Skocz do zawartości

[v-brake vs disc] w MTB do 2000zł, co wybrać?

TomiDNB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Mam problem z wyborem roweru do 2000zł, nie wiem czy szukać roweru z tarczówkami czy v-brake`ami.

Czy słabe hydrauliki są lepsze od średnich mechanicznych? a czy one z kolei są lepsze od dobrych v-brakeów?

Rower miałby służyć do intensywnej jazdy po lesie.

Dzięki za pomoc

Napisano
To znaczy, że hydrauliki odpadają w rowerach do 2000zł?

Skąd takie głupie stwierdzenie - jak najbardziej się nadają, w takim rowerze za hamulce możesz zapłacić ok 500 zł/zestaw, w takiej cenie dorwiesz Deore M595 bądź używane Deore XT na allegro. Jeżeli już chcesz v-ki to najlepiej będą się spisywały gdy jest sucho, tarczówki hydrauliczne zdadzą test w każdych warunkach.

Napisano

Skąd takie głupie stwierdzenie - jak najbardziej się nadają, w takim rowerze za hamulce możesz zapłacić ok 500 zł/zestaw, w takiej cenie dorwiesz Deore M595 bądź używane Deore XT na allegro. Jeżeli już chcesz v-ki to najlepiej będą się spisywały gdy jest sucho, tarczówki hydrauliczne zdadzą test w każdych warunkach.

Miałem trochę co innego na myśli, chcę kupić rower do 2000zł i nie bardzo wiem na jakie hamulce w takim rowerze mogę liczyć, a nie że osobno hamulce do roweru wartego 2000zł. Więc jak myślicie w rowerze w takiej cenie nie przejadę się na hydraulikach, bądź mechanicznych tarczach?

• Mod Team
Napisano

Zależy czy jeździsz w błocie... Sam mam hydrauliki Deore/Lx, ostatnio zmieniłem klocki na metaliczne XTR-y i teraz hamulce mają powera i bardzo dobrą modulację. Sporo lepiej działają niż na żywicznych, które standardowo dają. Ale komplet klocków na jedno koło to 50-60pln. Tak więc weź pod uwagę to że hamulce tarczowe są sporo droższe w utrzymaniu niż v-ki.

Napisano

Według mnie możesz spokojnie dostać sensowne tarczówki w rowerze do 2k. Tarcze w ekstremalnych warunkach bywają gorsze od V (ostatni MTB Marathon w Krakowie i Rabce). Inna sprawa że w takich warunkach się raczej nie jeździ rekreacyjnie.

Napisano
Sam mam hydrauliki Deore/Lx, ostatnio zmieniłem klocki na metaliczne XTR-y

Sam planuje taką zmianę bo żywot moich standardowych klocków żywicznych zbliża się ku końcowi, stąd moje pytanie jakich tarcz używasz do tych metalików i czy to prawda że aby poprawie działały wpierw wymagają dobrego rozgrzania - podczas gdy są nie rozgrzane tracą na swoich właściwościach?.

• Mod Team
Napisano

Tarcze mam Accenta 180ki, takie jak te:

http://allegro.pl/k2-tarcza-accent-freezer-7-k2-i1194712185.html

Klocki założyłem (przód), pojechałem na dotarcie. Już na świeżo siła była dość duża, po przejechaniu ok. 2 km z lekko wciśniętą klamką hamulec był już dotarty. Bez problemu blokuję koło jednym palcem, siła jest b. duża i po dotarciu działa cały czas tak samo. Jedyna wada że trochę piszczy, ale w porównaniu do zalet to nic :icon_mrgreen:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam!

Jeżeli interesuje Cię intensywna jazda zdecydowanie nie polecam v-brake ,radzę poszukać czegoś na allegro do 400/500 zl można dorwac dobrej klasy hydrauliki oczywiśćie używane ,w twoim przypadku bralbym jakieś avidy .Firma ta jest nam dobrze wszystkim znana i polecana.

Pozdrawiam całe forum ;)

Napisano

Witam!

Jeżeli interesuje Cię intensywna jazda zdecydowanie nie polecam v-brake ,radzę poszukać czegoś na allegro do 400/500 zl można dorwac dobrej klasy hydrauliki oczywiśćie używane ,w twoim przypadku bralbym jakieś avidy .Firma ta jest nam dobrze wszystkim znana i polecana.

Pozdrawiam całe forum :D

czemu nie polecasz, a kiedyś to niby ludzie na czym jeździli? wyścigi XC czy też maratony ludzie pokonywali na v kach. znajomy ścigał sie ostatnio na maratonie w Krakowie w strasznym błocie i co? miał tarcze XX i mu sie klocki starły, mimo to na pewno tarcze maja ten plus w bardzo trudnych warunkach ze dają lepiej rade niż v ki, chodzi o to ze nie maleje w znaczny sposób ich siła hamowania. zapanował nowy trend w rowerach czyli tracze i wiele osób uważa że lepiej mieć kiepskie tarcze niż bardzo dobrej jakości v ki. nastąpiło przeświadczenie że już się nie da jeździć na vkach i nie idzie pokonać z nimi maratonów co jest według mnie śmieszne. a na koniec powiem że przez cały sezon byłem posiadaczem hampli hydraulicznych avid juice 3 i właśnie z nich zrezygnowałem na rzecz dobrych v ek :icon_lol:

Napisano

Nie chcę się tu z panem kłućić co do v-brake ale przecież jest napisane "intensywna jazda" a jeżeli intensywna jazda domyślam się że go interesują zjazdy z leśnych śćieżek i typowa jazda w błocie do tedgo zdecydowanie v-ki odpadają.Co do juicy 3 też bym wzią v ki ale ja wcześńiej wspominałem o hamulcach za 400/500 zl a za to można dostac dobrej klasy hydrauliki :D oczywiście caly czas mówie o używanych.A jeżeli twojemu koledze sie starły klocki podczas wyśćigu to niestety nie moja wina poprostu nie przygotowanie i nie sprawdzenie roweru przed wyścigiem :P.Jakby co ja polecam Hydrauliki dobre sprawdzone i niezawodne :P

Napisano

Jak chcesz rower do 2000zł to bierz Mbike Renegade 0.4 DSC. Ma hamulce Avid Juicy 3 i jak za tą kasę to myślę, że nic lepszego nie znajdziesz. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...