Skocz do zawartości

[dopasowanie, amor przód] 120 mm do XTC

berkas97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zamiar niedługo kupić ramę GIANT XTC (prawdopodobnie 2011, bo strasznie mi się podoba :)). I tutaj nasuwa się pytanie, czy amortyzator 120 mm (ewentualnie 115mm) nadawałby się do tej ramy? Niedługo chcę kupić Epicona 120 mm, lub trochę jeszcze dozbierać i w jakieś dobrej cenie Rebę lub SID'a. Wiem że w rebie można, ale czy w SID'zie też można regulować skok? Czy SID nadawałby się pod ok. 100 kg bikera?

Napisano

O SID'zie zapomnij, to jest amorek dla lekkich bikerów (do jakiś 80kg, chociaż w ustawieniach jego ciśnień są i wartości dla cięższych, ale to raczej skopiowanie tej samej tabelki od REBY), z taka wagą byś go połamał :D Poza tym regulację skoku w SID'zie masz typowo pod ściganie się, czyli 80 lub 100mm.

Jesteś zmuszony jak coś zakupić REBĘ, która ma regulację skoku 85/100/115mm; robisz to za pomocą dokładania lub wyciągania takich tulejek dystansowych w środku amorka.

Napisano

Przede wszystkim kupujesz ramę do ścigania się, która ma geometrie dobraną do takiego, a nie innego przeznaczenia i pod amorka o skoku 80/100mm. REBA radę dać da, ale zmieniasz w tym momencie trochę geometrie roweru (podnosisz przód).

Może weź najpierw powiedz do czego potrzebny Ci rower i po co chcesz taki duży skok?

Napisano

A dlaczego chcesz psuć świetną geometrię XTC amorem 120mm? Skoro to jest wymóg to wybierz inną ramę, bo ona ani się nie nadaje pod 120 ani do enduro.

Nowy SID spokojnie wytrzyma taką wagę ale także nic nie ma z enduro.

Napisano

No to XTC ni wała do enduro nie pasuje...

Schwefel, tzn. który masz na myśli 2009, 2010? Bo nie sądzę by 2009 był dobry przy takiej wadze (mimo 32mm goleni), ja ważę 75kg i czuję, że ten amorek jest raczej wiotki i wypadałoby, abym albo schudł albo on miał trochę więcej gramów...

Napisano

75kg i wiotki? Żartujesz chyba albo nie jeździłeś na żadnym widelcu o wyścigowym przeznaczeniu. R7, Skareb, Duke czy stary SID to dopiero są wiotkie.

SID był z tegorocznego Scale 30, więc nie wiem może 09 może 10 w każdym razie ja bym sobie życzył żeby każdy tak lekki widelec był tak sztywny.

Komu nie pasuje wybitnie sportowa charakterystyka i waga to przecież ma Rebę albo Foxa F80/100.

Napisano

Na starym SID'zie miałem okazje tylko chwilkę pojeździć i rzeczywiście jest bez porównania z moim, pozostałe tylko ze sklepowej półki znam :)

Jak tak jeżdżę z nim na co dzień to wydaje się mi, że powinien być jednak sztywniejszy... Możliwe, że to takie moje dziwne odczucie, przez to, że wcześniej długo jeździłem na amorku, który był sztywny jak kamień i pojęcie "wiotkości" to dla niego kosmos :D

Napisano
  W dniu 14.09.2010 o 20:17, netta1987 napisał:

oj koledzy już trochę nie na czasie sid 2011 ma już nawet 120mm i na oś 15mm ale moja propozycja to reba 2011 Air U-Turn może nie dokładnie ten bo coś drogo ale taki był by najlepszym rozwiązaniem :)

I jaki związek ma to z geometrią XTC która z gumy nie jest i się nie rozciągnie pod 120mm?

Napisano
  W dniu 15.09.2010 o 20:09, berkas97 napisał:

ok, to chyba się zdecyduję na rebę 2011. Co o niej sądzicie? W bikecenter bardzo ciekawa cena.

Kupiłem w bikecenter i mogę polecić, z tym że to nie jest żadna reba 2011 z prostej przyczyny - na 2011 rok zmieniło się nazewnictwo :)

Edit: chyba że masz na myśli tą białą rebę RL, to jest "pełnoprawny" model 2011 ale pewnie w środku i tak ma dokładnie to samo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.