TomiDNB Napisano 15 Września 2010 Napisano 15 Września 2010 Cześć Mam problem z wyborem roweru do 2000zł, nie wiem czy szukać roweru z tarczówkami czy v-brake`ami. Czy słabe hydrauliki są lepsze od średnich mechanicznych? a czy one z kolei są lepsze od dobrych v-brakeów? Rower miałby służyć do intensywnej jazdy po lesie. Dzięki za pomoc
bender999 Napisano 15 Września 2010 Napisano 15 Września 2010 jeśli intensywna to raczej tarcze np jakieś mechaniki Avid BB5 chyba ze jest tam sucho to V-ki Avid sd7
TomiDNB Napisano 16 Września 2010 Autor Napisano 16 Września 2010 To znaczy, że hydrauliki odpadają w rowerach do 2000zł?
Grand231 Napisano 16 Września 2010 Napisano 16 Września 2010 To znaczy, że hydrauliki odpadają w rowerach do 2000zł? Skąd takie głupie stwierdzenie - jak najbardziej się nadają, w takim rowerze za hamulce możesz zapłacić ok 500 zł/zestaw, w takiej cenie dorwiesz Deore M595 bądź używane Deore XT na allegro. Jeżeli już chcesz v-ki to najlepiej będą się spisywały gdy jest sucho, tarczówki hydrauliczne zdadzą test w każdych warunkach.
TomiDNB Napisano 16 Września 2010 Autor Napisano 16 Września 2010 Skąd takie głupie stwierdzenie - jak najbardziej się nadają, w takim rowerze za hamulce możesz zapłacić ok 500 zł/zestaw, w takiej cenie dorwiesz Deore M595 bądź używane Deore XT na allegro. Jeżeli już chcesz v-ki to najlepiej będą się spisywały gdy jest sucho, tarczówki hydrauliczne zdadzą test w każdych warunkach. Miałem trochę co innego na myśli, chcę kupić rower do 2000zł i nie bardzo wiem na jakie hamulce w takim rowerze mogę liczyć, a nie że osobno hamulce do roweru wartego 2000zł. Więc jak myślicie w rowerze w takiej cenie nie przejadę się na hydraulikach, bądź mechanicznych tarczach?
Mod Team sznib Napisano 16 Września 2010 Mod Team Napisano 16 Września 2010 Zależy czy jeździsz w błocie... Sam mam hydrauliki Deore/Lx, ostatnio zmieniłem klocki na metaliczne XTR-y i teraz hamulce mają powera i bardzo dobrą modulację. Sporo lepiej działają niż na żywicznych, które standardowo dają. Ale komplet klocków na jedno koło to 50-60pln. Tak więc weź pod uwagę to że hamulce tarczowe są sporo droższe w utrzymaniu niż v-ki.
spootnick Napisano 16 Września 2010 Napisano 16 Września 2010 Według mnie możesz spokojnie dostać sensowne tarczówki w rowerze do 2k. Tarcze w ekstremalnych warunkach bywają gorsze od V (ostatni MTB Marathon w Krakowie i Rabce). Inna sprawa że w takich warunkach się raczej nie jeździ rekreacyjnie.
Grand231 Napisano 16 Września 2010 Napisano 16 Września 2010 Sam mam hydrauliki Deore/Lx, ostatnio zmieniłem klocki na metaliczne XTR-y Sam planuje taką zmianę bo żywot moich standardowych klocków żywicznych zbliża się ku końcowi, stąd moje pytanie jakich tarcz używasz do tych metalików i czy to prawda że aby poprawie działały wpierw wymagają dobrego rozgrzania - podczas gdy są nie rozgrzane tracą na swoich właściwościach?.
Mod Team sznib Napisano 16 Września 2010 Mod Team Napisano 16 Września 2010 Tarcze mam Accenta 180ki, takie jak te: http://allegro.pl/k2-tarcza-accent-freezer-7-k2-i1194712185.html Klocki założyłem (przód), pojechałem na dotarcie. Już na świeżo siła była dość duża, po przejechaniu ok. 2 km z lekko wciśniętą klamką hamulec był już dotarty. Bez problemu blokuję koło jednym palcem, siła jest b. duża i po dotarciu działa cały czas tak samo. Jedyna wada że trochę piszczy, ale w porównaniu do zalet to nic
enussss Napisano 16 Września 2010 Napisano 16 Września 2010 jezdze na mechanicznych tektro, jeszcze nigdy mnie nie zawiodly:)
playfoor Napisano 26 Września 2010 Napisano 26 Września 2010 Witam! Jeżeli interesuje Cię intensywna jazda zdecydowanie nie polecam v-brake ,radzę poszukać czegoś na allegro do 400/500 zl można dorwac dobrej klasy hydrauliki oczywiśćie używane ,w twoim przypadku bralbym jakieś avidy .Firma ta jest nam dobrze wszystkim znana i polecana. Pozdrawiam całe forum
tedzik3 Napisano 27 Września 2010 Napisano 27 Września 2010 Witam! Jeżeli interesuje Cię intensywna jazda zdecydowanie nie polecam v-brake ,radzę poszukać czegoś na allegro do 400/500 zl można dorwac dobrej klasy hydrauliki oczywiśćie używane ,w twoim przypadku bralbym jakieś avidy .Firma ta jest nam dobrze wszystkim znana i polecana. Pozdrawiam całe forum czemu nie polecasz, a kiedyś to niby ludzie na czym jeździli? wyścigi XC czy też maratony ludzie pokonywali na v kach. znajomy ścigał sie ostatnio na maratonie w Krakowie w strasznym błocie i co? miał tarcze XX i mu sie klocki starły, mimo to na pewno tarcze maja ten plus w bardzo trudnych warunkach ze dają lepiej rade niż v ki, chodzi o to ze nie maleje w znaczny sposób ich siła hamowania. zapanował nowy trend w rowerach czyli tracze i wiele osób uważa że lepiej mieć kiepskie tarcze niż bardzo dobrej jakości v ki. nastąpiło przeświadczenie że już się nie da jeździć na vkach i nie idzie pokonać z nimi maratonów co jest według mnie śmieszne. a na koniec powiem że przez cały sezon byłem posiadaczem hampli hydraulicznych avid juice 3 i właśnie z nich zrezygnowałem na rzecz dobrych v ek
playfoor Napisano 27 Września 2010 Napisano 27 Września 2010 Nie chcę się tu z panem kłućić co do v-brake ale przecież jest napisane "intensywna jazda" a jeżeli intensywna jazda domyślam się że go interesują zjazdy z leśnych śćieżek i typowa jazda w błocie do tedgo zdecydowanie v-ki odpadają.Co do juicy 3 też bym wzią v ki ale ja wcześńiej wspominałem o hamulcach za 400/500 zl a za to można dostac dobrej klasy hydrauliki oczywiście caly czas mówie o używanych.A jeżeli twojemu koledze sie starły klocki podczas wyśćigu to niestety nie moja wina poprostu nie przygotowanie i nie sprawdzenie roweru przed wyścigiem .Jakby co ja polecam Hydrauliki dobre sprawdzone i niezawodne
tedzik3 Napisano 27 Września 2010 Napisano 27 Września 2010 a niby w xc czy tez w maratonach zjazdów nie ma .. no okej niech i tak będzie. ja już nic nie mówię
Pebiszczu Napisano 27 Września 2010 Napisano 27 Września 2010 Jak chcesz rower do 2000zł to bierz Mbike Renegade 0.4 DSC. Ma hamulce Avid Juicy 3 i jak za tą kasę to myślę, że nic lepszego nie znajdziesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.