Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Elixir CR

Waler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam maly problem (chyba) z Avid Elixir CR. Sa to nowe hamulce (1 raz jezdzone, rower byl nie uzywany - nowka sztuka). Chodzi o to ze zeby zahamowac przednim hamulcem, wystarczy ledwo dotknac klamke i juz sie czuje ze hamuje, tym czasem by zahamowac tylnim trzeba w to wlozyc troszeczke ''uczucia'' :D . Nie wiem czy jest to spowodowane ze tylni klocek zazwyczaj szybicej sie zuzywa, no ale to byly pierwsze kilometry.

Z gory dzieki za odp.

PS, czy same klocki powinno sie jakos czyscic? Po jazdzie w ciezkim terenie zaczely strasznie trzec, tak jakby od brudu.

Ustaw regulację Pad Contact (czerwone pokrętło) tak samo w obu hamulcach.

Jak hamulec słabiej hamuje to kręcenie czerwony pokretłem nic nie zmieni. Ono reguluje skok jałowy hamulca.

Tutaj Kolega Andrew najlepiej to wytłumaczył:

"Pomyliłeś się, ale nie tak do końca. Otóż jeżeli mamy za dużo płynu w układzie, po podczas wkręcania tego pokrętła zmniejsza się przestrzeń w której pływa płyn. Przez to następuje wzrost ciśnienia i stałe, lekkie wysunięcie tłoków. Czyli nie dość, że skracamy skok jałowy w klamce, to jeszcze przybliżamy klocki - skok drastycznie maleje, klamka mocno się utwardza, a uszczelka na tłoczku dostaje w D. aż miło."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...