Skocz do zawartości

[tarczowe]Nietypowy problem z obcieraniem

traktor90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Długo męcząc się z prawidłowym ustawieniem zacisku w Avid Elixir CR wkońcu udaje mi się prawidłowo ustawić. Następne dokręcam maksymalnie śruby od zacisku i mogę normalnie jechać.

Ale po kilku kilometrach tarcza znowu zaczyna mi obcierać.

Czemu?

Napisano

Możesz spodziewać się całej fali usterek. Na początek pękają tłoczki w klamkach, potem dźwignie latają na wszystkie strony. Oczywiście możesz mieć szczęście i wszystko będzie działać.

Mocniejsze dokręcenie nic nie daje. To tłoczki w zacisku nierównomiernie się wysuwają, stąd ocieranie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zacisk koła powinien być mocno zaciśnięty, żeby koło nie przestawiało się podczas mocnego hamowania.

Mocne dokręcenie zacisków także jest niezbędne.

Napisano

Przerażasz mnie tymi opiniami o elixir cr, miałem je kupić z myślą o tm że to super hamulce, wszędzie polecane a tu taka kicha w opini srewisanta avidów,

elixiry do dupy

xtr się przegrzewają i ocierają o tarcze

to co zostaję? żeby sie cieszyc z hamulcow?

zostac przy v-kach?

Napisano

żeby koło nie przestawiało się podczas mocnego hamowania.

Nie za bardzo rozumiem. Jak koło może się przestawić? Ono przecież nie lata po osi piasty.

Napisano

A gdybym dał komuś żeby ustawił mi dobrze ten zacisk to później może zajść konieczność ponownego ustawienia go?

Np jak wyjmę i włożę kolo albo wymienię klocki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...