiąc o tym, że kłamie w opisie. Nie ma chyba gorszej dwupółki niż ta od Speca, a Spec bez Braina to dla mnie nie Spec tylko zwykły Horst jakich wiele na rynku.
802220540 Napisano 18 Września 2010 Autor Napisano 18 Września 2010 naprawdę za mało i dobrze ci wyszło. 19" to ja przy wzroście 185cm bym nie kupił, chyba że jakąś z długą górną rurą. Co do tego sprzedawcy to się nie ma co dziwić. Handlował już na tym forum i oszukał wiele osób. Zdecydowanie odradzam kupować u niego czegokolwiek. Scenariusz był praktycznie taki sam jak opisujesz, czyli podbijanie ceny. Już nie mówiąc o tym, że kłamie w opisie. Nie ma chyba gorszej dwupółki niż ta od Speca, a Spec bez Braina to dla mnie nie Spec tylko zwykły Horst jakich wiele na rynku. Uff.. dobrze, ze jednak go nie kupilem.. Ale tak to jest.. spodobal mi sie z wygladu, uwierzylem jak male dziecko w to co napisal na aukcji i pomyslalem, ze warto. Jak zwykle, przyjde lekko pozno. Na szczescie, a moze i nie, jestem w punkcie wyjscia Przefiltrowalem allegro i znalazlem: Radon Stage : http://allegro.pl/radon-stage-i1220023149.html Cannondale Rize Three: http://allegro.pl/cannondale-rize-three-rp23-talas-x9-12-4kg-i1219075221.html Ten drugi jest jednak troche drozszy..albo nawet duzo drozszy, ale moglbym ostatecznie wziac cos takiego pod uwage..
802220540 Napisano 19 Września 2010 Autor Napisano 19 Września 2010 Moglby ktos zerknac w te linki i podpowiedziec mi conieco ?
Schwefel Napisano 20 Września 2010 Napisano 20 Września 2010 Najlepiej to jakbyś kupił Radona z gratami i amorem z Cannona ale tak się nie da. Radon ma Horsta = lepsza praca zawieszenia i to jego bym wybrał. Choć jak ci się nie spieszy z zakupem to warto poczekać bo jesień/zima to czas przecen i może znajdziesz coś ciekawego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.