emesik Napisano 17 Września 2010 Napisano 17 Września 2010 Hej, Planuję od podstaw poskładać rower do dalekich wypraw z sakwami. Jako bazę chcę kupić używaną ramę MTB 26" CroMo przyzwoitej klasy ze sztywnym widelcem. Na razie mam dwa typy: Scott Adventure - klasyka, łatwo dostępna na Allegro w pełnej gamie rozmiarów i kolorów. W zasadzie brałbym w ciemno, gdyby nie... Giant Track - nie mogę o nim znaleźć informacji w sieci. Wygląda na rocznik 1990 albo i starszy. Wyposażony jest w dość masywny widelec z dwoma parami "oczek", co ułatwiłoby montaż bagażnika, dało szanse na jego przełożenie w razie awarii, no i w ogóle wzbudza zaufanie Przykład tutaj. Czy ktoś zna obie te ramy i mógłby coś doradzić? Namiary na dane techniczne tego Gianta też będą mile widziane Ew. sugestie co do innej ramy też chętnie wysłucham.
nixon Napisano 18 Września 2010 Napisano 18 Września 2010 Przyznać muszę, że trochę nie kumam po co Tobie na dalekie wyprawy rower z sakwami MTB 26'' i to na takich oponach jak ten przytoczony przez Ciebie Giant Track (no chyba, że chcesz wywalić wszystko i zostawić tylko ramę)? Nie lepiej rozejrzeć się za jakimś trekingiem 28'' i do tego jakieś fajne opony np. Maxxis Detonator? No chyba że te dalekie wyprawy to w jakimś górzystym terenie? Jeśli do tego z sakwami to pełen szacun. Ramę Cro-Mo na dalekie trasy to polecam jak najbardziej.
emesik Napisano 18 Września 2010 Autor Napisano 18 Września 2010 Jak najbardziej planuję wyprawy terenowe, w tym po górach. A koła 26" mają jeszcze tą zaletę, że są standardem na całym świecie i wszędzie można dostać części zamienne. Z 28" już nie jest tak łatwo. Z roweru z allegro z założenia wywalam osprzęt. Interesuje mnie tylko rama, widelec, ew. kierownica.
mtths Napisano 19 Września 2010 Napisano 19 Września 2010 Jeśli myślisz o dalekich wyprawach w trudnym terenie to zobacz między innymi taką stronę. http://www.ridingthespine.com/ Zawszę gdy zajrzę to mój podziw rośnie. Sprzęt który stosują mocno odstaje od typowej turystyki rowerowej z sakwami, ale sądząc po filmach sprawdza się doskonale.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.