Skocz do zawartości

[Korba] Złamany gwint w korbie (korba-pedał)

Warthog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Wygląda na to, że musiałem ostatnio nie dość mocno dokręcić pedał i zajechałem gwint korby (lewe ramię, ten w który wkręca się pedał).

Nie jestem pewien jakie są moje opcje. Dodatkowym problemem jest to, że roweru potrzebuję na Skandię w Rzeszowie, a pn-pt jestem na wyjeździe.

Ktoś ma pomysł co mogę zrobić ?

Dzięki wielkie za wszelką pomoc.

Korba to Shimano FC-M532 Deore na Hollowtech II.

Hmm.... powiem szczerze, że nie widziałem nadziei i byłem już nastawiony na wymianę korby.

Nie zbyt znam się na rzeczy... tulejowanie... chodzi pewnie o rozwiercenie otworu i wspawanie tulei ? Gdzie zrobią mi coś takiego ?

Nie trzeba nic spawać.Musisz się udać do slusarza który rozwierci większy otwór i go nagwintuje.Potem potrzebny będzie tokarz który wytoczy odpowiedni reduktor.Pozdro.

Jak się nad tym zastanawiam, nie wiem czy nie kupię nowej.

Po pierwsze mieszkam w niewielkim mieście i nie mam pojęcia gdzie/czy tu znajdę tokarza i ślusarza, którzy podejmą się takiej roboty i to jutro.

Po drugie obawiam się trochę osłabienia całej konstrukcji.

Jeśli wymieniałbym korbę np. na SLXa (http://allegro.pl/korba-shimano-slx-fc-m660-44t-175mm-klucz-tl-fc16-i1228996445.html), czy jest coś konkretnego na co warto zwrócić uwagę, czy długość mufy itd. będą takie same ?

A... no i jeszcze jedno, przy wymianie korby nie powinno być mam nadzieję problemu z łańcuchem (a co za tym idzie kasetą), prawda ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...