Skocz do zawartości

[rama] Scott Adventure czy Giant Track dla sakwiarza

emesik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Planuję od podstaw poskładać rower do dalekich wypraw z sakwami. Jako bazę chcę kupić używaną ramę MTB 26" CroMo przyzwoitej klasy ze sztywnym widelcem. Na razie mam dwa typy:

• Scott Adventure - klasyka, łatwo dostępna na Allegro w pełnej gamie rozmiarów i kolorów. W zasadzie brałbym w ciemno, gdyby nie...
  • Giant Track - nie mogę o nim znaleźć informacji w sieci. Wygląda na rocznik 1990 albo i starszy. Wyposażony jest w dość masywny widelec z dwoma parami "oczek", co ułatwiłoby montaż bagażnika, dało szanse na jego przełożenie w razie awarii, no i w ogóle wzbudza zaufanie :)Przykład tutaj.

Czy ktoś zna obie te ramy i mógłby coś doradzić? Namiary na dane techniczne tego Gianta też będą mile widziane :(

Ew. sugestie co do innej ramy też chętnie wysłucham.

Napisano

Przyznać muszę, że trochę nie kumam po co Tobie na dalekie wyprawy rower z sakwami MTB 26''

i to na takich oponach jak ten przytoczony przez Ciebie Giant Track (no chyba, że chcesz wywalić wszystko i zostawić tylko ramę)?

Nie lepiej rozejrzeć się za jakimś trekingiem 28'' i do tego jakieś fajne opony np. Maxxis Detonator?

No chyba że te dalekie wyprawy to w jakimś górzystym terenie? Jeśli do tego z sakwami to pełen szacun. Ramę Cro-Mo na dalekie trasy to polecam jak najbardziej.

Napisano

Jak najbardziej planuję wyprawy terenowe, w tym po górach. A koła 26" mają jeszcze tą zaletę, że są standardem na całym świecie i wszędzie można dostać części zamienne. Z 28" już nie jest tak łatwo.

Z roweru z allegro z założenia wywalam osprzęt. Interesuje mnie tylko rama, widelec, ew. kierownica.

Napisano

Jeśli myślisz o dalekich wyprawach w trudnym terenie to zobacz między innymi taką stronę.

http://www.ridingthespine.com/

Zawszę gdy zajrzę to mój podziw rośnie.

Sprzęt który stosują mocno odstaje od typowej turystyki rowerowej z sakwami, ale sądząc po filmach sprawdza się doskonale.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...