Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Formula RX luzy po 1000km

katorihanzo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !

Jakieś półtora miesiąca temu kupiłem Cuba Ltd Race .

Przejechałem na nim ok. 1000km w tym dwa maratony i jazda głównie po leśnych ścieżkach .

Na klamkach od hamulców zrobiły się tak duże luzy , że podczas jazdy na wybojach klamki

się odbijają od ich mocowania i hałasują .

Wydaje mi się , że w hamulcach tej klasy coś takiego nie powinno wystąpić .

Czy jest to normalna rzecz ?

Pozdro , Oskar !

rx to chyba model wprowadzony w tym roku. może się okazać że te luzy są przypadłością modelu, typowe dla konstrukcji wprowadzanych na rynek, gdzie niedociągnięcia "dociąga" się na doświadczeniach klientów. nie zmienia to faktu że taki luz jest za duży jak na hamulec o takim przebiegu.

w zależności od dostępności części zamiennych naprawa może potrwać różnie. :) sugerowałbym (po naprawie reklamacyjnej i sprawdzeniu długości jej trwania) zaopatrzyć się w zestaw reanimacyjny do dzwigni i kolejny raz ewentualnie wymienić padniętą część klamki samemu. może to trochę schizofreniczne podejście pełne nieufności ale pamiętam że kiedyś prewencyjnie kupowałem sporo gratów zapasowych do magury, gdy w Polsce dystrybucja leżała, a ja wolałem jeździć niz czekać tygodniami na ewentualne naprawy gwarancyjne...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...