Skocz do zawartości

[amortyzator] Nowy amortyzator do Xenona

Kapitan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moze ktos wie jaki amorek jest zamontowany w Xenonie Unibikeu (model z 2006 roku) Kurcze, ten amortyzator wydaje mi sie strasznie sztywny. Przy porzadnie napompowanych oponkach na szosie, czuc kazda najmniejsza nierownosc :-/ Mam cos zle ustawione, czy one ten typ tak ma. Kiedys spotkalem sie z opinia, ze te akurat montowane w Xenonie w tamtym czasie byly kiepskie. Jezdze glownie po szosie, czasami polnymi drogami. Waze ok 75kg.

Napisano

Do crossówki? Epicony do kół 29" są dość wysokie i zmieniłby za bardzo geo tego roweru. W tej cenie szukałbym SR Suntour NCX - E albo używanego Marzocchi TXC - oby dwa powietrzne, obydwa napompujesz pod siebie. A ja za swojego SF9 dałem 319 PLN. W sklepie, z gwarancją :)

A co do NCX - waże trochę więcej, ale bywało, że ważyłem trochę mniej - amortyzator pracował całkiem przyzwoicie. Może warto go rozebrać i wyczyścić, trochę nasmarować. I dbać o golenie (Brunox i te sprawy).

Nie dawno też w jakimś sklepie widziałem sprężyny do tych amortyzatorów przeznaczone dla różnej wagi rowerzystów - cena 17 PLN za komplet.

A po niedzieli będę w domu, mogę pokazać, jak wyglądają zadbane golenie z czarną anodą po prawie 15000 km :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...