Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] wymiana Hayesów

pomirot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pojawiały się już podobne tematy, ale nie znalazłem odpowiedzi, która byłaby dla mnie właściwa.

Mam obecnie hample Hayes Stroker Ryde 160/160. Zjechałem na nich około 1000km i od początku irytowała mnie ich praca. Działają zero-jedynkowo, w zasadzie nie ma stanów pośrednich, modulacji. Przed zblokowaniem koła, wydaje z siebie tak niemiłosierne odgłosy, że się jeździć odechciewa. Tylny hamulec potrafi tak "rwać" że aż rama dostaje wibracji. Wymieniłem klocki na spiekane już na samym początku, tarcze są Hayesa, choć próbowałem również Avida. Wyje na suchym i mokrym. Czytałem o patentach z pastą miedzianą, ale tego nie próbowałem. Będąc w serwisie odradzili mi ze względu na możliwość "wypłynięcia" pasty na okładziny od strony tarczy - skutek wiadomy.

A teraz o co mi chodzi ;) Czy jest skuteczny sposób na wyeliminowanie tych odgłosów. Czy można poprawić modulację?

Jeśli nie to proszę o radę, które hamulce będą pracowały bez odgłosów, bez względu na okoliczności z przyzwoitą modulacją. Budżet w zasadzie nie ma znaczenia, choć dobrze byłoby, żeby nie złamał 2tys. :D

PS. Piasty XT 6 śrub, amor SID Race (chyba istotne)

Napisano

A ja już myślałem, że tylko ja mam takiego pecha. Ja z odgłosami żyję. U mnie też tylna tarcza wpadała w takie drgania, że usiedzieć nie można było :P Okazało się, że była minimalnie nie dokręcona i po dokręceniu jest OK. A żeby nie zakładać nowego tematu to spytam czy można gdzieś kupić bolec mocujący klamkę w Hayes stroker ride? Bo dziś zgubiłem jeden taki bolec i mam gwóźdź wepchnięty, ale to tylko chwilowe rozwiązanie. Jeżeli nie będzie nikt wiedział o co chodzi to pisać. Wstawię fotkę.

Napisano

skrec to na srubke, chyba nie do dodstanie, na pewno nei w PL.

a co do dzwonienia, mam dwa razy 203 i nie zauwazylem, wiec moze nauczcie sie z rowerami obchodzic?:>

Napisano

za 2 tys to mogłes bardziej poszalec nix xtr, jaki masz model xtr'a?

za 2 tys to np avid xx albo formula r1(podobno wszystkie inne w xc na głowe bije)

Napisano

za xtr zapłaciłem niecałe 1200PLN. Była opcja Magura Marta (1600PLN), ale serwis/części są albo drogie albo niedostępne.

Co do Formula R1 to generalnie topowe hample, ale tłoczki są na sezon :)

Co do XTR-ów to na plus części- można nawet najdrobniejszą duperelę dostać w normalnej cenie. Poza tym nie przejmuję się "nie modą" na Shimano. Zrobiłem już około 200km i muszę przyznać, że nie ma się do czego przyczepić.

Napisano

i jak mam to zrobić żeby się ten gładki bolec trzymał. Tam był przymocowany o ringami i były wyciete specjalne szpary. Te hayesy mnie irytują. Klamki mają luzy, hałasują, I mają tą spraną otwartą budowę przez co zgubiłem ten bolec bo hamulcach shimano tak nie ma. Jak się wurzę to kupię jakieś deorki i będzie święty spokój. na razie popróbóje pokombinować z tymi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...