oneat Napisano 15 Września 2010 Napisano 15 Września 2010 Ostatniego czasu mam problem z tylną przerzutką (prawdopodobnie). Gdy naciskam mocniej na pedały łańcuch zaczyna mi co pewien czas skakać (Tzn nagle występuje luz i pedały nie dają żadnego oporu). Takim ekscesom towarzyszy mi także to że najbardziej używane zębatki w tylnej kasecie są jakoby trochę wykręcone w prawą stronę. Wiecie co to może być?
Poczwar Napisano 15 Września 2010 Napisano 15 Września 2010 Może napęd się już po prostu zużył...porównaj zęby.Najlepiej byłoby gdybyś dał jakieś zdjęcie.
hudy Napisano 15 Września 2010 Napisano 15 Września 2010 Przerzutka jest dobrze wyregulowana? Napęd nie zużyty. A może to bębenek, a nie napęd.
oneat Napisano 15 Września 2010 Autor Napisano 15 Września 2010 Zapomniałem dodać że wymieniłem kasete i w ciągu 1 dnia od razu się zużyła (Zęby się wykrzywiły) a łańcuch jest nowy. Czy to może być wina rozciągniętej linki od tylniej przerzutki ?
Mod Team michuuu Napisano 15 Września 2010 Mod Team Napisano 15 Września 2010 Jeżeli nie jechałeś na Giewont w błocie to znaczy że kupiłeś g..ną kasetę (a nawet bardziej).
PoleK Napisano 15 Września 2010 Napisano 15 Września 2010 moze to byc przerzutka, masz przestrzelone o 1/3 szerokosci lancucha w gore lub w dol i na kazdej bedzie skakalo... daj fotke wszystkiego i z gory widok w osi zebatki na ktorej jest lancuch.
Acer Napisano 8 Października 2010 Napisano 8 Października 2010 To będą nie wyregulowane przerzutki. Ja też tak miałem po kupnie nowego roweru wystarczy odwrócić rower do góry kołami, pedałować ręką i kręcić takim pokrętełkiem przy tylnej przerzutce jak na manetce pokazuje ci że masz np. na 4 i na zębatkach też tak jest i nie przeskakuje to znaczy że wszystko jest już dobrze ale dla pewności sprawdź wszystkie przerzutki.
onkiel Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 bez ogladania pacjenta to raczej ciezko jest postawic diagnoze na co choruje. moze kat opasania ... moze kaseta badziew ... moze lancuch nie taki jak potrzeba... mozna tylko gdybac. a czasami zeby w kasecie sa specjalnie wykrzywione dla lepszego wchodzenia i schodzenia lancucha..
Mod Team Puklus Napisano 22 Listopada 2010 Mod Team Napisano 22 Listopada 2010 Jeżeli kupiłeś nową kasetę a dałeś stary łańcuch może skakać. Biorąc pod uwagę ze kaseta mogła być z plasteliny łańcuch mógł ją zjeść. Ale jak już wcześniej napisali potrzebne jest szersze info na ten temat, jaka kaseta, jaki lancuch i jakieś zdjecia napędu, byle wyraźne i ostre.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.