Skocz do zawartości

[rower]Full Hibike Impact - warto ?

802220540

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie! Ostatnio, z przyczyn mi niewiadomych, powrocilem do starego hobby - smigania na rowerze. W ogole nie wiem jak moglem zaprzestac jezdzic. Ale stalo sie, szkola, silownia, komputer, samochod .. bla bla bla. Nie wazne. Odkopalem swoj stary rower "komunijny" i przejechalem nim pare kilometrow po niewielkich gorkach, wyzynach, ale w wiekszoscic czasu poruszalem sie po miescie. Mam zamiar podejmowac sie coraz to ciekawszych ekspedycji rowerowych i wlasnie tutaj zaiskrzyla mysl, zeby kupic nowy rower. Przymierzam sie do tego juz od jakichs 3 tygodni. Poszperalem troche w google, znalazlem kilka odpowiedzi na moje pytania tj. jaki rower chce kupic. Jednym z pytan bylo : Full czy HT, i tutaj z pomoca otworzyla sie strona tego forum a mianowicie: http://www.forumrowerowe.org/topic/33276-rower-full-czy-hardtail/ , przeczytalem chyba 13 stron tego tematu.. pozniej bylo tylko powtarzanie tego samego wkolo :x , nie wazne.

Waze 97 kg mam 189 cm wzrostu i czaje sie, zeby kupic jakiegos uzywanego fulla. Jak na razie moje preferencje dotyczace jazdy nie sa zbyt ekstremalne, ale nie bede toczyl sie jak babcia w niedziele do kosciola, wiec jesli chodzi o rame, mysle , ze 19-20". Znalazlem cos takiego na allegro, i jesli mnie ktos pozytywnie nastawi postaram sie wygrac ta aukcje: http://allegro.pl/haibike-full-fox-magura-xt-scott-trek-od1zl-bcm-i1219762526.html Nie jestem pewny co do skoku amortyzatora, tzn. nie ukrywam, ale chcialbym cos ok. 120mm. Z tego co wyczytalem to lepiej miec cos o wiekszym skoku by zwiekszyc komfort podczas jazdy w grozniejszym terenie.

Aha, teraz planuje co weekend wyjezdzac gdzies w okolice Warszawy, chyba, ze w tym samym promieniu (od Bialej Podlaskiej) w innym miejscu znalazlbym "fajniejsze" miejsca do jazdy.. ale o tym pozniej. Na razie chce kupic rower :P

Pozdrawiam , i mam nadzieje , ze nie zlamalem regulaminu piszac tak dlugi post :x

Napisano

Mam do wydania 4000 zl napalilem sie tez na http://allegro.pl/show_item.php?item=1233325305 .. Troche mnie koles chyba robi w wala, albo mi sie wydaje. Wiem, ze aukcja jest juz zakonczona, bralem w niej udzial, i maks. dalem 4050zl z tym, ze "osoba" ktora wygrala aukcje zaproponowala nie wiem jaka cene... ale kiedy zobaczylem pierszy raz ten rower oferta wynosila 2900 zl ..bylo 2 dni do konca aukcji. Napisalem do sprzedajacego, ze interesuje mnie ten rower ale pieniadze bede mogl wplacic dopiero 4-go pazdziernika, gdyz jestem teraz w Szwecji i przelewy bede mogl robic dopiero po powrocie. Sprzedawca odpisal mi na maila o jakiejs 20:50 ,ze spoko, jak wygram aukcje, poczeka do 4-go. Tego samego wieczoru zobaczylem, ze cena podskoczyla do 2950 zl przez innego uzytkownika allegro. W sumie myslalem, ze spoko, dal pewnie 3k. Dam przed koncem aukcji(wypadala nastepnego dnia) 3500 i mialbym , chyba, dobry rower. Przed koncem aukcji wrzucam swoje 3500-jestem nadal przebity przez tego uzytkownika, daje 3800-to samo , dalem 4050 i to byla moja ostatnia propozycja , ale nadal bylem 2. A teraz sprzedawca pisze do mnie z propozycja sprzedazy tego roweru.. Mysle, ze mial kogos do podbicia ceny.. ale w sumie nie boli mnie to tak bardzo, bo w Polsce tak sie dzieje.. Ale nie jestem pewny czy brac ten rower za 4000zl, troche stracilem poprostu zaufanie do sprzedawcy :P

Tak czy owak czekam na jakies fajne propozycje :thanks: naprawdę 19 dla mnie to za malo ? Czytalem tutaj na forum, ze sporo uzytkownikow mojego wzrostu jezdzi na 19". Z kalkulatora wychodzi mi jakies 19.5 niby, wiec nie wiem czy bedzie to az tak duza roznica. Prosze o podpowiedzi, bo nie wiem czy angazowac sie w cokolwiek z 19" :x

Lekka pomylka, wychodzi mi jakies 20.5 cala :P nie wiem czy dobrze mierzylem, ale wyszlo mi, ze dlugosc nogi wynosi 92cm. Tak czy owak, powielam pytanie, czy 19" to naprawdę malo ?

Napisano

naprawdę za mało i dobrze ci wyszło. 19" to ja przy wzroście 185cm bym nie kupił, chyba że jakąś z długą górną rurą.

Co do tego sprzedawcy to się nie ma co dziwić. Handlował już na tym forum i oszukał wiele osób. Zdecydowanie odradzam kupować u niego czegokolwiek. Scenariusz był praktycznie taki sam jak opisujesz, czyli podbijanie ceny.

Już nie mówiąc o tym, że kłamie w opisie. Nie ma chyba gorszej dwupółki niż ta od Speca, a Spec bez Braina to dla mnie nie Spec tylko zwykły Horst jakich wiele na rynku.

Napisano

naprawdę za mało i dobrze ci wyszło. 19" to ja przy wzroście 185cm bym nie kupił, chyba że jakąś z długą górną rurą.

Co do tego sprzedawcy to się nie ma co dziwić. Handlował już na tym forum i oszukał wiele osób. Zdecydowanie odradzam kupować u niego czegokolwiek. Scenariusz był praktycznie taki sam jak opisujesz, czyli podbijanie ceny.

Już nie mówiąc o tym, że kłamie w opisie. Nie ma chyba gorszej dwupółki niż ta od Speca, a Spec bez Braina to dla mnie nie Spec tylko zwykły Horst jakich wiele na rynku.

Uff.. dobrze, ze jednak go nie kupilem.. Ale tak to jest.. spodobal mi sie z wygladu, uwierzylem jak male dziecko w to co napisal na aukcji i pomyslalem, ze warto.

Jak zwykle, przyjde lekko pozno. Na szczescie, a moze i nie, jestem w punkcie wyjscia :)

Przefiltrowalem allegro i znalazlem:

Radon Stage :

http://allegro.pl/radon-stage-i1220023149.html

Cannondale Rize Three:

http://allegro.pl/cannondale-rize-three-rp23-talas-x9-12-4kg-i1219075221.html

Ten drugi jest jednak troche drozszy..albo nawet duzo drozszy, ale moglbym ostatecznie wziac cos takiego pod uwage..

Napisano

Najlepiej to jakbyś kupił Radona z gratami i amorem z Cannona ale tak się nie da. Radon ma Horsta = lepsza praca zawieszenia i to jego bym wybrał.

Choć jak ci się nie spieszy z zakupem to warto poczekać bo jesień/zima to czas przecen i może znajdziesz coś ciekawego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...