Warthog Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Witam, Pisałem już w innym temacie o problemie z korbą. Z bólem stwierdziłem, że chyba będę musiał ją wymienić, gdyż nie mam pojęcia gdzie w moim mieście mogliby mi to zrobić od ręki. W związku z tym myślę o zakupie korby SLX, początkowo myślałem, że na tym się skończy, ale jak się tak zastanawiam to łańcuch z kasetą mają już jakieś 3kkm i niektóre ząbki na mniejszych zębatkach są już ostrzejsze od pozostałych. Z wielkim bólem dochodzę więc do wniosku, że warto byłoby wymienić i te komponenty, aby nie męczyć nimi nowej korby. Tutaj mam większy dylemat, bo nie wiem co kupić. Jeśli chodzi o kasetę to zastanawiałem się między SLX, a XT, a co do łańcucha to już sam nie wiem. Zależy mi na korzystnym współczynniku cena/jakość. Nie zamierzam zbytnio oszczędzać na jakości, ale trochę mnie ten wydatek zaskoczył Będę wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia, bo muszę to zamówić najpóźniej jutro. Jeśli ktoś zna sklep, gdzie mogę zamówić to wszystko + niezbędne narzędzia (bacik, klucze do HII, klucz do kasety i może miernik łańcucha) to linki mile widziane, bo szukałem i nigdzie nie mają wszystkiego co potrzebuję (w przystępnej cenie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Przy takim zamówieniu, chyba 8 zł więcej za przesyłkę nie stanowi wielkiego problemu? Możesz kupić w dwóch sklepach Tu masz sklep, w którym kupuję (jeśli nie ma w stacjonarnym sklepie): http://www.cyklotur.com/czesci_naped,0.html Kasetę brałbym XT, korbę SLX a łańcuch cienki do napędu 10-rzędowego Różnica w cenie między łańcuchami XT i SLX to parę złotych, więc bierz, co chcesz Najlepiej kupić od razu 3 i wymieniać co jakiś czas. ALe o tym poczytasz na wieeeelu stronach rowerowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warthog Napisano 18 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Jasne, te parę złotych to nie majątek, myślałem, że może ktoś zna lepiej zaopatrzone sklepy Co do napędu to w moim przypadku będzie to 9-rzędowy Co do łańcucha to zastanawiałem się też nad KNC czy Wippermannem. Jest sens ? Tutaj zdjęcia kasety... może jednak nie jest wcale zajechana ? http://img413.imageshack.us/gal.php?g=p1010871l.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Nie jest taka zła. Mi starcza na dużo więcej niż 3 000 km. Kup korbę i zobaczysz, jak będzie działać. Tylko pamiętaj, żeby nie mieszać shimano dyna-sys ze starszymi podzespołami. Jak kupisz korbę dyna-sys SLX może nie działać w 100% poprawnie, najlepiej wbij na google.com "shimano dyna-sys" i poczytaj sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 W takim razie czym sie różni kaseta XT od SLX? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warthog Napisano 18 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2010 O Dyna-Sys czytałem już wcześniej i stwierdziłem, że mi obecna modulacja przełożeń wystarcza Co do różnic między XT - SLX to sam bym chętnie o nich usłyszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Praktycznie nie ma żadnych różnic. W XT można chyba wymieniać wszystkie zębatki, w SLX tylko dwie ostatne są osobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 W XT masz wszystkie koła zębate na aluminiowym pająku, dzięki temu można ją bez obaw dawać na aluminiowy bębenek piasty, a SLX ma tylko 3 największe na pająku. Jak nie masz aluminiowego bębenka i nie chcesz na maksa lajtować to bierz SLX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Czyli lepiej dopłacać do XT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 A ja prowokacyjnie zapytam, dlaczego nie kupisz zwykłej kasety hg50 deore? Jeżeli nie masz aluminiowego bębenka piasty, a dodatkowe 100g nie stanowi dla Ciebie problemu to sugerowałbym przemyśleć tą propozycję, w stosunku do xt zaoszczędzisz pewnie ze 100zł. Moim zdaniem kaseta to jeden z niewielu elementów w rowerze, gdzie nie ma dużych róznic pomiędzy grupami (trwałość, kultura pracy). Jeszcze mam uwagę odnośnie kupna miernika zużycia łańcucha. Ja używam do tego celu zwykłej suwmiarki. W precyzyjny sposób można zmierzyć jak bardzo łańcuch się rozciągnął, kiedy go zmienić na nowy aby nie niszczył koronek. Jeżeli majsterkujesz trochę to suwmiarka przydać się może do jedzcze innych czynności przy rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 W XT masz wszystkie koła zębate na aluminiowym pająku, dzięki temu można ją bez obaw dawać na aluminiowy bębenek piasty, a SLX ma tylko 3 największe na pająku. Jak nie masz aluminiowego bębenka i nie chcesz na maksa lajtować to bierz SLX Yyy? Trzy są na STAŁE przymocowane do pająka, a reszta nakładana... SLX ma aluminiowy pająk. Poza tym różnica w wadze to 15 gramów A ja prowokacyjnie zapytam, dlaczego nie kupisz zwykłej kasety hg50 deore? Zależy czego się oczekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Co do łańcucha to polecam Wippermann Connex. Ja mam model 908 i jestem bardzo zadowolony. Składając rower kupiłem lekko używaną korbę jak i kasetę - do tego nowy Connex 908 i przez rok żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 19 Września 2010 Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Yyy? Trzy są na STAŁE przymocowane do pająka, a reszta nakładana... SLX ma aluminiowy pająk. Poza tym różnica w wadze to 15 gramów EOT, wiadomo o co chodzi Tutaj jeszcze podglądowe zdjęcia: SLX XT XT_2 @stefan2810 Czy lepiej dopłacać do XT... Jak masz nieograniczone fundusze to bym dopłacił, ale jak bębenek nie jest aluminiowy to bym się zastanawiał pomiędzy SLX, a jak ktoś zaproponował - Deore. Na obu na pewno bardzo dużo przejedziesz. Różnica objawia się w wadze (57g na korzyść SLX) oraz w SLX można zauważyć różne odcienie koronek. Nie mogłem znaleźć dokładnego info, ale na aukcjach czasem piszą, że w SLX w porównaniu do Deore masz 6 mniejszych koronek chromowanych, a reszta w obu jest niklowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warthog Napisano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2010 No dobrze, sporo się oczytałem już o kasetach, chociaż dalej nie jestem pewien którą wybrać, ale zaczynam dostrzegać miedzy nimi różnice i myślę poważniej o SLX, a co z łańcuchem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Co w końcu wyszło z tym Dyna Sys bo co forum i serwis to inne opinie. Mam w planach zakupienie kasety Ultegry 11-28 10s z łańcuchem HG94 i prawą manetką Dyna Sys XT, w zestawie będzie kobra XT pod napęd 9 rzędowy. Czy łańcuch HG94 będzie się gryzł z korbą XT ?? Bo według mnie nie choć zdania są podzielone, a ja zostałem wygłupiono i wmawia się, że cały napęd musi być 10s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Według teorii będzie ok, ale wiadomo - najlepiej znaleźć kogoś kto taką kombinację wypróbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 1 Października 2010 Udostępnij Napisano 1 Października 2010 jesli chcesz jeszcze zaoszczedzic pare zl to mozesz kupic zamiast slxa, korbe deore ze zintegrowana osia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.