Skocz do zawartości

[rower] by spróbować wszystkiego

Prztymocl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Choć w wyszukiwarkę wpisywałem rower uniwersalny, nie znalazłem żadnej satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

W wieku dziecięcym jeździłem na najprostszym MTB. Od dłuższego czasu śmigam na starym Romecie Mistralu wyciągniętym gdzieś od dziadka z garażu, nieco wyremontowanym. Niektórych rzeczy jednak na tym sprzęcie zakosztować nie można...

Poszukuję roweru na którym będę miał nieco nowych doznań. Mam nadzieję, że będziecie mogli mi coś doradzić. Aktualnie jeżdżę rekreacyjnie - jeżdżę rekreacyjnie ~20km dziennie.

Chciałbym

- mieć możliwość przejechania się na jakąś wycieczkę (załóżmy że do 100km) asfaltem komfortowo - bez dziwnego zdrętwienia karku i pleców charakterystycznego dla kolareczki, szybkość nie jest priorytetem

- zakosztować nieco leśnych dróg oraz bezdroży

- od czasu do czasu wyskoczyć na niedużej leśnej hopce

- sporadycznie spróbować sił w miejscowym 'skate parku'

- mieć ten rower dłużej niż 2 sezony (oczywiście biorąc pod uwagę wymianę drobiazgów i ogólne dbanie o sprzęt)

wszystko oczywiście tak na próbę, żadnych ekstremalnych doznań; po prostu nie umiem odnaleźć odpowiadającego mi stylu jazdy i poszukuję czegoś uniwersalnego co dałoby mi możliwość przetestowania tego co ww.

wzrost 177cm, waga 85kg;

polecacie jakiś rower / części? (mogę próbować składać sam, to też mnie ciekawi)

Pozdrawiam,

prztymocl

Napisano

na asfalt, leśne drogi i leśną hopę to nadaje się góral, typ xc, opony terenowe nie są jednak najlepszym pomysłem na 100km wypady na asfalt (jeśli chcesz wtedy przemieszczać się szybko) natomiast nijak nie da sie takiego roweru połączyć ze skateparkiem. rower taki ma zupełnie inne cechy, konstrukcję i osprzęt, choćby ze względu na wielkość ramy, która w normalnej eksploatacji się nie sprawdzi.

Napisano

Tak więc skatepark raczej może odpaść, to nie jest jakiś priorytet, raczej ciekawość kilku drobnych skoków od które pewnie i xc by przeżył :)

Jeśli chodzi o dłuższe trasy asfaltowe to nie tak znowu bardzo często więc zadowolę się po prostu dodatkowym kompletem opon i ich wymianą przed trasą - w końcu to nie boli i nie trwa długo.

Jakiego roweru dokładniej poszukiwać więc w takiej sytuacji? Zaznaczam raz jeszcze, że chciałbym spróbować wszystkiego po trochu a rower nie wiem czy nada się na ostateczny cel, więc zależy mi nieco na ekonomii... Każdy oczywiście ma co innego na myśli mówiąc 'tanio' czy 'dobre podzespoły' ale poszukuję czegoś do 1300zł, więc może jakaś drobna propozycja? (W razie gdyby nie, od razu dziękuję za podpowiedź i zacznę przeglądać tematy o XC chociaż jest ich bardzo wiele i trudno będzie ogarnąć, z tego co zerkałem).

Napisano

Sprzęt z powyższego linku wydaje mi się już faktycznie dosyć porządny... W takim wypadku mógłbym nieco przyciąć koszty. Dla przykładu, chętnie zrezygnuję z hamulców tarczowych na rzecz zwykłych v-brake (jak dla mnie i tak są technicznie zaawansowane, bo aktualnie mój sprzęt jest dalej w czasach jednoosiowych z bazarku ^^ ). Nie wiem na czym można by jeszcze przyoszczędzić, żeby nie tracić za bardzo na jakości i wytrzymałości sprzętu?

Napisano

Filmik naprawdę robi duże wrażenie. Zastanawiam się tylko ile on miał nabite w dętki... ^^

A gdyby tak złożyć rower na ramie kross level a2, z amorkiem https://ssl.allegro.pl/perla-suntour-xcr-lo-blokada-z-hydraulika-tanio-i1219928467.html i osprzęcie shimano alivio też by chyba jeździł, co? Część rzeczy wziąłbym ze starego górala (w sensie siodło, kierownica, może manetki/klamki)... Nie ekonomiczniej? Chyba że uważacie że nie warto i że to nawet nie ruszy z miejsca... :)

• Mod Team
Napisano

Pamiętaj tylko że choć na rowerze do XC da się skoczyć z mniejszych hopek ryzykujesz pęknięcie ramy/amortyzatora. Taki sprzęt nie jest przeznaczony do latania.

Napisano

Jeśli chcesz mieć i szosę i xc a do tego być pewnym jakości: Cannondale Bad Boy w wersji na koła 700c. W zależności od opon masz inny rower, a co do ramy to jakieś mini skoki powinna znosić. Do takiego roweru nie będzie Ci żal dokupić potem to co uznasz za potrzebne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...